Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Φεβ-2008 18:18

  Bernanke: Δεν "βλέπει" στασιμοπληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν βλέπει πιθανότητες εμφάνισης του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke, όπως δήλωσε στην κατάθεση του στη Γερουσία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι στο επόμενο διάστημα οι πληθωριστικές πιέσεις από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα υποχωρήσουν.

  "Δεν αναμένεται η εμφάνιση του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού. Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε κοντά στην κατάσταση που επικράτησε το 1970", δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke κατά την τακτική εξαμηνιαία κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας.

  Ο ίδιος σημείωσε ότι η αύξηση των τιμών περιπλέκει το έργο της Fed για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας σε ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης. "Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση η οποία περιλαμβάνει την επιβράδυνση της οικονομίας, συνεχιζόμενες αναταράξεις στις πιστωτικές αγορές και ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό", δήλωσε μεταξύ άλλων. "Πρέπει να εφαρμόσουμε μια πολιτική που θα ισορροπεί μεταξύ αυτών των παραγόντων για το καλό του αμερικανικού λαού", συμπλήρωσε.

  Ο πρόεδρος της Fed σημείωσε επίσης ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν "σταθερές σε γενικές γραμμές" παρά την άνοδο των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

  Σε ό,τι αφορά το αδύναμο δολάριο επισήμανε ότι βοηθάει στη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ