Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Μαρ-2023 11:13

  Moody's στο Capital.gr: Πιθανή μια νέα αναβάθμιση της Ελλάδας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ενδεχόμενο μια νέας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας βλέπει ως πιθανό ο αντιπρόεδρος της Μoody's, κ. Steffen Dyck. Πρόκειται για τον οίκο αξιολόγησης που κρατάει την Ελλάδα τρία σκαλιά κάτω από την επιθυμητή επενδυτική βαθμίδα, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα έδωσε θετικό outlook τόσο στην οικονομία όσο και στις τράπεζες.

  Στο περιθώριο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ο κ. Steffen Dyck, αντιπρόεδρος της Moody’s και επικεφαλής αναλυτής για την Ελλάδα, μίλησε στο Capital TV και εξήγησε πού βασίζει την εκτίμησή του για μια νέα αναβάθμιση της Ελλάδας παρά το γεγονός -όπως ο ίδιος λέει- ότι υπάρχουν ακόμα προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. 

  Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Moody's, η καλή αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, η ορατή μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και οι καλές επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου είναι τρεις σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε νέα αναβάθμιση. 

  Όμως, όπως τονίζει, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία συνέχισης της εξυπηρέτησης του χρέους (παραπέμποντας εμμέσως σε δαπάνες που γίνονται για "πακέτα μέτρων”), από το αν και κατά πόσο οι τραπεζικές αναταραχές θα ενταθούν και από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει, το ισοζύγιο της αξιολόγησης είναι πλέον θετικό για την Ελλάδα. 

  Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, θεωρεί σημαντικό τη μείωση των κόκκινων δανείων τους, αλλά και ότι δεν εντάχθηκαν οι κρατικές ενισχύσεις στο χρέος της γενικής κυβέρνησης. Έμφαση δίνει ο οίκος αξιολόγησης στην ποιότητα της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και την προσπάθειά τους να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

  Σημειώνεται ότι η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ