Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Σεπ-2023 08:20

  Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος  για τις ενεργειακές κοινότητες με ενεργειακό συμψηφισμό

  Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος  για τις ενεργειακές κοινότητες με ενεργειακό συμψηφισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μια στρέβλωση που υπάρχει σε σχέση τις ενεργειακές κοινότητες που λειτουργούν με σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) επισημαίνει με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

  Οι συγκεκριμένες ενεργειακές κοινότητες σε περίπτωση ύπαρξης πλεονάσματος ηλεκτρικής ενέργειας ρητά δεν αποζημιώνονται, αλλά το πλεόνασμα πιστώνεται στους προμηθευτές που παρεμβάλλονται στο σχήμα και που αφού το καρπωθούν, το αποζημιώνουν υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) του άρθρου 143, του ν. 4001.

  Δεν πρόκειται δηλαδή για κανενός είδους οικονομικό συμψηφισμό εισοδήματος από πώληση παραγόμενου ρεύματος αφού τέτοια δεν υφίσταται, αλλά μόνο για συμψηφισμό κιλοβατωρών που παρήγαγε η Φ/Β μονάδα της Εν. Κοιν. με κιλοβατώρες καταναλώσεων σε μετρητές μελών της που είναι ανεξάρτητα πρόσωπα.  Δεν υφίσταται συνεπώς καμία οικονομική συναλλαγή ή τζίρος ή προσπόριση εισοδήματος σε ευρώ, οπότε και η Εκ. Κοινότητα δεν έχει εισπράξεις σε ευρώ από τη δραστηριότητα της αυτή.  

  Ωστόσο, στο πλαίσιο της υποβολής των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων εκ μέρους των συγκεκριμένων ενεργειακών κοινοτήτων διαπιστώθηκε ότι δεν τους παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσής τους από το τέλος επιτηδεύματος έδρας και υποκαταστήματος. Μάλιστα σε επικοινωνία του ΣΠΕΦ με τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώθηκε πως μόνο τα χαρακτηρισμένα ως σωματεία ή σύλλογοι με δημοσιευμένο Καταστατικό στο Πρωτοδικείο έχουν δικαίωμα εξαίρεσης από το τέλος επιτηδεύματος, οπότε οι εν λόγω Εν. Κοιν. που δεν εμπίπτουν σε τέτοια κατηγορία καλούνται οριζόντια να το καταβάλουν.  

  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο ΣΠΕΦ, για να γίνει γλαφυρότερα αντιληπτός ο παραλογισμός, τα 1600€ που είναι το τέλος επιτηδεύματος έδρας και υποκαταστήματος για μια Εν.Κοιν σαν της περίπτωσης μας, ισοδυναμούν με περίπου 11 μεγαβατώρες κατανάλωσης ρεύματος.  Κατά μέσο όρο ετησίως ένα νοικοκυριό καταναλώνει 3-4 μεγαβατώρες, οπότε το ρεύμα πρακτικά 3-4 νοικοκυριών κατά μέσο όρο ετησίως αναλώνεται από το παράλογο στην εξεταζόμενη περίπτωση τέλος επιτηδεύματος έδρας και υποκαταστήματος. Συνεπώς, αν είναι η Εν.Κοιν. απαρτίζεται από λ.χ. 10 νοικοκυριά, τα τέσσερα, ήτοι το 40% χάνουν εντελώς την εξοικονόμηση και το όφελος από τη λειτουργία της.

  Σημειώνεται ότι το σύστημα αφήνει κάποιες δυνατότητες επιμέρους παραμετροποίησης των περιπτώσεων. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους, παρέχεται όπως γνωρίζετε μείωση στα καταλογιζόμενα Τέλη Επιτηδεύματος.  Κατά αντίστοιχο λοιπόν τρόπο, είναι δίκαιο και ηθικό να εισαχθεί άμεσα εξαίρεση από τα Τέλη Επιτηδεύματος έδρας και υποκαταστήματος για Εν.Κοιν. που έχουν αποκλειστικό σκοπό και δραστηριότητα τους τη λειτουργία προγραμμάτων Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού, αναφέρει στην επιστολή ο ΣΠΕΦ. Σημειώνεται πως το ανωτέρω πρόβλημα με τα τέλη επιτηδεύματος είναι ευρύτερο, αντίκειται ευθέως στις πάγιες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για εξάπλωση της αυτοπαραγωγής στους πολίτες και οσονούπω θα καταλάβει και ανάλογες περιπτώσεις Κοινοτήτων Ανανεώσιμης Ενέργειας ή Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών του ν. 5037/2022, μόλις τέτοιες λειτουργήσουν, καταλήγει στην επιστολή του ΣΠΕΦ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ