Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Φεβ-2023 20:00

  Τα top picks των αναλυτών από το Χρηματιστήριο

  Τα top picks των αναλυτών από το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tης Ελευθερίας Κούρταλη

  Με μοναδικό εμπόδιο την αστάθεια εν όψει των εκλογών, και αυτό λόγω της εκλογικής διαδικασίας η οποία αναμένεται να καθυστερήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, και φυσικά τον πάντα μη αμελητέο κίνδυνο ενός νέου διεθνούς σοκ, οι ελληνικές μετοχές έχουν όλα τα όπλα να υπεραποδώσουν φέτος, με το ελληνικό story να βρίσκεται ψηλά στο ραντάρ των επενδυτών. Αυτό είναι το συμπέρασμα από το μπαράζ των εκθέσεων που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα, και κυρίως από τις αρχές του νέου έτους, τόσο από εγχώριες χρηματιστηριακές όσο και από διεθνείς επενδυτικούς οίκους. 

  Ο αυξημένος τζίρος, η εδραίωση των 1.000 μονάδων και οι άμυνες που παρουσιάζει το Χ.Α. με εναλλαγή των πρωταγωνιστών στο ταμπλό συντηρούν το ανοδικό momentum, με τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις να απορροφώνται ως επί το πλείστον, διατηρώντας έτσι τον "χαρακτήρα" της bull market. Παράλληλα, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία, παρά την επιβράδυνση στην ανάπτυξη, εκτιμάται ότι φέτος θα σημειώσει από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ε.Ε., ο πολύ ρεαλιστικός στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ο οποίος θα στηρίξει και την αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές σε δεύτερο χρόνο, αποτελούν μοναδικά πλεονεκτήματα, τα οποία η ελληνική αγορά προσδοκάται ότι θα κεφαλαιοποιήσει.

  Οι θετικές εκθέσεις για τις ελληνικές μετοχές έχουν γίνει πλέον συχνό "φαινόμενο", με τους αναλυτές εντός και εκτός Ελλάδας να υπογραμμίζουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει το Χ.Α. γενικότερα. Μέσα από τις αναλύσεις του νέου έτους (όσες ήταν δυνατόν να συγκεντρώσουμε), το "Κ" εντόπισε τα top picks για το 2023, σύμφωνα με τα οποία οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες –Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς– είναι σταθερά στο ραντάρ, ενώ από τον μη χρηματοοικονομικό κλάδο, τα plays που συγκεντρώνουν ενδιαφέρον είναι οι Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Titan, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Jumbo, Autohellas, Cenergy, HELLENiQ Energy, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Σαράντης, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ.

  Οι κορυφαίες επιλογές των οίκων

  Wood

  Σταθερά bullish για τις ελληνικές τράπεζες και αγοραστής τους δηλώνει η Wood και αναμένει ότι η υπεραπόδοσή τους έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συνεχιστεί, ωστόσο ξεχωρίζει από τον κλάδο τις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς ως τα καλυτέρα plays για το 2023. Για τη Eurobank έχει τιμή-στόχο το 1,50 ευρώ και αναμένει ότι το χάσμα αποτίμησης με τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι τα 2,50 ευρώ, με τη Wood να πιστεύει ότι, από τη στιγμή που η αγορά πειστεί ότι η πιθανότητα νέας αύξησης κεφαλαίου είναι πολύ χαμηλή, η μετοχή θα ανατιμηθεί σημαντικά, ενώ σε ό,τι αφορά τις Εθνική και Alpha Bank, για τις οποίες τηρεί επίσης σύσταση "Buy", οι τιμές-στόχοι είναι στα 5,20 ευρώ και 1,5 ευρώ αντίστοιχα.

  Από τον μη χρηματοοικονομικό κλάδο, η Wood διατηρεί τον ΟΠΑΠ στις κορυφαίες επιλογές της για το 2023, με τιμή-στόχο τα 16,7 ευρώ, ως μια μετοχή που δίνει βιώσιμα κέρδη στους επενδυτές, και τη Mytilineos, με τιμή-στόχο τα 26 ευρώ, λόγω των ισχυρών προοπτικών των εμπορευμάτων για το 2023, σε συνδυασμό με τις έγκαιρες επενδύσεις στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που θα αποζημιώσουν τον όμιλο όσον αφορά τη σημαντική παραγωγή εσόδων για το έτος.

  Παράλληλα, όπως σημειώνει, διατηρεί στο ραντάρ της τις Fourlis (σύσταση "Buy", τιμή-στόχος τα 5,70 ευρώ), ΓΕΚ Τέρνα (σύσταση "Buy", τιμή-στόχος τα 12,8 ευρώ) και Titan (σύσταση "Buy", τιμή-στόχος τα 15 ευρώ). Στη λίστα με τα "Βuys" τοποθετεί επίσης τις HELLENiQ Energy, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, Σαράντης, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ.

  Citigroup 

  Η Citigroup, από την πλευρά της, επικεντρώνεται το τελευταίο διάστημα στις Mytilineos, ΟΠΑΠ και Jumbo, ενώ τηρεί σύσταση "Βuy" και για τις τρεις συστημικές τράπεζες, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. 

  Για τη Mytilineos επισημαίνει ότι σημείωσε ένα εντυπωσιακό δ’ τρίμηνο σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματά της και δίνει τιμή-στόχο τα 26 ευρώ. Τονίζει ότι οι πολύ καλές επιδόσεις των EBITDA, οι οποίες ξεπέρασαν τις προσδοκίες, και η σημαντική μείωση του χρέους της θα έχουν απήχηση στην αγορά, ενώ αναμένει ότι η κερδοφορία της και το 2023 θα συνεχίσει το ανοδικό momentum.

  Η Citi τον Ιανουάριο αναβάθμισε τον ΟΠΑΠ σε "Βuy" με νέα τιμή-στόχο τα 16 ευρώ, σημειώνοντας πως έχει πρόσφατα υποαποδώσει στο Χ.Α. και διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι των δικών του ιστορικών αποτιμήσεων, παρά τις ισχυρότερες προοπτικές στον κλάδο του Διαδικτύου και τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους. 

  Σε αύξηση της τιμής-στόχου και της Jumbo προχώρησε πρόσφατα η Citi, στα 18,5 ευρώ, με σύσταση "Βuy", τονίζοντας πως, όπως εκτιμά, το 2023 θα σημειώσει αύξηση πωλήσεων ~6%, που υποστηρίζεται από τρία νέα εγκαίνια καταστημάτων.

  Alpha Finance

  Κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance για το 2023 αποτελούν η Τράπεζα Πειραιώς (ανάκαμψη μεγεθών και θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον), με τιμή-στόχο τα 2,25 ευρώ, και η Εθνική Τράπεζα (ισχυρά θεμελιώδη και θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον), με τιμή-στόχο τα 5 ευρώ. Η πράσινη μετάβαση και οι επενδύσεις σε βιώσιμη οικονομία θα αποτελέσουν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης των εταιρειών για τα επόμενα έτη, με τη Motor Oil (ΑΠΕ, θετικό περιβάλλον διύλισης – τιμή-στόχος τα 25,56 ευρώ) και τη Mytilineos (νέος ανασχηματισμός, Κλάδος Ενέργειας-Μετάλλου, δραστηριότητες σε έργα υποδομών/παραχωρήσεις – τιμή-στόχος 31,4 ευρώ ) να αποτελούν τις προτάσεις της Alpha Finance από τον κλάδο της ενέργειας. 

  Μεταξύ των προτάσεων που διατηρούν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής βρίσκεται και η μετοχή του ΟΠΑΠ (τιμή-στόχος 16,9 ευρώ), η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν αμυντική σε περιόδους ύφεσης, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει διάχυση του ενδιαφέροντος και σε άλλους κλάδους, με την ΕΧΑΕ, την Titan, τη ΔΕΗ και τη Fourlis να αποτελούν μερικές από τις εναλλακτικές επιλογές που θα βρεθούν στο focus των επενδυτών.

  Piraeus Securities

  Η Piraeus Securities από τον μη χρηματοοικονομικό κλάδο επιλέγει για το 2023 τις Jumbo, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Titan.

  Για την Jumbo η τιμή-στόχος είναι στα 21,50 ευρώ και ενσωματώνει μια χαμηλότερη από την αρχικά αναμενόμενη συρρίκνωση του μικτού περιθωρίου κέρδους το 2022 και το 2023, καθώς κατάφερε να αντιμετωπίσει καλά τις αυξημένες τιμές των πρώτων υλών και των ναύλων.

  Για τη Motor Oil η τιμή-στόχος είναι στα 25,70 ευρώ και τονίζει πως τα υψηλότερα περιθώρια διύλισης, που συνεπάγεται το ισχυρό ξεκίνημα του έτους, και το μεταβατικό σχέδιο ύψους 4 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνεται μόνο εν μέρει στις εκτιμήσεις της, υποδηλώνουν σημαντική άνοδο στην αποτίμησή της.

  Για τη Μυτιληναίος η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 26,30 ευρώ, με τον νέο καταλύτη για τη μετοχή να εκτιμάται ότι θα είναι η πεποίθηση της αγοράς ότι το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο υποστηρίζει ένα υψηλότερο επίπεδο βιώσιμης κερδοφορίας.

  Για τον ΟΠΑΠ η τιμή-στόχος είναι στα 16,80 ευρώ ανά μετοχή, με τη χρηματιστηριακή να υπογραμμίζει τις σημαντικές διψήφιες μερισματικές αποδόσεις και τα νέα online παιχνίδια ως καταλύτες για τη μετοχή.

  Για τη ΔΕΗ η τιμή-στόχος είναι στα 15 ευρώ, λόγω του μεγάλου discount αποτίμησης μετά τη βουτιά του 2022 εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Η βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος αναμένεται να οδηγήσει στην αποκατάσταση της δημιουργίας ταμειακών ροών, όπως σημειώνεται.

  Για την Titan η τιμή-στόχος είναι στα 19 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή να τονίζει την επιτυχή εφαρμογή των αυξήσεων των τιμών το 2022, τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, την πιθανή σταθεροποίηση των επιτοκίων το 2023 και την έναρξη νέων έργων υποδομής στις ΗΠΑ.

  Eurobank Equities

  Αν και η Eurobank Equities πιστεύει ότι η ασυμμετρία κινδύνων είναι θετική για τις ελληνικές μετοχές το 2023 (και μεσοπρόθεσμα), πιστεύει επίσης ότι η εικόνα είναι λίγο πιο διαφοροποιημένη βραχυπρόθεσμα, μετά το ράλι. Οι κίνδυνοι φαίνονται μέτριοι δεδομένου του ανθεκτικού προφίλ κερδοφορίας για τις ελληνικές μετοχές, αλλά η βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία περιορίζεται κάπως από τις πολιτικές εξελίξεις. 

  "Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα χαρτοφυλάκιο με μετοχές με σταθερή λειτουργική δυναμική και ορατές μερισματικές αποδόσεις (Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ), που συμπληρώνεται από την Alpha Bank (ελκυστικό προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής δεδομένης τις πιεσμένης αποτίμησης)", σημειώνει. Αν και η άποψή της είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν σχετικά αμυντικά τοποθετημένοι μέχρι τις εκλογές, για όσους υιοθετούν μια στάση με μεγαλύτερο ρίσκο εν αναμονή μιας αλλαγής στη γεωπολιτική συνιστά τη ΔΕΗ (ωφελείται από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου), τη Fourlis (μη δίκαιη αποτίμηση) και την Τράπεζα Πειραιώς (το play με το υψηλότερο beta σε ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον).

  Για τον ΟΠΑΠ η τιμή-στόχος είναι στα 16,3 ευρώ, για τη Mytilineos στα 30,50 ευρώ, για την Alpha Bank 1,63 ευρώ και για την Jumbo στα 19,50. Στη ΔΕΗ δίνει τιμή-στόχο τα 10,10 ευρώ, στη Fourlis τα 5,20 ευρώ και στην Πειραιώς τα 2,47 ευρώ.

  NBG Securities

  Οι κορυφαίες επιλογές της NBG Securities περιλαμβάνουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα και καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo), που ταιριάζουν με την αμυντική της πρόταση και την πρόταση αξίας για το α’ εξάμηνο του 2023. 

  Επιπλέον, περιλαμβάνει εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα (Μυτιληναίος), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ανάπτυξη και η αναδιάρθρωση ΑΠΕ, καθώς και ποιοτικές, μεσαίου μεγέθους εταιρείες με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία και καλές δυνατότητες ανάπτυξης (Autohellas) ή που συνδυάζουν πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες (Cenergy Holdings). 

  Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, παραμένει θετική για όλες τις τράπεζες (σύσταση outperform) λόγω των βελτιωμένων θεμελιωδών μεγεθών, της θετικής δυναμικής των κερδών και της πιθανής διανομής μερισμάτων. Το top picks της είναι η Τράπεζα Πειραιώς κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπει ένα πιο συναρπαστικό προφίλ ανταμοιβής-κινδύνου μετά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών της περιουσιακών στοιχείων.

  Έτσι, για την Autohellas η τιμή-στόχος είναι στα 12,8 ευρώ, για τη Cenergy στα 4 ευρώ, για τη Mytilineos στα 31,2 ευρώ, για την Jumbo στα 18,6 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ στα 15,9 ευρώ, για τον ΟΤΕ στα 17,9 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,35 ευρώ. Για τις υπόλοιπες τράπεζες, στην Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στο 1,55 ευρώ και για τη Eurobank στο 1,4 ευρώ.

  Pantelakis Securities

  To re-rating των ελληνικών μετοχών έχει πολύ δρόμο ακόμη, εκτίμησε πρόσφατα η Pantelakis Securities, τονίζοντας πως το αφήγημα της ελληνικής αγοράς έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως λόγω της ανθεκτικής οικονομίας, του ισχυρού προφίλ του δημόσιου χρέους, του σταθερού πολιτικού σκηνικού, της απότομης αύξησης της κερδοφορίας των εισηγμένων και των ελκυστικών αποτιμήσεων των μετοχών.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή τηρεί overweight στάση στις τράπεζες, με την Πειραιώς και την Εθνική να είναι τα top picks. Επίσης, προτιμά τις υποτιμημένες μετοχές ποιότητας, όπως ο ΟΠΑΠ και η Jumbo, με καλά τεκμηριωμένη χαμηλή μεταβλητότητα σε ό,τι αφορά τα περιθώρια και τα κέρδη, δηλαδή με συνέπεια παρά τις εξωτερικές προκλήσεις. Τέλος, προσθέτει κάποια beta μέσω κυκλικών μετοχών, όπως οι Mytilineos και Motor Oil, που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισαν μια σταδιακή αύξηση των κερδών.

  Οι τιμές-στόχοι για τις έξι μετοχές αυτές είναι τα 5,20 ευρώ για την Εθνική, τα 2,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 16,7 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, τα 28,5 ευρώ για τη Mytilineos, τα 28 ευρώ για τη Motor Oil και τα 24 ευρώ για την Jumbo.

  Morgan Stanley

  Παρά το δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς που έχουν σημειώσει οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, η Morgan Stanley εκτίμησε πως το ράλι μπορεί να συνεχιστεί, υποστηριζόμενο από τις αναβαθμίσεις της κερδοφορίας τους και τις φθηνές αποτιμήσεις. Παράλληλα, επανέλαβε την overweight σύσταση για την Ελλάδα γενικότερα, στο περιβάλλον της Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, τονίζοντας ότι παραμένει η αγαπημένη της αγορά στην περιοχή.

  Η Morgan Stanley παραμένει overweight στην Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, ενώ ξεκίνησε την κάλυψης της Εθνικής με equal-weight. Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στο 1,37 ευρώ, για τη Eurobank στο 1,45 ευρώ, για την Πειραιώς στο 2,24 ευρώ, ενώ για την Εθνική η τιμή-στόχος είναι στα 4,86 ευρώ.

  J.P. Morgan

  Θετική παραμένει και η J.P. Morgan για τις ελληνικές τράπεζες, όπως σημείωσε έπειτα από το σύντομο ταξίδι της στην Αθήνα τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τις τελευταίες της εκτιμήσεις (Δεκέμβριος 2022), οι τιμές-στόχοι έως τα μέσα του 2024 είναι το 1,5 ευρώ για την Alpha Bank, το 1,60 ευρώ για τη Eurobank, η οποία παραμένει το top pick της για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, τα 4,70 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και τα 2,35 ευρώ για την Πειραιώς.

  Goldman Sachs

  Παρά το απότομο re-rating των ελληνικών τραπεζών τούς τελευταίους μήνες, η Goldman Sachs δηλώνει "ταύρος" για τις μετοχές τους και βλέπει άφθονα περιθώρια για περαιτέρω άνοδο, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν σε μεγάλο discount, ενώ υπογραμμίζει ειδικά την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς αναμένει να επιτύχει μεταξύ των ισχυρότερων βελτιώσεων στον κλάδο στους δείκτες CET1, ROTE και NPE, το 2022-2024. Για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο τα 5,20 ευρώ, για τη Eurobank το 1,40 ευρώ, για την Alpha Bank το 1,60 ευρώ και για την Πειραιώς τα 2,20 ευρώ.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ