Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Φεβ-2008 17:08

  Έτοιμη να προχωρήσει σε νέες κινήσεις η Fed

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Διαδοχικές καταθέσεις ενώπιον της Γερουσίας δίνουν ο πρόεδρος της Fed, B. Bernanke, ο υπουργός Οικονομίας, H. Paulson, ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, C. Cox, o επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής για τις ασφαλιστικές, εκπρόσωποι πιστοληπτικών οίκων και εταιρειών ασφάλισης ομολόγων, με θέματα τα επιτόκια, την πιστωτική κρίση, την οικονομία, τα δομημένα προϊόντα και εν γένει τον "ομφαλό" των αναταραχών των τελευταίων μηνών.

  Bernanke: Έτοιμη να προχωρήσει σε νέες κινήσεις η Fed

  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υιοθέτησε μια επιθετική στάση σε ό,τι αφορά τη νομισματική της πολιτική, ωστόσο είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες κινήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke στο πλαίσιο της κατάθεσης του στην επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας με αντικείμενο την πορεία και τις εξελίξεις στην οικονομία και τις κεφαλαιαγορές, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

  "Η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα στοιχεία σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας και θα ενεργήσει εγκαίρως και με βάση τις τρέχουσες ανάγκες προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη και να παράσχει επαρκείς εγγυήσεις έναντι των καθοδικών κινδύνων", υπογράμμισε ο κ. Bernanke.

  "Η Fed έχει κάνει πολλά για να αποτρέψει το ενδεχόμενο της ύφεσης, ωστόσο παραμένει έτοιμη να κάνει και άλλα στη περίπτωση που επιδεινωθούν περαιτέρω οι προοπτικές", συμπλήρωσε.

  Τόνισε επίσης ότι οι οικονομολόγοι της Fed εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι μειώσεις των επιτοκίων που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο διάστημα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  Ο κ. Bernanke τόνισε ότι οι πιέσεις στις πιστωτικές αγορές θα συνεχίσουν να πλήττουν την ανάπτυξη, ωστόσο σκιαγράφησε μια πιο αισιόδοξη εικόνα για την αμερικανική οικονομία επισημαίνοντας ότι αναμένει "ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης αργότερα μέσα στο έτος", μετά από μια περίοδο "χαμηλής ανάπτυξης". Σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις σημείωσε ότι αναμένεται να περιοριστούν αυτό το έτος.

  Για την στεγαστική αγορά τόνισε ότι δεν βλέπει σημάδια εξόδου από την ύφεση.

  Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed ήταν ξεκάθαρος ότι διατηρούνται οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία. "Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους καθοδικής απόκλισης στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, που περιλαμβάνουν τις πιθανότητες επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας και στον στεγαστικό τομέα σε βαθμό που δεν έχουμε προβλέψει, ή ακόμα και περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές", σημείωσε ο κ. Bernanke.

  Fed: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας

  Ο πρόεδρος της Fed σημείωσε επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις της αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2008, στις τελευταίες εκτιμήσεις της που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. 

  "Σε περίπου μια εβδομάδα θα έχουμε νέες προβλέψεις που θα δείχνουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης", σημείωσε.

  Η Fed πρόσφατα ξεκίνησε την ανακοίνωση τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων. Τον Οκτώβριο οι προβλέψεις της Fed τοποθετούσαν την ανάπτυξη για το 2008 μεταξύ 1,8% και 2,5%. 

  Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson επισήμανε ότι η ανάπτυξη αυτό το έτος θα διαμορφωθεί κάτω από το 2,7% που είχε προβλέψει ο Λευκός Οίκος στα τέλη του 2007.

  SEC: Νέα πρότυπα για τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης

  Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές μελετούν νέους κανονισμούς για τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης μετά τα προβλήματα που ήλθαν στην επιφάνεια με τις αξιολογήσεις χρεογράφων συνδεδεμένων με την αγορά ενυπόθηκου δανεισμού υψηλού κινδύνου, δήλωσε στη Γερουσία από την πλευρά του ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), Christopher Cox.

  Ο κ. Cox επισήμανε ότι η SEC εξετάζει νέους κανονισμούς με στόχο την γνωστοποίηση προηγούμενων αξιολογήσεων αλλά και διαφορετικούς τρόπους προκειμένου να γίνονται κατανοητές οι διαφορές μεταξύ διαφόρων ειδών χρέους.
   
  Η αρχή εξετάζει επίσης το ενδεχόμενοι οι οίκοι αξιολόγησης να απέκλιναν από τις δηλωμένες διαδικασίες τους δίνοντας υψηλότερες αξιολογήσεις σε συγκεκριμένα δομημένα προϊόντα, όπως δήλωσε ο κ. Cox.

  Συμπλήρωσε ότι αναμένει να λάβει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των αναφορών αυτών "τους επόμενους μήνες" με την τελική έκθεση να αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού. 

  Διάσπαση των δραστηριοτήτων των ασφαλιστικών ομολόγων εξετάζουν οι αρχές

  Τη διάσπαση των δραστηριοτήτων των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών ασφάλισης ομολόγων πρότεινε σήμερα ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της αγοράς ασφαλειών,  Eric Dinallo. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, η ρυθμιστική αρχή θεωρεί πως μέσω αυτού του μέτρου θα “οχυρωθεί” η οικονομία από ενδεχόμενη διάχυση των προβλημάτων και σε άλλες ασφαλιστικές δραστηριότητες.

  Ο Eric Dinallo ανακοίνωσε πως η υπηρεσία του εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές με τις ασφαλιστικές εταιρείες ομολόγων, ωστόσο υπογράμμισε πως αν κριθεί αναγκαίο θα αποφασίσει το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων των εν λόγω εταιρειών στον κλάδο των δημοτικών ομολόγων από την ασφάλιση των “προβληματικών” δομημένων προϊόντων που έχουν έκθεση σε προϊόντα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου (subprime), γνωστά και ως CDOs.

  "Στοχεύουμε στο να διασφαλίσουμε ότι τα κεφάλαια που καλύπτουν οι δημοτικές αρχές θα διατεθούν για την στήριξη των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων τους και όχι των προβληματικών δομημένων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Μέσω του σχεδίου αυτού, ενδέχεται να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για να διασφαλίσουν τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους και να παρέχουν προστασία στα δημοτικά ομόλογα" ανέφερε ο Dinallo, στο πλαίσιο της προετοιμασμένης κατάθεσης του ενώπιον της κατάθεσης στη Γερουσία.

  Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής επισήμανε πως προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν τα δημοτικά ομόλογα. Ο ίδιος τόνισε πως "αν και κάνουμε ό,τι μπορούμε για την προστασία όλων των ομολογιούχων και την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών εταιρειών ομολόγων, εάν δούμε πως δεν βγαίνει άκρη, τότε προτεραιότητα μας θα είναι η προστασία των κατόχων δημοτικών ομολόγων, αλλά και των εκδοτών αυτών”.

  Ο Dinallo συνέχισε λέγοντας πως "τα προβλήματα στην αγορά ενυπόθηκου δανεισμού υψηλού κινδύνου (subprime) δεν θα πρέπει να αναγκάσουν τους φορολογούμενους να πληρώνουν περισσότερα για να δανείζονται τα αναγκαία κεφάλαια για απλά projects”.

  H ρυθμιστική αρχή προτρέπει τις μεγάλες τράπεζες να διοχετεύσουν με σημαντικά κεφάλαια τις εταιρείες ασφάλισης ομολόγων, ενώ έχει ήδη αναθέσει στην επενδυτική τράπεζα Perella Weinberg Partners να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στα σχέδια των ασφαλιστικών.

  Ο Dinallo δήλωσε πως τα “προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί είναι εξαιρετικά δύσκολα. Δεδομένης της απουσίας σχεδίου διάσωσης από την πλευρά της κυβέρνησης, θα πρέπει οι εν λόγω ασφαλιστικές να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία με τους εταίρους τους. Κάθε μία ασφαλιστική καλείται να αντιμετωπίσει και διαφορετικό εταίρο που κυμαίνονται από τράπεζες, brokers έως και οίκους”.

  Ούτως ώστε να διασφαλίσει πως τα δημοτικά ομόλογα δεν κινδυνεύουν, ο Danillo αποκάλυψε πως ζήτησε από την Berkshire Hathaway του Warren Buffet να μελετήσει και να αποτιμήσει τα χαρτοφυλάκια δημοτικά ομολόγων των τριών μεγαλύτερων εταιρείων Ambac, MBIA και FGIC.

  Ενώπιον της Γερουσίας αναμένεται να καταθέσουν σήμερα για το ζήτημα της κρίσης στις εταιρείες ασφάλισης ομολόγων ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Eliot Spitzer, αλλά και στελέχη των Fitch Ratings, Ambac και MBIA.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ