Ραγδαία μείωση των προστίμων για αδήλωτη εργασία - Ο ρόλος της ψηφιακής κάρτας

Παρασκευή, 12-Σεπ-2025 07:43

Alpha Bank: Η αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας

Του Κώστα Κατίκου

Υποχωρεί η  αδήλωτη εργασία, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τους ελέγχους και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο του 2025 για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2024, οι κυρώσεις έχουν μειωθεί στο μισό!

Από 1 εκατ. ευρώ που ήταν πρόστιμα τον Αύγουστο του 2024 για την αδήλωτη εργασία επί συνόλου προστίμων 3,2 εκατ. ευρώ για το σύνολο των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, τον Αύγουστο του 2025 μειώθηκαν στο μισό με 493.500 ευρώ σε σύνολο προστίμων 3,1 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη αυτή μείωση οφείλεται σε δυο παράγοντες:

1. Στην εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στη χρήση της από ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και δη σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης όπου πριν την κάρτα εργασίας η αδήλωτη εργασία χτυπούσε κόκκινο με τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας.   

2. Στους αυτοματοποιημένους ελέγχους που πλέον γίνονται μέσω Εργάνης, όπου φαίνεται τι εγγραφές κάνει η κάθε επιχείρηση σε προσωπικό, ωράρια και υπερωρίες, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι πιο στοχευμένοι.

Οι δύο αυτοί παράγοντες συνέβαλαν στο να υπάρχει και υψηλός βαθμός συμμόρφωσης από την πλευρά των εργοδοτών στους κανόνες της εργασιακής νομιμότητας και ειδικά στην αδήλωτη εργασία όπου για την κάθε παράβαση (ήτοι για τον κάθε αδήλωτο εργαζόμενο) το πρόστιμο στην επιχείρηση είναι 10.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποίησε η Επιθεώρηση Εργασίας τον Αύγουστο του 2025, για πρώτη φορά η αδήλωτη εργασία περνάει δεύτερη σε ύψος προστίμων με ποινές 493.500 ευρώ, αν και σε επίπεδο οκταμήνου (Ιανουάριος-Αύγουστος 2025) βρίσκεται στην πρώτη θέση των προστίμων με 8,9 εκατ. ευρώ σε σύνολο 31 εκατ. ευρώ. 

Ψηλά στις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, παραμένει όμως και η ψηφιακή κάρτα καθώς αν και έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων και κυρίως σε τουρισμό και εστίαση που μέχρι πρότινος αποτελούσαν την "Αχίλλειο πτέρνα" του μέτρου, εντούτοις υπάρχουν ακόμη προβλήματα εφαρμογής από πληθώρα εποχικών και μη επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα είναι να πέφτουν βροχή τα πρόστιμα των επιθεωρητών εργασίας για πλημμελή ή ελλιπή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, τα οποία ανήλθαν στο 1 εκατ. ευρώ για τον Αύγουστο και στα 6,2 εκατ. ευρώ για το οκτάμηνο του 2025.

Συνολικά τον Αύγουστο του 2025 έγιναν 6.606 έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Εργασίας (5.338 έλεγχοι είχαν γίνει τον Αύγουστο του 2024) οι οποίοι εντόπισαν 1.063 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας (από 1.332 παραβάσεις τον ίδιο μήνα πέρυσι) και επέβαλαν πρόστιμα ύψους 3,1 εκατ. ευρώ από 3,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Από τις υπόλοιπες παραβάσεις ξεχωρίζουν η μη καταβολή μισθών με πρόστιμα ύψους 225.840 ευρώ και η έλλειψη πινάκων προσωπικού με πρόστιμα 242.720 ευρώ. 

Στο οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2025 έγιναν 53.050 έλεγχοι (50.804 έλεγχοι το οκτάμηνο του 2024), και εντοπίστηκαν 10.854 παραβάσεις (11.469 παραβάσεις πέρυσι) με συνολικά πρόστιμα ύψους 31 εκατ. ευρώ (από 30,6 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν το περσινό οκτάμηνο).