Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Ιουν-2023 08:05

  Ελ. Βενιζέλος: "Πέταξε" η κίνηση εξωτερικού στο πεντάμηνο - Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019

  αεροδρομιο Ελευθεριος Βενιζελος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

  Συνεχίστηκε και τον Μάιο η "απογείωση" της επιβατικής κίνησης στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, προετοιμάζοντας το έδαφος για ρεκόρ επιβατών για το φετινό καλοκαίρι καθώς οι μέχρι στιγμής επιδόσεις ξεπερνούν σταθερά τις αντίστοιχες του 2019. Ήδη, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας στους πρώτους 5 μήνες   της φετινής χρονιάς ανήλθε σε 9,152 εκατ., καταγράφοντας άνοδο 39,9% σε σχέση με το 2022 και 5,9% έναντι του 2019.

  Ειδικότερα, η κίνηση εξωτερικού άγγιξε τους 6,255 εκατ. επιβάτες κατά τον Ιανουάριο-Μάιο της τρέχουσας χρονιάς, αυξημένη κατά 45% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο καθώς και κατά 4,5% σε σχέση με το 2019. Ανοδικά κινήθηκε και ο φετινός Μάιος, όπου οι διακινηθέντες επιβάτες από το εξωτερικό σημείωσαν αύξηση 24.8% και 9,1% έναντι του συγκρινόμενου μήνα του 2022 και 2019 αντίστοιχα. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι 5 μήνες της φετινής χρονιάς εμφάνισαν θετικό πρόσημο σε επίπεδο κίνησης επιβατών εξωτερικού, πιάνοντας υψηλές επιδόσεις. Τροχιά δυναμικής ανόδου σημείωσαν και η κίνησή εσωτερικού, η οποία ανήλθε σε 2,9 εκατ. επιβάτες στο πρώτο πεντάμηνο ενώ μόνο για τον Μάιο έφτασε τις 809.746 επιβάτες έναντι 671.573 τον περσινό Μάιο. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, ο συνολικός αριθμός των πτήσεων πλησίασε τις 81.000, ενισχυμένος κατά 17,4% και 4,1% έναντι του πρώτου πεντάμηνου του 2022 και του 2019 αντίστοιχα.

  Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 10,4% και 23,4% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022, ενώ σημείωσαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 8% και 1,3% αντίστοιχα.

  Ο δρόμος προς το χρηματιστήριο Αθηνών

  Παράλληλα, στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία της εισαγωγής του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ)- η οποία είναι η παραχωρησιούχος του Ελ. Βενιζέλος- στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς πριν από μερικές μέρες υπογράφτηκε το MoU ανάμεσα στους μετόχους. Θυμίζουμε ότι σημαντικότεροι μέτοχοι και διαχειριστές του αεροδρομίου είναι το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 30%, ποσοστό το οποίο θα διατεθεί μετά τη δημόσια εγγραφή, το Υπερταμείο κατέχει 25%, το οποίο θα διατηρηθεί μετά την IPO, οι AviAlliance GmbH (26,7%) και AviAlliance Capital GmbH (13,3%), οι οποίες ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments καθώς και ο όμιλος  Κοπελούζου (ελέγχει το 5%).

  Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει στην Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙPO) το 30% των μετοχών. Η PSP θα έχει το δικαίωμα απόκτησης του 10% των μετοχών, καταβάλλοντας ένα ελεγχόμενο premium και καθιστώντας το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο μέτοχο πλειοψηφίας.

  Εφόσον κυλήσει κανονικά η διαδικασία, η δημόσια εγγραφή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Με την υπογραφή της συμφωνίας αντιμετωπίστηκαν και ορισμένα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης ενώ σε κάθε περίπτωση η διαδρομή προς την λεωφόρο Αθηνών προϋποθέτει και την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης, η οποία λήγει το 2046 και θα πρέπει να επικυρωθεί από την νέα Βουλή.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ