Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Ιαν-2023 08:00

  Τα επενδυτικά προϊόντα των τραπεζών

  Οι τράπεζες παγώνουν μειώσεις προσωπικού και καταστημάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tης Βάσως Αγγελέτου

  Σε εναλλακτικά προϊόντα στρέφονται ολοένα και περισσότερο οι Έλληνες καταθέτες, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την αξία των χρημάτων τους εν μέσω χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων και πρωτοφανούς πληθωρισμού, που "ροκανίζει" την αξία των αποταμιεύσεών τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο πληθωρισμός το 2022 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 10%, ενώ για το τρέχον έτος αναμένεται να υποχωρήσει, παραμένοντας ωστόσο στα υψηλά επίπεδα του 5%. 

  Στο σκέλος των επιτοκίων καταθέσεων, παρά το γεγονός ότι η Ευρωζώνη έχει εισέλθει σε περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων από τον περυσινό Ιούλιο, στη χώρα μας η αύξηση αυτή έχει μόνο έως έναν βαθμό αφομοιωθεί στα καταθετικά προϊόντα. Ειδικότερα, μετά και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων που προσφέρουν οι εγχώριες τράπεζες διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του 0,50%–0,60% κατά μέσο όρο, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις −και υπό όρους− μπορεί να ξεπεράσουν το 1% ή ακόμα και το 2%.

  Στη λογική αυτή, η Alpha Bank εγκαινιάζει την ερχόμενη Δευτέρα ένα "step up" προθεσμιακό καταθετικό προϊόν, το οποίο αυξάνει την απόδοσή του ανά τρίμηνο, με μέγιστη διάρκεια τα δύο χρόνια. Εκτός από τη διάρκεια, το επιτόκιο θα διαφοροποιείται ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης. Ειδικότερα, για ποσά έως 100.000 ευρώ θα προσφέρονται μικρότερες αποδόσεις, οι οποίες όμως θα μεγιστοποιούνται για ποσά άνω των 300.000 ευρώ, με ανώτερη απόδοση το 1,80%. Θετικό για τον πελάτη είναι το γεγονός ότι δεν προβλέπεται πέναλτι στην περίπτωση που "σπάσει" την κατάθεση νωρίτερα από τη διετία. Αντ’ αυτού, θα λαμβάνει το επιτόκιο που αναλογεί στο τρίμηνο, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την τράπεζα.

  Πέραν των νέων προθεσμιακών προϊόντων που δημιουργούν για να καλύψουν τις ειδικές τρέχουσες συνθήκες, οι τράπεζες αντιπροτείνουν στους πελάτες τους μια σειρά από επενδυτικά αποταμιευτικά προϊόντα, γνωστά και ως τραπεζοασφαλιστικά, τα οποία μέσα από επενδύσεις υψηλής διασποράς σε ομολογιακούς και μετοχικούς τίτλους του εξωτερικού επιτυγχάνουν ικανοποιητικές αποδόσεις, οι οποίες συναρτώνται, όπως είναι φυσικό, με το ρίσκο που αναλαμβάνει ο πελάτης.

  Όπως επιβεβαιώνουν στο Capital.gr στελέχη του κλάδου, η τάση δημιουργίας χαρτοφυλακίων ανάλογα με το ρίσκο έχει παραμείνει στην αγορά, και μάλιστα δοκιμάστηκε με επιτυχία κατά την περσυνή χρονιά, που σημαδεύτηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. 

  Ενδεικτική της "δίψας" που υπάρχει στην ελληνική αγορά για τοποθετήσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα με υψηλές αποδόσεις είναι η υψηλή ζήτηση που εκδηλώθηκε για το αμοιβαίο κεφάλαιο τακτικού εισοδήματος που δημιούργησε η Τράπεζα Πειραιώς τον περασμένο Δεκέμβριο, με ορίζοντα το 2027. Το προϊόν εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες, προσελκύοντας κεφάλαια 183 εκατ. ευρώ.

  Η προσέγγιση αυτή συνδυάζει τις επενδύσεις και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα με το ανάλογο ρίσκο που κάποιος αναλαμβάνει. Διαχρονικά, τα εν λόγω προϊόντα αποφέρουν σημαντικές σχετικές αποδόσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν, καθιστώντας ουσιαστικά την επιλογή αυτή πυρήνα συνολικά των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Ενδεικτικό των ικανοποιητικών αποδόσεων που προσφέρει η εν λόγω κατηγορία είναι το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο που δημιούργησε η Eurobank τον Σεπτέμβριο του 2022 με επενδύσεις σε ομολογιακό χαρτοφυλάκιο, το οποίο αποδίδει πάνω από 4% για 5 χρόνια.

  Μια επιπλέον νέα τάση που καταγράφεται στην εγχώρια αγορά είναι η προτίμηση για επενδυτικές τοποθετήσεις σε προϊόντα "unit linked", τα οποία συνδυάζουν τις αποδόσεις των επενδυτικών προϊόντων με τις ασφαλιστικές καλύψεις. Τα προϊόντα αυτά προσφέρουν προστασία κεφαλαίου, δεδομένου ότι η περσινή χρονιά ήταν ακόμα μία θετική χρονιά για τον κλάδο. 

  Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, στόχος των εν λόγω επενδυτικών κεφαλαίων είναι η μείωση του επενδυτικού κινδύνου όσο πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του προγράμματος, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας επαρκούς κεφαλαίου κατά τη λήξη του συμβολαίου. Η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων επιβραβεύει τη διακράτηση με αποδόσεις που κυμαίνονται από 1,5% έως 3,5% επί της αξίας του λογαριασμού επένδυσης, αναλόγως της διάρκειας.

  Τι δηλώνουν στο Capital.gr εξειδικευμένα στελέχη του τραπεζικού κλάδου

  Σύμφωνα με τον Παντελή Μαραβέα, Βοηθό Γενικό Διευθυντή Retail Segments, Bank Analytics & Liability Products της Εθνικής Τράπεζας, "οι πελάτες, παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον του 2022, κράτησαν σταθερή και ανοδική τη ζήτηση για τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Η ζήτηση κυμάνθηκε ανάλογα με το είδος της ανάγκης, με τα ασφαλιστικά/επενδυτικά προγράμματα να επιδεικνύουν σταθερότητα, ενώ αυξημένη ζήτηση παρουσιάστηκε στα προϊόντα διασφάλισης περιουσίας και υγείας, όπως προγράμματα ασφάλισης κατοικίας, καρτών και προσωπικών αντικειμένων, νοσοκομειακής περίθαλψης κ.ά. Η εν λόγω τάση παρατηρείται και κατά τις αρχές του νέου έτους".

  Η Μαρία Κωλέττα, Βοηθός Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής Πωλήσεων της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, σημειώνει ότι "οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα και ειδικότερα σε Αμοιβαία Κεφάλαια μπορούν να δώσουν αρκετά μεγαλύτερο περιθώριο απόδοσης σε σχέση με τις καταθέσεις, πάντα σε συνάρτηση με το ρίσκο που κάποιος είναι διατεθειμένος να αναλάβει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ για μια ακόμα φορά πρωτοπόρησε με τη δημιουργία ΑΚ Σταθερού Εισοδήματος με συγκεκριμένη ληκτότητα". 

  Ο Ηρακλής Μπαμπλέκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, αναφέρει σχετικά: "Το τρέχον επενδυτικό περιβάλλον απαιτεί προσαρμογή της επενδυτικής στρατηγικής στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Το γεγονός ότι το 2022 ήταν μια ακόμη χρονιά υψηλών επιδόσεων για την Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ αποδεικνύει τη δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις. Ο στόχος μας για το 2023 είναι να συνεχίσουμε να αποτελεί σημείο αναφοράς στην αγορά διαχείρισης κεφαλαίων, τόσο με την επίτευξη αποδόσεων για τους πελάτες μας όσο και για το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και επαγγελματισμού των στελεχών μας".

  Ο Αλέξανδρος Βλαγκούλης, Head of Products & Marketing στην Optima bank, αναφέρει: "Μετά από μία δεκαετία σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, μέσα σε λίγους μόνο μήνες στο τέλος του 2022, είδαμε τα επιτόκια να αυξάνονται αλλά και να απέχουν σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. Σε αυτό το περιβάλλον, βασικό ζητούμενο είναι η αναζήτηση ευκαιριών για την εξασφάλιση ενός σταθερού εισοδήματος με μηδενικό ή ελεγχόμενο ρίσκο. Έχοντας την τεχνογνωσία, τις υποδομές, την εξειδίκευση, αλλά και σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους οίκους του εξωτερικού, προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη σειρά καταθετικών και επενδυτικών προϊόντων για κάθε πελάτη μας. Είμαστε περήφανοι που η φιλοσοφία μας, να προσφέρουμε τη βέλτιστη τραπεζική εμπειρία, μας επιτρέπει να πρωτοπορούμε και να είμαστε τράπεζα αναφοράς και στον χώρο των επενδύσεων".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ