Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Μαρ-2023 08:00

  Ορόσημα και προκλήσεις στα τραπεζικά σχέδια των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου

  Ορόσημα και προκλήσεις στα τραπεζικά σχέδια των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου

  Με αποφασιστικότητα προχωρούν οι επενδυτές Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου τους να δημιουργήσουν τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από κρίσιμα ορόσημα τους επόμενους μήνες.

  Τις προηγούμενες ημέρες, η Thrivest ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της AtticaBank, εξασφαλίζοντας την κατ’ αρχήν δέσμευση των υφιστάμενων μετόχων για συγχώνευση της τράπεζας με την Παγκρήτια σε επόμενο στάδιο.

  Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Αλέξανδρος Εξάρχου εξέφρασε τη προσδοκία η νέα μη συστημική τράπεζα να καλύψει το κενό της χρηματοδότησης που παρατηρείται στην εγχώρια οικονομία εξαιτίας των συστημικών πειρορισμών των τεσσέρων μεγαλύτερων τραπεζών.

  "Θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά, την παροχή τραπεζικής χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά. Προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, οι τρεις επενδυτές θα πρέπει να επιτύχουν μια σειρά από ορόσημα τους επόμενους μήνες:

  -Εξασφάλιση fit & proper: Από τον περασμένο Οκτώβριο, που ανακοινώθηκε η είσοδος της Thrivest στην Παγκρήτια Τράπεζα με ποσοστό 32,5% έναντι 65 εκατ. ευρώ, ο "φάκελος" της Thrivest βρίσκεται στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM προκειμένου να δώσουν το "πράσινο φως". Μέχρις ότου επιβεβαιωθεί το fit& proper των νέων επενδυτών από τις εποπτικές αρχές, η είσοδός τους τόσο στην Παγκρήτια όσο και στην Atticaδεν θα μπορεί τυπικά να ολοκληρωθεί, παρότι σε επιχειρησιακό επίπεδο οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά.

  Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκη και χρονοβόρα, καθώς προϋποθέτει διαρκή ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των επενδυτών και της κεντρικής τράπεζας. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η JP Morgan που, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για παγκόσμιο τραπεζικό κολοσσό, χρειάστηκε μήνες για να πιστοποιηθεί από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να επενδύσει στη Viva Wallet.

  -ΑΜΚ της Attica: Παρότι ο σκόπελος της συνεννόησης με τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας -ΤΧΣ (69,5%), ΤΜΕΔΕ (20,11%) και ΕΦΚΑ (8,4%)- φαίνεται πως ξεπεράστηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η άντληση 473,3 εκατ. ευρώ αποτελεί σταθμό στην πορεία της Attica Bank καθώς αποτελεί το εφαλτήριο για την κρίσιμη εξυγίανσή της.

  Η ΑΜΚ προγραμματίζεται -σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο- για τα τέλη Απριλίου, με στόχο στις 28.04.23 να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Η Thrivest αναμένεται να συμμετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 10% (έναντι 60-65 εκατ. ευρώ) το οποίο μπορεί να ανέλθει έως και το 40% αναλόγως της άσκησης των δικαιωμάτων προαίρεσης (warrants) του ΤΧΣ.

  -Εξυγίανση της Attica: Κρίσιμη προϋπόθεση για να ευοδωθούν τα σχέδια των επενδυτών για συγχώνευση μεταξύ Attica Bank και Παγκρήτιας είναι να έχει εξυγιανθεί το δανειακό χαρτοφυλάκιο της πρώτης. Ήδη η διοίκηση υπό την Ελένη Βρεττού έχει κάνει σε αποφασιστικές κινήσεις και έως τα τέλη Απριλίου αναμένονται προσφορές από funds για το πρώτο χαρτοφυλάκιο με την ονομασία "Astir 1”, ύψους 350 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη συναλλαγές (Metexelixis και Omega) ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου.

  -Ενίσχυση ποσοστού στην Παγκρήτια: Ο κ. Εξάρχου αποκάλυψε στο Bloomberg ότι οι επενδυτές προτίθενται να προχωρήσουν στην εξαγορά επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αυξάνοντας έτσι την συμμετοχή τους σε 44%. Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δύσκολη διαδικασία της απορρόφησης της HSBC με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον προσεχή Ιούνιο, ενώ σειρά θα πάρει η συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.

  -Νέα ΑΜΚ: Επόμενο ορόσημο στα σχέδια των Μπάκων-Καϋμενάκη-Εξάρχου είναι η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο τη συγχώνευση με την Παγκρήτια. Μετά την συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια "ακόμα μία αύξηση κεφαλαίου θα είναι απαραίτητη", δήλωσε ο κ. Εξάρχου στο Bloomberg, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία νέα τράπεζα η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

  -Συγχώνευση Attica-Παγκρήτια: Ακόμη και μετά την εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων, η συγχώνευση δύο τραπεζών αποτελεί από μόνη της μεγάλο στοίχημα για τον εγχώριο κλάδο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο και χρονοβόρο project με σημαντικό μέρος της διαδικασίας να βαραίνει τις εποπτικές αρχές. Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία, ο νέος οργανισμός που θα προκύψει θα αποτελέσει τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα στη χώρα, σύμφωνα με το όραμα των επενδυτών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ