Το μεγαλύτερο πορτοφόλι των τουριστών ανεβάζει τις προσδοκίες για νέο ρεκόρ στα έσοδα φέτος

Κυριακή, 12-Οκτ-2025 08:00

Το μεγαλύτερο πορτοφόλι των τουριστών ανεβάζει τις προσδοκίες για νέο ρεκόρ στα έσοδα φέτος

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Οι προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερο "ταμείο" φέτος ήταν υψηλές ήδη από την αρχή της σεζόν με βάση την ζήτηση, αν και η πορεία της κατανάλωσης των ξένων επισκεπτών παρέμενε ο βασικός "αστερίσκος".

Εντούτοις, η αυξητική πορεία της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης- απόρροια και των ακριβότερων τιμών σε καταναλωτικά υλικά και τουριστικές υπηρεσίες- φέρνει ακόμη πιο κοντά ένα νέο ρεκόρ στις εισπράξεις, όσο βαδίζουμε προς την ολοκλήρωσης της θερινής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν το επτάμηνο κατά 12,5% ή 1,35 δισ. ευρώ  σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, με τις εισπράξεις από την κρουαζιέρα να καταγράφουν άνοδο 23,1%. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 472 χιλ./+2,6% το επτάμηνο σε σχέση με το 2024.

Αντίστοιχα, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη, χωρίς να υπολογίζεται η αγορά της κρουαζιέρας,  αυξήθηκε κατά 7,2% τον Ιούλιο και κατά 9,1% από την αρχή του χρόνου (δεδομένα για το επτάμηνο), φτάνοντας τα 631 και τα 626 ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΙΝΣΕΤΕ, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις βασικές αγορές του εξωτερικού δεν παρουσιάστηκε μείωση εισπράξεων το επτάμηνο, ακόμα και αν κάποια χώρα είχε μείωση αφίξεων, όπως η Γαλλία. Σε ότι αφορά στη μεγαλύτερη αγορά μας, τη Γερμανία, τον Ιούλιο παρουσίασε μεγάλες αυξήσεις τόσο στις αφίξεις (+14,9%), όσο και στις εισπράξεις (+23,6%).

Υπενθυμίζεται πως τη χρονιά που πέρασε, οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό (χωρίς την κρουαζιέρα) ανήλθαν σε 20,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,3% έναντι του 2023 (19,7 δισ.). Περιλαμβανομένων των εσόδων από την κρουαζιέρα οι εισπράξεις ανήλθαν σε 21,6 δισ., αυξημένες κατά +4,8% έναντι του 2023 ( 20,6 δισ.). Με βάση τη θετική πορεία των εισπράξεων μέχρι στιγμής, και δεδομένου πως ο Αύγουστος διατήρησε τη "δυναμική" των αφίξεων και πως ο Σεπτέμβριος πήγε πολύ καλά από πλευράς ζήτησης, φορείς της αγοράς εκτιμούν πως οι εισπράξεις φέτος θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 22,5 δισ.