Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 04-Ιουν-2023 08:07

    Πώς το IRIS αναβαθμίζει την εμπειρία του e-shopping

    189000225
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βάσως Αγγελέτου

    Με το τοπίο των πληρωμών να αλλάζει ραγδαία τα τελευταία χρόνια χάρη στα τεχνολογικά άλματα που έχουν καταγράψει οι κεντρικές τράπεζες αλλά και εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech), η εμπειρία του πελάτη αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία καθορίζοντας τα επόμενα βήματα στον χώρο.

    Γεγονός είναι ότι η εμπειρία των ηλεκτρονικών πληρωμών, είτε πρόκειται για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μέσω e-shopping είτε για πληρωμές οφειλών σε ιδιωτικές εταιρείες ή το Δημόσιο, δεν έχει βελτιωθεί στο βαθμό που το επιτρέπουν οι σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

    Ο συνηθέστερος τρόπος πληρωμής σε ηλεκτρονικό κατάστημα παραμένει σήμερα στη χώρα μας η χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, το οποίο σημαίνει χειροκίνητη καταχώρηση των στοιχείων της κάρτας (αριθμός, κωδικός CVV και ημερομηνία λήξης) και ακολούθως ταυτοποίηση του χρήστη μέσω δύο ή τριών βημάτων (2/3-step authentication) μέσω του κινητού του για την απαραίτητη ασφάλεια της συναλλαγής.

    Σημαντική διευκόλυνση στη διαδικασία αυτή είναι η χρήση των ηλεκτρονικών πορτοφολιών, καθώς ο καταναλωτής δεν απαιτείται να καταχωρεί κάθε φορά τα στοιχεία της κάρτας του. Αντ’ αυτού, έχει καταχωρήσει εφάπαξ την κάρτα του στο e-wallet της Google ή της Apple και η πληρωμή γίνεται αυτόματα με χρήση βιομετρικών στοιχείων (π.χ. αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικό αποτύπωμα) με το πάτημα ενός κουμπιού. Προϋπόθεση εδώ είναι ο έμπορος που λαμβάνει την ηλεκτρονική πληρωμή να συνεργάζεται με το Apple Pay ή το Google Pay.

    Μια εναλλακτική επιλογή "made in Greece" είναι το IRIS e-commerce που δημιούργησαν οι τράπεζες σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ. Με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού στο e-shop, εμφανίζεται ένα QR code το οποίο ο καταναλωτής σκανάρει με το κινητό του από το mobile app της τράπεζάς του. Μόλις εγκρίνει την πληρωμή, αυτή πραγματοποιείται απευθείας από τον τραπεζικό του λογαριασμό -σε δευτερόλεπτα- χωρίς να χρειαστεί η χρήση κάρτας.

    Αυτή η καινοτόμος μέθοδος πληρωμών έρχεται ουσιαστικά να αντικαταστήσει τους -γνωστούς σε όλους μας- τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς (στις τέσσερις συστημικές τράπεζες) που συνήθως παρέχουν οι έμποροι στους καταναλωτές προκειμένου να πληρώσουν τις αγορές τους με τραπεζική μεταφορά χρημάτων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ, Σταυρούλα Καμπουρίδου, οι πληρωμές μέσω του IRIS e-commerce κατέγραψαν άλμα 68% το 2022 έναντι του 2021. Στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση του προϊόντος IRIS e-commerce στα καταστήματα λιανικής για πιο εύκολες, άμεσες και ασφαλείς αγορές μέσω διαδικτύου.

    Το IRIS έχει εφαρμογή, επίσης, στις πληρωμές προς τους επαγγελματίες -υδραυλικούς κ.λπ.- οι οποίοι μπορούν να δέχονται ηλεκτρονική πληρωμή από τους πελάτες τους, όπου και αν βρίσκονται, μόνο το σκανάρισμα ενός QR code. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, στο IRIS ήταν εγγεγραμμένοι 85.000 επαγγελματίες κι στόχος της ΔΙΑΣ είναι να εγγραφούν πολύ περισσότεροι φέτος.

    Όπως αποκάλυψε η κ. Καμπουρίδου, το 40% των συναλλαγών που διακινήθηκαν το 2022 στη χώρα μας (146 εκατ. ευρώ) αφορά εισπράξεις επιχειρήσεων και οργανισμών, οι οποίες αυξήθηκαν σε σχέση με το 2021 κατά 11,9%. Σε ένα σημαντικό μέρος αυτών των συναλλαγών έγινε χρήση του διατραπεζικού προϊόντος "Πληρωμή με κωδικό RF/QR", ενώ έως το τέλος του 2023 το πρότυπο κωδικού πληρωμής RF/QR αναμένεται να υιοθετηθεί από το σύνολο των οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό αυτό. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη ΔΙΑΣ, το 84% των οργανισμών και των επιχειρήσεων που έχουν συνδεθεί με το Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ έχουν ήδη υιοθετήσει την τυποποίηση που προσφέρει ο Κωδικός Πληρωμής RF/QR.

    Ειδικά στο Δημόσιο, οι πολίτες μπορούν να πληρώνουν με κωδικό RF/QR  τις οφειλές τους έναντι φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, τελών κυκλοφορίας κ.λπ. Επίσης, μπορούν να πληρώνουν με τον ίδιο τρόπο τους ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικές εταιρείες και φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες ταχυμεταφορών, εμπορίας αυτοκινήτων, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικών ειδών, ειδών ένδυσης, καλλυντικών κ.ά. Μοναδική προϋπόθεση είναι ο έμπορος ή οργανισμός να προσφέρει την υπηρεσία IRIS στις εναλλακτικές πληρωμής στους πελάτες του.

    Τα βήματα για πληρωμή με IRIS e-commerce

    Όπως αναφέρει η ΔΙΑΣ στον ιστότοπό της, η διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερα απλά βήματα:

    Βήμα 1: Ο καταναλωτής επιλέγει την υπηρεσία IRIS payments ως τρόπο πληρωμής.

    Βήμα 2: Επιλέγει "Δημιουργία QR Code" για να σκανάρει το QR από το mobile banking του ή  επιλέγει την τράπεζά του για να μεταφερθεί αυτόματα στο ασφαλές περιβάλλον e-banking.

    Βήμα 3: Μόλις συνδεθεί, ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες της πληρωμής.

    Βήμα 4: Μόλις δοθεί η έγκριση, η πληρωμή πραγματοποιείται με μεταφορά πίστωσης από τον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή. Η επιχείρηση λαμβάνει την σχετική επιβεβαίωση σε πραγματικό χρόνο και ο χρήστης μεταφέρεται άμεσα στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος, όπου με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ελέγχουν την παραγγελία του.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ