Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Ιαν-2023 20:15

  Η στροφή της οικονομίας την τελευταία 4ετία - Η δέσμευση Μητσοτάκη

  Η στροφή της οικονομίας την τελευταία 4ετία - Η δέσμευση Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Την συνέχιση και ολοκλήρωση της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου που ξεκίνησε το 2019, με περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως έναν από τους βασικούς στόχους της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, μιλώντας χθες στη θεματική συνέντευξη που παραχώρησε για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

  Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, υπάρχει ακόμη μια υστέρηση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Απαντώντας συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη μεγάλη άνοδο του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τόνισε ότι οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην αύξηση της αξίας των εισαγωγών για ενεργειακά προϊόντα. 

  "Η χώρα είναι βαθιά ελλειμματική ως προς τις ενεργειακές της ανάγκες" είπε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι ένα από τα μεγάλα οφέλη της πράσινης μετάβασης, μεσομακροπρόθεσμα, είναι ακριβώς ότι θα βελτιώσει αυτή την εικόνα, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι ενέργειας που μπορεί να παράγεται τώρα από πετρέλαιο ή από φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί από καθαρή ενέργεια, από τον ήλιο και τον άνεμο.

  Παρά τα προβλήματα, σημείωσε ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Προσαρμόζοντας το λόγο του στο προεκλογικό κλίμα, ανέφερε ότι την περίοδο 2015-2019 η ευρωπαϊκή οικονομία επωφελούνταν από τα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αναπτύσσονταν με ετήσιο ρυθμό με 2%. Για τον περασμένο χρόνο και μέσα σε διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις, η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη διπλάσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ για το 2023 που αναμένεται επίσης δύσκολο, η Ελλάδα αναμένεται να έχει τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την Ε.Ε. 

  Επενδύσεις - εξαγωγές 

  Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ο πρωθυπουργός σημείωσε τη συνεχή αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών και των επενδύσεων στο ΑΕΠ. Θύμισε ότι πλέον, η Ελλάδα έχει αυξήσει τις εξαγωγές της σε προϊόντα και υπηρεσίες στο 41% του ΑΕΠ, όχι μόνο λόγω του τουρισμού ή των μεταφορών, αλλά και των αυξημένων εξαγωγών σε χημικά, τρόφιμα, φάρμακα και άλλες δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

  Στον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων μετέφερε την εμπειρία του από το Νταβός όπου βρέθηκε πρόσφατα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, κάνοντας λόγο για έντονο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα. Όπως ανέφερε, απόδειξη αποτελούν οι επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα παγκόσμιοι πρωταθλητές της τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Cisco και η Pfizer οι οποίες επέλεξαν τη χώρα μας λόγω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια. 

  Σχετικά με τη φημολογία για αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι είναι λάθος αυτή η αντίληψη. Προς επίρρωση της θέσης του θύμισε ότι μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις του "Εξοικονομώ" ή οι βελτιώσεις σε δημόσιες υποδομές, όπως π.χ. στα δημόσια νοσοκομεία, είναι αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν σχεδόν αποκλειστικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

  Επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές 

  Στο κρίσιμο θέμα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τόνισε ότι από το 2019 η Ελλάδα εν μέσω διαδοχικών κρίσεων έχει πετύχει συνολικά 11 αναβαθμίσεις και βρίσκεται πλέον ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Άφησε όμως να εννοηθεί ότι δεν θα έρθει πριν τις εκλογές.

  Θύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα ολοκλήρωσε την δύσκολη περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας και δήλωσε βέβαιος ότι αν η Κυβέρνησή του εξασφαλίσει μια δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης της χώρας, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα μηνών. 

  "Βεβαίως και οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Και πιστεύω ακράδαντα ότι αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά θα είναι ζήτημα χρόνου, λίγων μηνών, να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα", είπε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: "Αν, όμως, για οποιονδήποτε λόγο -δεν εκτιμώ ότι θα γίνει- από τις εκλογές προκύψει κάποια παρατεταμένη αστάθεια ή μια κυβέρνηση η οποία θα έρθει και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από το δικό μας πρόγραμμα, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κυάλι".

  Τα μέτρα στήριξης 

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρωθυπουργός δήλωσε περήφανος για τα μέτρα στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για την στήριξη της οικονομίας, τονίζοντας ότι η στήριξη της οικονομίας έγινε με βάση τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. 

  "Είμαι απολύτως υπερήφανος που είχαμε το θάρρος, ως οικονομικό επιτελείο, να ξοδέψουμε πολλά χρήματα, να πάρουμε το προσωρινό ρίσκο αύξησης του δημοσίου χρέους για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, ζωντανές τις επιχειρήσεις μας και να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας", τόνισε ο κ Μητσοτάκης, δηλώνοντας βέβαιος ότι η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα της στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας θα διδάσκονται ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής.

  Δίνοντας ένα παράδειγμα λανθασμένης προσπάθειας στήριξης υπενθύμισε την περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας που προσπάθησε να ακολουθήσει την ίδια πολιτική κάνοντας μειώσεις φόρων ύψους 50 δισ. χωρίς όμως να εξηγεί που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο η Κυβέρνηση όσο και η αγγλική λίρα να καταρρεύσουν. "Οι αγορές είναι ο πιο αυστηρός κριτής" κατέληξε στην σκέψη του ο Πρωθυπουργός. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ