Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Απρ-2023 08:18

  Το ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση δανείου ύψους 5,4 δισ. δολαρίων στην Αργεντινή - Το 22ο πρόγραμμα στην ιστορία της

  25418425
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την εκταμίευση 5,4 δισ. δολαρίων προς την Αργεντινή, ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο πρόγραμμα της κυβέρνησης που έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα εν μέσω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

  Οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας έχουν αυξηθεί, γεγονός που δικαιολογεί την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας "σε περίπτωση περαιτέρω πληθωριστικών σοκ" ή νομισματικών πιέσεων, δήλωσε το Σάββατο η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Γκίτα Γκόπιναθ. Η Αργεντινή χρειάζεται ένα "ισχυρότερο πακέτο πολιτικής", συμπεριλαμβανομένων πιθανών αλλαγών στη νομισματική πολιτική, ανέφερε σε δήλωσή της.

  Η Αργεντινή ελέγχει την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο μέσω ενός πλέγματος νομισματικών ελέγχων και περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η Γκόπιναθ δεν διευκρίνισε ποιες αλλαγές πολιτικής μπορεί να χρειαστούν. 

  Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής έχει εκτοξευθεί από τις αρχές του περασμένου έτους και ξεπέρασε το 100% τον Φεβρουάριο.

  "Η οικονομική κατάσταση έχει γίνει πιο δύσκολη από τις αρχές του τρέχοντος έτους λόγω της ολοένα και πιο σοβαρής ξηρασίας και των πολιτικών ανατροπών", δήλωσε η Γκόπιναθ, προσθέτοντας ότι "ενδέχεται να απαιτηθεί πρόσθετη σύσφιξη της μακροοικονομικής πολιτικής και περαιτέρω τροποποιήσεις στις πολιτικές συναλλαγματικών ισοτιμιών για τη διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας".

  Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τα κεφάλαια αφού το προσωπικό του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την τέταρτη αξιολόγηση της συμφωνίας ύψους 44 δισ. δολαρίων της Αργεντινής, ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του. Αυτό ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευρυμένης διευκόλυνσης του ταμείου στα 28,9 δισ. δολάρια.

  Το 22ο πρόγραμμα του ΔΝΤ στην ιστορία της Αργεντινής - το μεγαλύτερο από κάθε χώρα μέλος - συνάντησε εμπόδια από την αρχή πριν από ένα χρόνο με τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να καταψηφίζουν τη συμφωνία. Το πρόγραμμα βρισκόταν έκτοτε αντιμέτωπο με αυξημένη αβεβαιότητα πριν από μια διαφαινόμενη ύφεση και τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, με τον ετήσιο πληθωρισμό στην Αργεντινή να ξεπερνά το 100% τον περασμένο μήνα.

  Το ΔΝΤ έκανε δεκτό το αίτημα της Αργεντινής για αλλαγή ενός βασικού στόχου του προγράμματος, γνωστού ως καθαρή συσσώρευση αποθεμάτων, αλλά δεν είχε ακόμη δημοσιεύσει την πλήρη έκθεση με τον αριθμό αυτό μέχρι το Σάββατο. Τα καθαρά αποθέματα, ή το απόθεμα μετρητών στην κεντρική τράπεζα, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μιας μεγάλης υποτίμησης του νομίσματος.

  Νωρίτερα τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ανέμενε να μειώσει τον στόχο για τα αποθεματικά του 2023 στη συμφωνία με το ΔΝΤ κατά περίπου 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δύο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Αυτό θα μείωνε τον ετήσιο στόχο των αποθεματικών σε περίπου 2,8 δισ. δολάρια από 4,8 δισ. δολάρια που προέβλεπε η τελευταία αξιολόγηση του ΔΝΤ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ