Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Ιουν-2023 08:03

  Οι ρήτρες της ασφαλιστικής ικανότητας για τους οφειλέτες

  Οι ρήτρες της ασφαλιστικής ικανότητας για τους οφειλέτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Ανοιχτή παραμένει η δυνατότητα της ρύθμισης μόνο των εισφορών υγείας ακόμη και μετά την 31η Μαΐου 2023.

  Αυτό ξεκαθαρίζουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ, εξηγώντας πως οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αγρότης (δηλαδή οποιοσδήποτε μη μισθωτός) να καταβάλλει εφάπαξ τις εισφορές υγείας του 2022 και να έχει ασφαλιστική ικανότητα, τόσο ο ίδιος όσο και κάθε ανασφάλιστο μέλος της οικογένειας του, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.

  Και αυτό ακόμη και αν έχει άλλες, μη ρυθμισμένες οφειλές (πχ προς τον ΕΦΚΑ), κατά οποιοδήποτε χρονικό διάστημα (πχ στον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΦΚΑ το 2021).

  Με άλλα λόγια η δυνατότητα αυτή (δηλαδή της απόκτησης ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι το Φεβρουάριο του 2024, πληρώνοντας μόνο τις εισφορές υγείας του 2022, ανεξαρτήτως άλλων μη ρυθμισμένων οφειλών δεν έπαψε να ισχύει στις 31 Μαΐου. Εκείνο που έπαψε να ισχύει μετά την προαναφερθείσα προθεσμία ήταν μόνο η ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους οφειλέτες χωρίς ρυθμισμένες οφειλές.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκτακτη ρύθμιση των εισφορών υγείας θα είναι φέτος η τελευταία φορά που θα ισχύσει, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα δοθεί η ίδια δυνατότητα ασφαλιστικής ικανότητας για την περίοδο μεταξύ Μάρτιο 2024- Φεβρουάριο του 2025, πληρώνοντας κανείς μόνο τις εισφορές υγείας του 2023.

  Από εκεί και πέρα ακόμα και οι οφειλέτες οι οποίοι δεν μπορέσουν να πληρώσουν μόνο τις εισφορές υγείας του 2022, θα χάσουν μόνο εν μέρει την ασφαλιστική ικανότητα τους, καθώς αυτή η απώλεια αφορά μόνο την πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Συνεπώς δεν θα μπορούν να έχουν συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ σε έξοδα ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης σε περίπτωση συναλλαγής με ιδιωτικές δομές, πχ διαγνωστικά κέντρα.

  Κατά τ΄ άλλα, ακόμα και ένας οφειλέτης με μη ρυθμισμένες οφειλές στα ταμεία, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ιατρο-φαρμακευτική περιθαλψη του δημοσίου.

  Από εκεί πέρα, είναι δυνατή, ανά πάσα στιγμή, η ρύθμιση όλων των οφειλών μέσω της μόνιμα "ανοιχτής” ρύθμισης των 24 δόσεων, κάτι που θα οδηγούσε σε ανάκτηση της ασφαλιστικής ικανότητας και στον ιδιωτικό τομέα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ