Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαρ-2023 10:47

  UniCredit: 1,4% ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος -  Αβεβαιότητα ενόψει εκλογών

  UniCredit: 1,4% ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος -  Αβεβαιότητα ενόψει εκλογών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ανάπτυξη της τάξης του 1,4% αναμένει η UniCredit στην Ελλάδα φέτος, αναβαθμίζοντάς την σημαντικά σε σχέση με το 0,6% που προέβλεπε πριν, ακολουθούμενη από παρόμοια ανάπτυξη 1,5% το 2024. Η επιτάχυνση της χρήσης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν απορροφηθεί μέχρι στιγμής (περίπου 11 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια) θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των ακαθάριστων πάγιων επενδύσεων, ενώ η χαλάρωση των τιμών της ενέργειας θα μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην ιδιωτική κατανάλωση από την επιβράδυνση των εισοδημάτων από την εργασία και την άρση των μη στοχευμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.

  Μετά από μια καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση το δ’ τρίμηνο του 2022 (+1,4% σε τριμηνιαία βάση), η UniCredit αναμένει μια μέτρια συρρίκνωση της αύξησης του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2023, αντανακλώντας την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της τελικής εγχώριας ζήτησης, ιδίως των ακαθάριστων πάγιων επενδύσεων, η οποία ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στα τέλη του περασμένου έτους. 

  2

  Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δίνουν πάντως μία μικτή εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως επισημαίνει.

  Αφενός, μετά από διαδοχικές αυξήσεις, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,3% τον Ιανουάριο, λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγής ενέργειας.

  Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις συνεχίζουν να δείχνουν θετικές τάσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταποίηση έχει βγει από την ύφεση στα μέσα του τριμήνου, καθώς η επιστροφή στην ανάπτυξη νέων παραγγελιών και η βελτιωμένη διαθεσιμότητα βασικών ενδιάμεσων εισροών αύξησαν την παραγωγή, ενώ η δραστηριότητα των υπηρεσιών παρέμεινε ανθεκτική στον απόηχο των ισχυρών τουριστικών ροών.

  3

  Όπως επισημαίνει η UniCredit, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από 5,0% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 1,0% το 2022, υπερβαίνοντας τον κυβερνητικό στόχο του 1,6%.

  Αυτό είναι πιθανό να αντανακλά μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων λόγω της ισχυρότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ (+14% σε ετήσια βάση) και των χαμηλότερων δαπανών για μέτρα στήριξης της ενέργειας σε σχέση με αυτές που είχαν προγραμματισθεί, χάρη στην επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας που καταγράφηκε από το τέλος του περασμένου έτους. 

  Αντίστοιχα, όπως τονίζει η ιταλική τράπεζα, ο δείκτης του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25 μονάδες βάσης στο 170%. 

  Συνολικά, τονίζει η UniCredit, αυτό το αποτέλεσμα προσφέρει στην κυβέρνηση ένα ευνοϊκό σημείο εκκίνησης για να φέρει τον πρωτογενή προϋπολογισμό σε πλεόνασμα, όπως έχει προγραμματιστεί φέτος, αν και οι θετικοί άνεμοι από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι πολύ μικρότεροι.

  4

  Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό, η UniCredit επισημαίνει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης έπειτα από την πρόσφατη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη να ανακτήσει δημοτικότητα, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης νέας αύξησης του κατώτατου μισθού (κατά περίπου 10%), δεν σταμάτησαν τη Νέα Δημοκρατία από την περαιτέρω απώλεια εδάφους στις δημοσκοπήσεις ενόψει των επικείμενων γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στήριξη της Ν.Δ. βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τάση και ότι η διαφορά από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μειωθεί σε 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που καθιστά αβέβαιο το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως αναφέρει.

  Η επικείμενη πρόταση της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού συστήματος υπό το πρίσμα του δυστυχήματος είναι απίθανο να αποτελέσει το "μαγικό ραβδάκι" το οποίο θα ανακατευθύνει το αφήγημα γύρω από την τραγωδία στα ζητήματα που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα, επισημαίνει η ιταλική τράπεζα. "Η κατάσταση παραμένει ρευστή, αν και φαίνεται όλο και πιο απίθανο κάποιο κόμμα να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση μετά τα πρόσφατα γεγονότα", καταλήγει η UniCredit.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ