Ποιες χώρες είχαν τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις στον κόσμο το 2025, σύμφωνα με τον Economist: Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Δευτέρα, 08-Δεκ-2025 13:37
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το περιοδικό The Economist αναζήτησε την "οικονομία της χρονιάς". Συγκέντρωσε δεδομένα για πέντε δείκτες —πληθωρισμός, "εύρος πληθωρισμού", ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και απόδοση χρηματιστηρίου— για 36 κυρίως πλούσιες χώρες και έκανε μια κατάταξη, ανάλογα με την απόδοσή τους σε κάθε δείκτη.
Έτσι, προέκυψε μια συνολική βαθμολογία οικονομικής επιτυχίας για το 2025. Πού βρίσκεται λοιπόν η Ελλάδα; Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά, στην 6η θέση μαζί με την Τσεχία, ενώ προηγούνται η Πορτογαλία- που φέτος είναι η πρωταθλήτρια στις επιδόσεις- η Ιρλανδία και το Ισραήλ, ενώ λίγο πάνω από την Ελλάδα είναι η Κολομβία και η Ισπανία.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, "μετά τη νίκη της Ισπανίας πέρυσι, αυτή τη φορά την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Πορτογαλία. Το 2025 συνδύασε ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ, χαμηλό πληθωρισμό και μια ανθηρή χρηματιστηριακή αγορά. Άλλα μέλη της ευρωζώνης που αντιμετώπισαν δυσκολίες τη δεκαετία του 2010, όπως η Ελλάδα (νικήτρια το 2022 και το 2023) και η Ισπανία, βρίσκονται επίσης κοντά στην κορυφή. Αλλού στον κόσμο, το Ισραήλ συνέχισε την ισχυρή ανάκαμψή του από το χάος του 2023. Η Ιρλανδία έχασε την πρώτη θέση για λίγο.
Οι ουραγοί, εν τω μεταξύ, είναι κυρίως χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η Εσθονία, η Φινλανδία και η Σλοβακία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.
Η Γερμανία τα πάει λίγο καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ακόμα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τη Βρετανία. Η Γαλλία, παρά το πολιτικό χάος, έχει αρκετά καλή βαθμολογία. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερική βρίσκεται μόνο στη μέση της κατάταξης και έχει χειρότερη βαθμολογία από την Ιταλία. Η αγορά εργασίας της είναι ισχυρή, αλλά όχι εντυπωσιακή. Ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός μειώνει τη συνολική βαθμολογία της Αμερικής."
ΠΗΓΗ: TheToc