Κυριακή, 04-Ιουν-2023 08:00
Γιατί είναι σημαντικό το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου

Του Τάσου Δασόπουλου
Πιο κοντά στην δεύτερη αναθεώρηση της ανάπτυξης του 2023 από το 2,3% που είναι η επίσημη πρόβλεψη, θα βρεθούμε με την ανακοίνωση της μεταβολής του ΑΕΠ για το πρώτου τριμήνου χρόνου, το οποίο θα έχει θετικό πρόσημο, παρότι το ίδιο διάστημα του 2022 , είχαμε ανάπτυξη 7,5% .
Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, επιφυλάσσονταν σχετικά με το ΑΕΠ που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ. Τόνιζαν, όμως, ότι ακόμη και μια αύξηση του ΑΕΠ στην περιοχή του 2 - 2,5% θα ήταν μια καλή βάση, για να μπορούμε να αναθεωρήσουμε επίσημα την ανάπτυξη για φέτος στο 3% στον προϋπολογισμό του 2024. Τούτο με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2023 ο οποίος προέβλεπε για φέτος ανάπτυξη 1,8% έχει ήδη ανατραπεί, καθώς στηρίχθηκε στην παραδοχή ενός κακού πρώτου τριμήνου, κατά το οποίο η Ελλάδαθα είχε από μηδενική έως και οριακά θετική ανάπτυξη.
Βεβαίως, την ίδια περίοδο, η Koμισιόν προέβλεπε "τεχνική ύφεση" για την Ευρωζώνη λόγω της ενεργειακής κρίσης η οποία τους χειμερινούς μήνες θα έφερε αρνητική ανάπτυξη σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023. Ωστόσο, η παρατεταμένη καλοκαιρία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη, κράτησε σε χαμηλά επίπεδα την κατανάλωση φυσικού αερίου και ανέτρεψε τις δυσμενείς προβλέψεις. Επιπλέον , με την αλλαγή του χρόνου, ξεκίνησε και η ταχεία αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου που είχε πολλαπλό όφελος και για την Ελλάδα. Τούτο διότι η τιμή του φυσικού αερίου συνδέεται άμεσα με την τιμή του ηλεκτρικού.
Με αυτά τα δεδομένα, η εξέλιξη του πρώτου τριμήνου του χρόνου ήταν πολύ καλύτερη από ο,τι αναμένονταν για όλους τους συντελεστές του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές αγαθών, οι οποίες με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού θα είχαν αύξηση μόλις 1,3% για το σύνολο του 2023, κατέγραψαν αύξηση 12% μόνο για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου κυρίως λόγω της ακύρωσης του σεναρίου της ύφεσης για την Ευρώπη.
Οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες είναι ένα δείκτης για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης, σε όρους όγκου είχαν διψήφια αύξηση για του δύο πρώτους μήνες του χρόνου ( 24,9% τον Ιανουάριο και 22% για το Φεβρουάριο) αλλά υποχώρησαν σε μια οριακή αύξηση κατά 0,1% , για το Μάρτιο.
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου κατέγραψε αύξηση 74,7 % , φτάνοντας τα 1,87 δις ευρώ από 1 δις ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022, δείχνοντας αν μη τι άλλο την δυναμική της τουριστικής βιομηχανίας, από την αρχή του χρόνου.
Μαζί με τον δείκτη ταξιδιωτικών εισπράξεων, στα θετικά για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, συγκαταλέγεται και το γεγονός που προκύπτει από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ότι το διάστημα Ιανουαρίου Μαρτίου, το ΑΕΠ είχε "κέρδος" ύψους 1,8 δις ευρώ , από την ισόποση μείωση του κόστους εισαγωγών .
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 12 δις ευρώ, το οποίο μεταφέρει σταδιακά στην οικονομία τα 11,1 δις που έχει απορροφήσει η Ελλάδα, από τα χρήματα που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.