Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιαν-2023 20:00

  Τι δείχνει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για νέα μέτρα στήριξης

  φοροι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Κοντά στα 600-700 εκατ. ευρώ, μπορεί να φτάσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου το πλεόνασμα των φορολογικών εσόδων του 2022, αν κρίνει κανείς από τα αναλυτικά στοιχεία για το 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

  Το "κλειδί" για την υπέρβαση των εσόδων που θα προκύψει στο τέλος Φεβρουαρίου, δίνοντας στο οικονομικό επιτελείο και το περιθώριο που θα έχει να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης, θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της δίμηνης παράτασης που δόθηκε ένα δεκαήμερο πριν το τέλος του 2022 από τα συνολικά έσοδα ύψους 1,15 δισ. που φέρνουν τα τέλη κυκλοφορίας στα δημόσια ταμεία εισπράχθηκαν περίπου 500 εκατ. ευρώ. Θεωρητικά, θα πρέπει να πληρωθούν άλλα 650 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο ενδημεί και το φαινόμενο της εκούσιας ακινητοποίησης οχημάτων που πλέον γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Μέχρι στιγμής, τα νέα είναι αισιόδοξα αφού για τον Δεκέμβριο είχαμε περίπου 7.000 εκούσιες ακινησίες, πολύ λιγότερες από αυτές που είχαμε άλλες χρονιές. Ούτε και αυτό όμως αποτελεί ένδειξη, καθώς οι ιδιοκτήτες ΙΧ μπορούν να κινούν τα οχήματά τους, χωρίς να έχουν πληρώσει τα τέλη μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου. Πάντως οι εκτιμήσεις θέλουν, για το πρώτο δίμηνο του 2023, να εισπράττονται αλλά 500-550 εκατ. ευρώ, από τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα προστεθούν στην υπέρβαση κατά 81 εκατ. ευρώ που καταγράφεται από άμεσους και έμμεσους φόρους για το 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου φτάνοντας τα 640 εκατ. ευρώ.

  Υπεραπόδοση στους άμεσους φόρους 

  Η πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων, εκτός από τα επιπλέον έσοδα από έμμεσους φόρους λόγω του υψηλού πληθωρισμού, είναι αποτέλεσμα και της υπεραπόδοσης και των άμεσων φόρων. 

  Ειδικότερα, στον φόρο εισοδήματος το Γενικό Λογιστήριο καταγράφει υπέρβαση 332 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ ο φόρος εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα έχει μια μικρή υστέρηση της τάξης των 31 εκατ. ευρώ. Αυτό, ενώ τυπικά εκκρεμεί ακόμη η καταμέτρηση στα έσοδα άλλων δύο δόσεων από τον φόρο εισοδήματος . 

  Υπεραπόδοση καταγράφεται και στις εισπράξεις του βασικού φόρου ακινήτων. Το Δημόσιο έχει εισπράξει ήδη από τον Δεκέμβριο 2,655 δισ. έναντι στόχου για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ παρουσιάζουν για το 12μηνο υπέρβαση 155 εκατ. ευρώ, ενώ και σε αυτή την περίπτωση εκκρεμούν τυπικά άλλες δύο δόσεις για να ολοκληρωθεί το χρονικό περιθώριο εκπλήρωσης της συγκεκριμένης φορολογικής υποχρέωσης . 

  Τα έσοδα από άμεσους φόρους μπορούν να έχουν ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, αν αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης. Αν, δηλαδή, οι φορολογούμενοι αποφύγουν τις ρυθμίσεις των 24-48 δόσεων ή την αθέτηση των υποχρεώσεων τους.

  Αλλαγή της τάσης για έμμεσους φόρους 

  Ένα στοιχείο που θα συρρικνώσει κάπως το πλεόνασμα των εσόδων στο τέλος του πρώτου διμήνου του 2023 είναι οι έμμεσοι φόροι. Στα στοιχεία του ΓΛΚ για το σύνολο του 12μήνου, οι έμμεσοι φόροι -και κυρίως ο ΦΠΑ- καταγράφουν υπέρβαση του στόχου κατά 116 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για τον Δεκέμβριο η τάση που καταγραφόταν από το φθινόπωρο του 2021, λόγω της ανόδου των τιμών φαίνεται ότι αλλάζει. Για τον Δεκέμβριο, λόγω της υποχώρησης των τιμών ενέργειας καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες μείωση` των εσόδων του ΦΠΑ κατά 20 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι τιμές συνέχισαν να υποχωρούν και τον Ιανουάριο, η απόκλιση μπορεί να μεγαλώσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, μειώνοντας το συνολικό πλεόνασμα φορολογικών εσόδων για το 2022. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ