Πότε και πόσο θα μειωθούν οι εισφορές των εργοδοτών
Πέμπτη, 24-Αυγ-2023 21:00
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Τις διεργασίες για μία νέα μείωση των εισφορών των εργοδοτών έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Εργασίας.
Με προχθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως "πολιτική μας βούληση, όπως είχαμε πει προεκλογικά, είναι να προχωρήσουμε σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Τα σενάρια τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι είναι 2-3 διαφορετικά. Δεν θέλω να τοποθετηθώ γιατί θα πρέπει πρώτα να καταλήξουμε σε κάποιο, αλλά σίγουρα θα πάμε σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών".
Υπενθυμίζεται πως το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προέβλεπε "σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους".
Αυτό σημαίνει πως οι εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα θα πέσουν από το 32,6% (επί των μικτών αποδοχών τους) που είναι σήμερα στο 31,6%.
Όσον αφορά την αναφορά του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ περί "σταδιακής” μείωσης, αρμόδια στελέχη των ταμείων διευκρίνισαν στο Capital.gr πως η μείωση των εισφορών κατά 1 μονάδα δεν θα γίνει "εφάπαξ” αλλά σε 2 ή περισσότερες "δόσεις”. Δεν έχει, όμως, ακόμα διευκρινιστεί πότε θα εφαρμοστούν αυτές οι δόσεις, αν και το πιθανότερο σενάριο, "δείχνει” μετά το 2024 (πχ το 2025 - 2026).
Παράλληλα, μένει να αποσαφηνισθεί το από ποιο ασφαλιστικό κλάδο θα προέλθει η μείωση αυτή.
Οι ίδιες πηγές αποκλείουν κάθε μείωση των εισφορών υπέρ της κύριας ή επικουρικής σύνταξης, ενώ δύσκολη θεωρείται και η μείωση των εισφορών υπέρ της υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Έτσι ενδεχομένως και η επερχόμενη μείωση των εισφορών κατά 1 μονάδα (όπως και το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης μείωσης των εισφορών κατά 4,4 μονάδες το 2019-2022) να προέλθει από τις εισφορές υπέρ της ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ). Ένα τέτοιο σενάριο ενισχύεται και από το γεγονός πως η αναμενόμενη, παραπέρα μείωση της ανεργίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση και των απαιτούμενων δαπανών για επιδόματα ανεργίας, άρα και για έσοδα από εισφορές. Εξάλλου, στη "φαρέτρα” της ΔΥΠΑ βρίσκεται και κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή πιλοτικών αλλαγών στο καθεστώς επιδότησης των ανέργων, γεγονός που θα μπορούσε να καλύψει μέρος τουλάχιστον απώλειας εσόδων από μία μείωση εισφορών υπέρ της ΔΥΠΑ.
Κατά τα άλλα, η επερχόμενη μείωση των εισφορών κατά 1 μονάδα, αναμένεται να "μοιραστεί” μεταξύ των εργοδοτών και των μισθωτών, οδηγώντας ταυτόχρονα σε αύξηση της επιχειρηματικής ρευστότητας και των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων.