Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιαν-2023 08:20

  Υψηλές κυβερνητικές προσδοκίες για τα κοιτάσματα της Κρήτης

  Απέπλευσε το πλοίο Sanco Swift για τις σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Κρήτης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκονται οι σεισμικές έρευνες που διενεργούν οι εταιρείες ExxonMobil και Helleniq Energy στην περιοχή της Κρήτης και ο πήχης των προσδοκιών από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης έχει ήδη μπει πολύ ψηλά. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι προσδοκίες για τα κοιτάσματα της Κρήτης είναι πολύ υψηλές και εάν οι γεωτρήσεις επιβεβαιώσουν τα δεδομένα, τότε οι ποσότητες είναι ικανές να καλύψουν το ενεργειακό κενό που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

  Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η Ευρώπη αναμένεται να έχει κενό της τάξης των 30 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. 

  Γεωτρύπανα το 2025 

  Βεβαίως, για να φτάσουμε εκεί υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, υπό την έννοια ότι οι σεισμικές έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό αναμένεται να συμβεί το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς να αποκλείεται οι έρευνες να ολοκληρωθούν και νωρίτερα, στα τέλη Ιανουαρίου, αρχές του επόμενου μήνα. Θα ακολουθήσει η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος γύρος πιο πυκνών 3D σεισμικών καταγραφών, προτού η κοινοπραξία των ExxonMobil, Helleniq Energy αποφασίσει για τη διενέργεια γεώτρησης. Αυτό θα συμβεί, στην περίπτωση που οι σεισμικές έρευνες είναι θετικές, εντός του 2025. 

  Πάντως, οι υψηλές προσδοκίες σε συνδυασμό με τις θετικές πρώτες ενδείξεις σχετικά με τις έρευνες που διενεργούνται στην Κρήτη, φαίνεται ότι κινητοποιούν ενδιαφέρον για την είσοδο και νέων παικτών. Κυβερνητικές πηγές ρωτήθηκαν εάν υπάρχει ενδιαφέρον και από νέους επενδυτές και εάν υπάρχουν συζητήσεις με την κοινοπραξία. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ εταιρειών, ωστόσο δήλωσαν ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην έλευση νέων επενδυτών. 

  Rebranding

  Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή για τη νέα εταιρική ονομασία της κρατικής διαχειριστικής αρχής για τους υδρογονάνθρακες ΕΔΕΥΕΠ. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της αρχής, Ρίκαρντ Σκούφιας, έχει συντελεστεί ήδη σημαντικό έργο και τους τελευταίους 8 μήνες πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 7 σεισμικές καμπάνιες όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί μόλις δύο, κάτι που συνιστά ρεκόρ σε διεθνές επίπεδο. 

  Ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ Α. Στεφάτος τόνισε ότι όραμα της εταιρείας είναι να συμβάλει στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και να δημιουργήσει συνέργειες για την περιφερειακή ειρήνη, ενώ υπογράμμισε και τις νέες δραστηριότητες της εταιρείες που αφορούν στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αλλά και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα. 

  Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας τόνισε ότι η παρουσία στην ελληνική αγορά εταιρειών όπως η ExxonMobil, η Helleniq Energy και η Energean συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ