Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Απρ-2023 12:00

  Παραμένουν χαμηλά τα επιτόκια στις καταθέσεις

  50747102
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου

  Σε χαμηλά επίπεδα, παρά τις αυξανόμενες τάσεις το τελευταίο δίμηνο, παραμένουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, την ώρα που τα επιτόκια των νέων δανείων εξακολουθούν να αυξάνονται δυναμικά.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία Φεβρουαρίου που έδωσε στη δημοσιότητα της Τράπεζα της Ελλάδος, το επιτόκιο στις νέες καταθέσεις των νοικοκυριών με διάρκεια ενός έτους ανήλθε στο 1,03%, από 0,46% τον Ιανουάριο. Για τις επιχειρήσεις, η αύξηση ήταν μικρότερη στο 1,29% από 0,96%.

  Στις προθεσμιακές δύο ετών, η μηνιαία αύξηση του επιτοκίου είναι μικρότερη, 33 μονάδες βάσης, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις στο 0,68% και 1,20% αντίστοιχα.

  Η υστέρηση των επιτοκίων καταθέσεων στη χώρα μας προκύπτει ξεκάθαρα και από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε για το ίδιο διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράεπεζα. Συγκεκριμένα, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων δανείων ιδιωτών με προσυμφωνημένη διάρκεια ισούταν με 1,92%, αυξημένο κατά 28 μονάδες βάσης έναντι του Ιανουαρίου. Για τις επιχειρήσεις, το επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων ανήλθε σε 2,31% έναντι 2,01% τον προηγούμενο μήνα.

  Αυτό σημαίνει ότι, για τα νοικοκυριά, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν σχεδόν το μισό επιτόκιο καταθέσεων, ενώ και για τις επιχειρήσεις η διαφορά είναι πολύ μεγάλη -της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας περίπου.

  Διευρύνεται διαρκώς το περιθώριο κέρδους για τις τράπεζες

  Ανοδικά συνεχίζει να κινείται και το περιθώριο κέρδους των τραπεζών από τα επιτόκια, αν και με μικρότερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα στα νέα δάνεια και τις νέες καταθέσεις, το spread ανήλθε σε 5,36% από 5,24% τον Ιανουάριο και 4,96% τον Δεκέμβριο. Σε αντίστοιχα επίπεδα κινείται το spread και για τις υφιστάμενες καταθέσεις και τα δάνεια.

  Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση στα επιτόκια χορηγήσεων νέων δανείων παρατηρείται στα δάνεια τακτής λήξης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (+46 μ.β.) και ακολουθούν τα επιχειρηματικά άνω του 1 εκατ. ευρώ (+37 μ.β.) και έπειτα τα επιχειρηματικά έως 250.000 ευρώ (+35 μ.β.).

  Στα δάνεια ιδιωτών, τα επιτόκια των στεγαστικών ενισχύθηκαν στο 3,98% (+8 μ.β.) και τα καταναλωτικά στο 14,83% (+10 μ.β.). Μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα υφιστάμενα δάνεια ιδιωτών και, συγκεκριμένα, στα στεγαστικά όπου το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,27% (+26 μ.β.).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ