Της Βάσως Αγγελέτου
Μόλις 500 ευάλωτοι δανειολήπτες έχουν λάβει επιδότηση δόσης στο στεγαστικό τους δάνειο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των τραπεζών για κάλυψη του 50% της αύξησης στη δόση λόγω ανόδου των επιτοκίων.
Αυτό αποκαλύπτουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών που εξηγούν ότι αυτές ήταν "οι πρώτες αιτήσεις που έτυχαν επεξεργασίας" μέσω της πλατφόρμας που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες και η οποία τροφοδοτείται με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του ΥΠΟΙΚ.
Η πρώτη καταβολή επιδοτήσεων έγινε στις 17 Μαΐου και η επόμενη αναμένεται τον Ιούνιο όπου "αναμένεται να ενταχθεί ο μεγάλος όγκος των επιλέξιμων δανείων", σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι αρμόδιοι φορείς εξετάζουν το ενδεχόμενο οι μηνιαίες καταβολές να πραγματοποιούνται στις 17 κάθε μήνα, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει "κλειδώσει" η συγκεκριμένη ημερομηνία.
Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ήρθαν σε συμφωνία με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για επιδότηση 30.000 περίπου στεγαστικών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών τον περασμένο Δεκέμβριο, με την πλατφόρμα να "ανοίγει" στις αρχές Φεβρουαρίου.
Λόγω της χαμηλής προσέλευσης οφειλετών, ωστόσο, αποφασίστηκε στις αρχές Απριλίου η χαλάρωση των κριτηρίων εισοδήματος και περιουσίας με στόχο τη διεύρυνση της περιμέτρου της ευνοϊκής ρύθμισης κατά 30%. Η τροποποίηση των κριτηρίων είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει περαιτέρω η έναρξη της καταβολής των επιδοτήσεων η οποία και σήμερα προχωρά με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ και των τραπεζών διαβεβαιώνουν, πάντως, σε δηλώσεις τους στο Capital.gr ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται σημαντική αύξηση των οφειλετών που θα λάβουν επιδότηση της μηνιαίας δόσης τους ως ένα σημαντικό μέτρο ανακούφισης από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.
Εξ αρχής, πάντως, η ανταπόκριση στο έκτακτο μέτρο στήριξης ήταν εξαιρετικά φτωχή -πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Από τους 45.000 – 50.000 ευάλωτους δανειολήπτες που δικαιούνται την επιδότηση (μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων), έχουν λάβει βεβαίωση ευαλωτότητας λιγότεροι από 4.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Στην ειδική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ υπάρχουν, ωστόσο, περισσότερες από 45.000 αιτήσεις οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί από τους οφειλέτες. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, σημαντικό "αγκάθι" στην επιτυχία του μέτρου είναι η άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου που απαιτείται προκειμένου να λάβει ο ευάλωτος δανειολήπτης επιδότηση για 12 μήνες.