Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 29-Μαϊ-2023 08:45

    Νέα μείωση της ζήτησης ρεύματος τον Απρίλιο

    Νέα μείωση της ζήτησης ρεύματος τον Απρίλιο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Νέα μείωση για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Απρίλιο. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 3,11% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο. 

    Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, η κατανάλωση κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς, με το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης να καταγράφεται τον περασμένο Μάρτιο, όταν η συνολική ζήτηση υποχώρησε κατά 15,09%.

    Η μείωση της ζήτησης αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην προσπάθεια που κάνουν οι καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη για την ηλεκτρική ενέργεια, λόγω των υψηλών τιμών που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον Απρίλιο νοικοκυριά και επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης περιόρισαν την κατανάλωσή τους κατά 2,8% ενώ οι βιομηχανίες της υψηλής τάσης κατέγραψαν μείωση της τάξης του 6,4%. Σε ορίζοντα τετράμηνου η πτώση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε το 9%. Πάντως την προσπάθεια των καταναλωτών να περιορίσουν την κατανάλωσή τους βοήθησαν και οι ήπιες καιρικές συνθήκες το φετινό χειμώνα. 

    Μερίδια λιανικής

    Ως προς τα μερίδια στην αγορά προμήθειας που ανακοινώνει ο ΑΔΜΗΕ, για το μήνα Απρίλιο η ΔΕΗ είχε το 60,2%, ακολουθεί η Mytilineos με 7,37%, ο Ήρων με 7,14%, η Elpedison με 6,02%, η NRG με 4,85%, η Watt&Volt με 4,54%, η Φυσικό Αέριο με 2,85%, η ZeniΘ με 2,1%, η Volterra με 2,02% και οι υπόλοιπες εταιρείες με 2,91%. 

    Παραγωγή 

    Τέλος η συνολική παραγωγή κατέγραψε αύξηση 9,64% με τη θερμική παραγωγή να αντιπροσωπεύει το 43,2%, τα υδροηλεκτρικά το 5,48% και τις ΑΠΕ το 51,33%. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο πέρυσι, καταγράφεται αύξηση 32,9% στην παραγωγή από φυσικό αέριο, 56,2% στη λιγνιτική παραγωγή, 7,8% στις ΑΠΕ δικτύου, ενώ αντίθετα είχαμε μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 23,6% και των ΑΠΕ του συστήματος κατά 10,6%. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ