Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Ιαν-2023 12:10

  Δεν ανησυχούν για τις εκλογές στην Ελλάδα S&P και Fitch- Τι θα φέρει την επόμενη αναβάθμιση

  168627595
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και θεωρούν ότι οι φετινές εκλογές στην Ελλάδα θα αποτελέσουν μία πηγή αβεβαιότητας στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, κυρίως λόγω της διαδικασίας η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε δύο γύρους, ωστόσο τόσο η S&P όσο και η Fitch, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς θεωρούν ότι θα υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της γενικότερα φιλικής προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, πολιτικής.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η S&P, μετά από ένα ισχυρό 2022, αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα επιβραδυνθεί το 2023, με την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ να προβλέπεται επί του παρόντος σε περίπου 1,4%. Ωστόσο, αναμένει ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα ξεπεράσουν τον μέσο όρο της ευρωζώνης, εν μέρει λόγω του μικρότερου μεριδίου των ευαίσθητων σε ενέργεια και επιτόκια τομέων στην οικονομία της (η βιομηχανική δραστηριότητα και οι κατασκευές αποτελούν το 17% της ελληνικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας έναντι του μέσου όρου της ΕΕ 25%). 

  Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία η οικονομία της Ελλάδας έχει γίνει πολύ πιο ανοιχτή (με εξαγωγές προς το ΑΕΠ στο 45%) και με έναν πολύ μεγάλο τουριστικό τομέα που απασχολεί το 28% του συνόλου των εργαζομένων στη μη χρηματοοικονομική επιχειρηματική οικονομία. 

  Κατά τον οίκο, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει εκτεθειμένη στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Όπως τονίζει, οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις περιλαμβάνουν τον τρόπο αντιστάθμισης της αρνητικής επίπτωσης στην ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του πληθυσμού με την αύξηση της εργατικής δραστηριότητας στην οικονομία, η οποία είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. 

  Παράλληλα, μία από τις βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα φέτος είναι η συνέχιση της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης. Η κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, που υποστηρίζεται κυρίως από τη σταδιακή απόσυρση των δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία και τη μη ανανέωση ορισμένων μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς και από τον έκτακτο απροσδόκητο φόρο στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. 

  "Αν και πιστεύουμε ότι μια οικονομική επιβράδυνση και πιθανές πρόσθετες πιέσεις στις κρατικές δαπάνες ενόψει των γενικών εκλογών του 2023 ενδέχεται να εμποδίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο του δημοσιονομικού ισοζυγίου, αναμένουμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, τοποθετώντας το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε μια ευδιάκριτη πτωτική τροχιά". Όπως σημειώνει, "θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε τις αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα εάν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με την επίτευξη υψηλότερων από τις αναμενόμενες οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων".

  Λαμβάνοντας υπόψη τις φετινές γενικές εκλογές, η S&P πιστεύει ότι τα συνεχιζόμενα προγράμματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης καθώς και τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης, θα ενθαρρύνουν την επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

  Όπως σημείωσε σε σημερινό webinar της Fitch, ο επικεφαλής των αξιολογήσεων της Ελλάδας Άλεξ Μουσκατέλι, οι εκλογές από μόνες τους δεν αποτελούν εμπόδιο για μία θετική κίνηση αξιολόγησης από τον οίκο. 

  Όπως ξεκαθάρισε ωστόσο, καθώς πλέον έπειτα και από την αναβάθμιση της Παρασκευής στο ΒΒ+ οι προοπτικές της Ελλάδας είναι σταθερές, δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, ουσιαστικά σε επενδυτική βαθμίδα.

  Οι εκλογές, κατά τον κ. Μουσκατέλι, μπορεί να προκαλέσουν αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική, ωστόσο το σημαντικότερο ζήτημα για την Fitch σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και άρα την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ότι το ελληνικό χρέος προς ΑΕΠ έχει τεθεί σε πτωτική τροχιά. Σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την θέση της Fitch σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όπως πρόσθεσε ο αναλυτής.

  ηφψ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ