Ρεκόρ εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας - Η Ελλάδα εδραιώνει τη θέση της ως καθαρός εξαγωγέας
Παρασκευή, 10-Οκτ-2025 14:57
Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2025, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα περνά σε μια νέα εποχή ενεργειακής αυτάρκειας και εξωστρέφειας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το εξαγωγικό ισοζύγιο διευρύνθηκε θεαματικά, από μόλις 22 GWh για το σύνολο του 2024 σε 571 GWh μόνο στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2025. Πρόκειται για ένα άλμα-ρεκόρ, που αναδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και την αναβάθμιση των υποδομών μεταφοράς.
Ταυτόχρονα, τα εμπορικά προγράμματα εξαγωγών κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή θέση της Ελλάδας στις περιφερειακές ενεργειακές ανταλλαγές. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τη σταδιακή μετατροπή της χώρας σε καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρισμού, ανατρέποντας μια παράδοση δεκαετιών κατά την οποία το ενεργειακό ισοζύγιο ήταν σταθερά εισαγωγικό.
Η συμβολή του ΑΔΜΗΕ και των διασυνδέσεων
Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην επιτυχία αυτή υπήρξε καθοριστικός. Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων εντός και εκτός συνόρων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη εξαγωγή της παραγόμενης πράσινης ενέργειας.
Ο σχεδιασμός του επενδυτικού του προγράμματος, ύψους 6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, στοχεύει ακριβώς στην ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας, την ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ και την εξαγωγή του εγχώριου πλεονάσματος ηλεκτρισμού προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2025, ο ΑΔΜΗΕ ηλέκτρισε 827 MW νέων μονάδων ΑΠΕ, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος πάνω από 16 GW. Έτσι, οι νέες ανανεώσιμες μονάδες συνεισφέρουν πλέον καθοριστικά στο εξαγωγικό πλεόνασμα.
Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος
Η ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων –με Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία– δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό σύστημα να λειτουργεί ως πύλη πράσινης ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Παράλληλα, η πρόοδος των μεγάλων στρατηγικών έργων όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ (Great Sea Interconnector) ενισχύει περαιτέρω τη γεωπολιτική σημασία της χώρας ως ενεργειακού κόμβου της Μεσογείου.
Η επιτυχία των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας αποδεικνύει στην πράξη ότι η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό στοίχημα, αλλά και οικονομικό πλεονέκτημα. Το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας που εξάγει η χώρα ενισχύει το εθνικό εμπορικό ισοζύγιο, μειώνει την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα και δημιουργεί νέα πεδία ανάπτυξης για τον εγχώριο ενεργειακό τομέα.
Από εισαγωγέας εξαγωγέας
Η μετάβαση από εισαγωγική σε εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας, που ξεκίνησε το 2024, έχει πλέον παγιωθεί. Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων:
τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ,
την ολοκλήρωση κρίσιμων έργων μεταφοράς,
την πρόοδο των διεθνών διασυνδέσεων,
και τη στρατηγική διαχείριση του συστήματος από τον ΑΔΜΗΕ.
Όπως επισημαίνεται από τον Διαχειριστή, η διεύρυνση των εξαγωγών "σηματοδοτεί την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας και προσφέρει σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία".