Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Σεπ-2023 11:22

  Άδ. Γεωργιάδης για "ξεπάγωμα" των τριετιών: Ισορροπημένη ρύθμιση, δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας

  Άδ. Γεωργιάδης για "ξεπάγωμα" των τριετιών: Ισορροπημένη ρύθμιση, δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.48

  Για ένα μεγάλο πρώτο βήμα της Ελλάδας για την επιστροφή στην κανονικότητα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση της ρύθμισης για το "ξεπάγωμα” των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

  Ο υπουργός εργασίας τόνισε ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη ρύθμιση που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, επιταχύνει τη μισθολογική εξέλιξή τους και λαμβάνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

  Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση στέλνει σήμα ότι έχει την πραγματική πολιτική βούληση να κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για αυξήσεις των μισθών.

  Όσον αφορά στην αναδρομικότητα τόνισε ότι οι τριετίες είχαν ανασταλεί. "Ουδέποτε μια αναστολή δημιούργησε θέματα αναδρομικότητας. Ο λόγος που μπορούμε και δίνουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ή στους συνταξιούχους και ο λόγος που προχωράμε στο ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί η οικονομία μας μπήκε σε τάξη και οι επενδύσεις πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ. Θα ήταν ανοησία εάν τινάζαμε τα πάντα στον αέρα” πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

  Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η ρύθμιση θα νομοθετηθεί άμεσα και θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας, μαζί με το εργασιακό νομοσχέδιο.

  Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης παραχώρησε τον λόγο στα στελέχη του υπουργείου για να προχωρήσουν στην εξειδίκευση των μέτρων της ρύθμισης.

  Σημειώνεται ότι συνέντευξη Τύπου παρόντες είναι επίσης οι υφυπουργοί Βασίλης Σπανάκης και Πάνος Τσακλόγλου, καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς Άννα Στρατινάκη και Νίκος Μηλαπίδης. 

  Τι θα ισχύσει από 01.01.2024

  Τις αλλαγές που φέρνει η ρύθμιση εξηγεί η γενική γραμματέας του υπουργείο Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, σημειώνοντας ότι εργαζόμενος που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.

  Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 θα το χτίσουν για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024.

  Αναφερόμενη στο "πάγωμα” των τριετών, η γγ του υπουργείου τόνισε ότι όταν πάγωσε αυτή η διαδικασία υπήρξαν ερωτήματα για την έννομη συνέπεια, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπήρξαν αρκετοί εργοδότες που έδιναν αυτό το συγκεκριμένο επίδομα είτε γιατί το ήθελαν διά των ατομικών συμβάσεων είτε γιατί το είχαν συμφωνήσει σε συλλογικές συμβάσεις.

  Η επαναφορά, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι πλέον υποχρεώνεται ο εργοδότης να καταβάλλει το συγκεκριμένο επίδομα, κάτι που στην περίπτωση των νεοπροσληφθέντων μετά την 14η Φεβρουαρίου του 2012, γίνεται εμπροσθοβαρός.

  Αναφερόμενη στις συλλογικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ και θα είναι και μετά την 1/1/2024, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (επισιτισμός, ξενοδοχεία, λιανεμπόριο), τόνισε ότι καλύπτονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση. "Αν ο εργοδότης είναι μέρος και μέλος της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, αυτόματα θα πρέπει να καταταχθεί σε αντίστοιχο κλιμάκιο προϋπηρεσίας ο εργαζόμενος και να καταβάλλονται ό,τι προβλέπονται. Αν έχει επεκταθεί η συλλογική σύμβαση αφορά όλους τους εργοδότες του κλάδου”.

  Ο κος Γεωργιάδης ανέφερε πως το ξεπάγωμα των επιδομάτων προϋπηρεσίας αφορά και όλους τους συμβασιούχους ιδιωτικού δικαίου, τόσο αορίστου (ΙΔΑΧ), όσο και ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ). 

  Όσον αφορά τους ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ των τέως ΔΕΚΟ, η κα Στρατινάκη ανέφερε πως  "εκεί έχουμε ειδικά περιβάλλοντα ούτως ή άλλως, αλλά επί της αρχής οι ΙΔΑΧ και οι ΙΔΟΧ είναι κομμάτι του ιδιωτικού εργατικού δικαίου".

  O ίδιος ανέφερε  ανέφερε πως 600 χιλιάδες περίπου είναι αυτοί που τους αφορά σχεδόν άμεσα, συν όλους τους υπόλοιπους που το χτίζουν. 

  Όσον αφορά για την εγκύκλιο Αχτσιόγλου (2019), ο Υπ. Εργασίας ανέφερε πως "προσπάθησε να ξεπαγώσει τις τριετίες σε προηγούμενο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον με εγκύκλιο. Δεν μπορεί η εγκύκλιος να καταργήσει το νόμο, αυτό είναι προφανές. Εδώ θα πάμε σε νομοθεσία". Ο ίδιος συμπλήρωσε πως "μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο θα γίνεται τακτοποίηση και αυτού του θέματος.  Ώστε να μην έχουμε κανένα ζήτημα αμφιβολιών του τι περιλαμβάνει".

  Τόνισε επίσης επί του θέματος πως "έχουμε πάρει πρόνοια της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της σχετικής προσφυγής στην εγκύκλιο Αχτσιόγλου και στο νόμο όλα αυτά θα λυθούν.  Υπενθυμίζω όμως το βασικό. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι τότε κρίθηκε στο δικαστήριο  ότι η εγκύκλιος δεν μπορεί να υπερβαίνει του νόμου. Εδώ θα έχουμε νόμο, άρα αυτό θεραπεύεται.

  Επίσης η κα Στρατινάκη συμπλήρωσε πως "η εγκύκλιος Αχτσιόγλου και η συνέχιση επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση ουσιαστικά στο νομοθετημένο κατώτατο κατά εθιμικό δίκαιο πλέον και σε συνέχεια των εγκυκλίων φέρνει τη νομοθετική τακτοποίηση την οποία θα τη δείτε με ρητό τρόπο".

  Η κα Στρατινάκη τόνισε επίσης πως "η μερική απασχόληση είναι σύστημα τακτοποίησης οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Ό,τι ισχύει για την πλήρη ισχύει και για τη μερική.  Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει εδώ είναι οι μισθωτοί εργαζόμενοι εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού τομέα".

  Όσον αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο Υπ. Εργασίας τόνισε πως "κατά τη διάρκεια της θητείας μου είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει. Όλα πρέπει να γίνονται όμως στον κατάλληλο χρόνο  και μέσα στα πλαίσια που δεν βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας".

  Ο κος Γεωργιάδης επίσης τόνισε πως "εάν δούμε την ανεργία  να ανεβαίνει  προφανώς η απόφαση (σ.σ. για το ξεπάγωμα των τριετιών) θα πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι απολύτως προφανές σας είπα ότι λαμβάνουμε υπόψη την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. Η εκτίμηση του Υπουργείου Εργασίας και του  Πρωθυπουργού είναι ότι η ανεργία θα συνεχίσει να πέφτει. Και εφόσον θα συνεχίσει να πέφτει δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Εάν είχαμε  έκρηξη της ανεργίας προφανώς μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα θα έπρεπε να ληφθούν".

  Ο κος Γεωργιάδης ανέφερε επίσης πως:

  - "Η μεγάλη μάζα των εργαζομένων είναι αυτή που προσελήφθησαν μετά το 2012 οι οποίοι θα χτίσουν τώρα την τριετία τους.  Αυτό που γίνεται για αυτούς είναι ότι  το χτίζουν γρηγορότερα. Δηλαδή αν περιμέναμε να φτάσουμε στην 1/1/24 όταν θα πληρούτο η προϋπόθεση  των 4 συνεχομένων τριμήνων του κάτω από το 10%, αυτοί οι άνθρωποι θα άρχιζαν να χτίζουν το δικαίωμά τους μετά από δυο χρόνια. Άρα να πάρουν την αύξηση, το επίδομα  ας πούμε της προϋπηρεσίας σε 5 χρόνια από σήμερα. Αντί να το πάρουν σε 5 χρόνια από σήμερα θα το πάρουν σε τρία χρόνια από σήμερα. Αυτή είναι η διαφορά".

  - "Η δέσμευσή μας η προεκλογική είναι ότι μέχρι το πέρας της δικής μας θητείας οι εργαζόμενοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα δουν σοβαρή αύξηση στα εισοδήματά τους. Ο παρόν νόμος αποδεικνύει ότι αυτά δεν ήταν λόγια του αέρα αλλά ήταν πραγματική πολιτική βούληση. Και πράγματι το 2027 εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα πάρουν υποχρεωτικά αύξηση λόγω αυτού του νόμου που θα ψηφιστεί τώρα. Άρα στη δέσμευσή μας την προεκλογική θα είμαστε συνεπείς".

  - "Δεν έχω καμία θεσμική αρμοδιότητα να υποχρεώσω σε τέτοιου τύπου κλαδικές συμβάσεις. Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω όταν υπογράφονται τέτοιες συμβάσεις και εφόσον εκπροσωπούν πάνω από το 51% ενός κλάδου σύμφωνα με την πιστοποίηση που κάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας να την καταστήσω υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο. Όμως πολιτικά μιλώντας τώρα, βεβαίως και το ενθαρρύνουμε.  Εμείς θέλουμε έναν τακτοποιημένο χώρο της εργασίας.  Και οι κλαδικές συμβάσεις αποτελούν ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των εργαζομένων".

   

  Παραδείγματα (Υπουργείου Εργασίας)

  Παράδειγμα 1:

  Υπάλληλος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό - Προσληφθείς 14.09.2003 μέχρι 31.12.2023:

  -Ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας μέχρι 31.12.2023 ανέρχεται σε 20 χρόνια, 3 μήνες και 18 ημέρες

  Ωστόσο, έχει κατοχυρώσει 8 χρόνια και 5 μήνες έως 14.02.2012

  Οι αποδοχές του κατά την 31.12.2023 ανέρχονται σε 780 ευρώ και 2 τριετίες (20%), δηλαδή  936 ευρώ.

  Την 01η.08.2024 οι αποδοχές διαμορφώνονται σε 780 ευρώ και 3 τριετίες (30%) δηλαδή 1014 ευρώ. Μ΄άλλα λόγια,  προκύπτει  αύξηση 234 ευρώ ή 30%.

  Με αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024 κατά π.χ. 5%, οι συνολικές αποδοχές διαμορφώνονται στα 1064,7 ευρώ ή 36,5%.

  Παράδειγμα 2:

  Υπάλληλος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό και προσληφθείς 1.05.2006

  Ο συνολικός Χρόνος προϋπηρεσίας μέχρι 31.12.2023 ανέρχεται σε 17 χρόνια και 8 μήνες.

  Αλλά ως προϋπηρεσία θεωρούνται 5 χρόνια, 9 μήνες και 13 ημέρες έως 14.02.2012

  Οι αποδοχές του κατά την 31η.12.2023 ανέρχονται 780 ευρώ και 1 τριετία (10%)- 858 ευρώ

  Από 01.01.2024, όμως, ξεπαγώνουν οι τριετίες και έτσι, την 18η.03.2024 οι αποδοχές διαμορφώνονται σε 780 ευρώ και 2 τριετίες (20%) = 936 ευρώ. Συνεπώς προβλέπεται αύξηση 156 ευρώ ή 20%.

  Με αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024 κατά π.χ. 5%, οι συνολικές αποδοχές διαμορφώνονται στα 982,8 ευρώ ή 26%.

  Παράδειγμα 3:

  Υπάλληλος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό , προσληφθείς στις 14.10.2009. Ο συνολικός Χρόνος προϋπηρεσίας μέχρι 31.12.2023 ανέρχεται σε 14 χρόνια, 2 μήνες και 18 ημέρες.

  Η κατοχυρωμένη προϋπηρεσία, όμως, ανέρχεται σε 2 χρόνια και 4 μήνες έως 14.02.2012.

  Οι αποδοχές του κατά την 31η.12.2023 ανέρχονται σε 780 ευρώ και 1 τριετία (10%), δηλαδή 858 ευρώ.

  Από 01.01.2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες. Συνεπώς, την 01η.09.2024 οι αποδοχές διαμορφώνονται σε 780 ευρώ και 1 τριετία (10%), δηλαδή 858 ευρώ. Συνεπώς προκύπτει αύξηση 78 ευρώ ή 10%.

   Με αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024  κατά π.χ. 5%, οι συνολικές αποδοχές διαμορφώνονται στα 1081,1 ευρώ ή 38,6%

  Παράδειγμα 4:

  Υπάλληλος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, προσληφθείς 01.10.2020

  Ο συνολικός Χρόνος προϋπηρεσίας μέχρι 31.12.2023 ανέρχεται σε 3 χρόνια και 3 μήνες. Οι αποδοχές την 31η.12.2023 = 780 ευρώ. Από 01.01.2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες. 

  Έτσι την 01η.01.2027 οι αποδοχές διαμορφώνονται σε 780 ευρώ και 1 τριετία (10%), δηλαδή στα 858 ευρώ. Συνεπώς προκύπτει αύξηση 78 ευρώ ή 10%.

  Με αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024 κατά π.χ. 5%, οι συνολικές αποδοχές διαμορφώνονται στα 1081,1 ευρώ ή 38,6%.

  Παράδειγμα 5:

  Μάγειρας αμειβόμενος με την ισχύουσα Κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας, προσληφθείς 01.10.2005.

  Ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας μέχρι 31.12.2023, ανέρχεται σε 18 χρόνια και 3 μήνες

  Οι αποδοχές την 31η.12.2023, ανέρχετραι σε βασικό μισθό 911,34 ευρώ και 33,6 ευρώ επίδομα πολυετίας (6 συμπληρωμένα έτη έως 14.02.2012 (5,6 ευρώ κατ' έτος), δηλαδή συνολικά 944,94 ευρώ.

  Από 01.01.2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες. Την 17η.08.2024 οι αποδοχές διαμορφώνονται σε 956,91 ευρώ ο βασικός μισθός και 39,2 ευρώ το επίδομα πολυετίας (7 συμπληρωμένα έτη, 5,6 ευρώ κατ' έτος), δηλαδή στα 996,11 ευρώ.

  Προκύπτει δηλαδή αύξηση 51,17 ευρώ ή 5,4%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ