Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Φεβ-2023 12:49

  Ενρία (SSM) στο Capital.gr: Με επαρκή κερδοφορία "απαντούν" οι ελληνικές τράπεζες στην αναβαλλόμενη φορολογία

  Ενρία (SSM) στο Capital.gr: Με επαρκή κερδοφορία "απαντούν" οι ελληνικές τράπεζες στην αναβαλλόμενη φορολογία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου

  Η ικανοποιητική κερδοφορία "δείχνει" τον δρόμο για αντιμετώπιση του ζητήματος της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογίας στις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρία απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου σήμερα στη Φρανκφούρτη.

  "Οι αναβαλλόμενοι φόροι εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα για έναν πολύ καλό λόγο -την καθολική εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και, πράγματι, η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντική", τόνισε ο κ. Ενρία σε ερώτηση αναφορικά με τους αναβαλλόμενους φόρους που αναλογούν σε ποσοστό κοντά στο 70% επί του ενεργητικού των τραπεζών.

  "Ωστόσο, το ποσοστό των αναβαλλόμενων φόρων ενισχύθηκε παράλληλα με την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους μέσω της πώλησης των τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που τους κόστισαν σημαντικά κεφάλαια", εξήγησε ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας στην ΕΕ.

  Παραδέχθηκε ότι το DTC απασχολεί τον Επόπτη και για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη γνωμοδοτήσει, από τον Ιούλιο του 2021, όσον αφορά στο συνολικό εποπτικό πλαίσιο που διέπει την αναβαλλόμενη φορολογία.

  Σύμφωνα με τις υποδείξεις που παρέχει η κεντρική τράπεζα, το πλαίσιο μπορεί να αναθεωρηθεί σε βραχυ-μεσοπρόθεσμη βάση ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά και συνολικά το ζήτημα.

  Στην ερώτηση τι περιμένει ο SSM από τις ελληνικές τράπεζες για την αναβάθμιση της ποιότητας των κεφαλαίων τους όσον αφορά στο DTC, ο ίδιος απάντησε ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα πέραν της διασφάλισης ικανοποιητικής κερδοφορίας η οποία θα αποφέρει ικανές ποσότητες κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια. "Αυτό θα τους επιτρέψει, τόσο να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους όσο και να παραμείνουν σε ασφαλή τροχιά σε επίπεδο κεφαλαιακής ευρωστίας", πρόσθεσε.

  Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το τρίτο τρίμηνο του 2022 ο δείκτης αναβαλλόμενων φόρων ανερχόταν σε 69,5% κατά μέσο όρο ως ποσοστό των κεφαλαίων CET1.

  Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει ελαφρά υποχώρηση χάρη στην οργανική αύξηση των κεφαλαίων CET1 η οποία οφείλεται στη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2022, καθώς και στην πολύ χαμηλή απόσβεση της αναβαλλόμενης φορολογίας τα επόμενα 20-30 έτη, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν μέχρις ότου εξαλείψουν την αναβαλλόμενη φορολογία από τους ισολογισμούς τους, κατέληξε ο κ. Ενρία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ