Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Ιαν-2023 20:32

  Από πού περιμένει πόρους για νέα μέτρα στήριξης το ΥΠΟΙΚ

  Από πού περιμένει πόρους για νέα μέτρα στήριξης το ΥΠΟΙΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Το κλείσιμο του 2022 αλλά και η πορεία των τιμών των καυσίμων θα καθορίσουν το δημοσιονομικό περιθώριο στο οποίο μπορεί να κινηθεί το οικονομικό επιτελείο για να οριστικοποιήσει και να εφαρμόσει το τελευταίο πακέτο θετικών παρεμβάσεων πριν τις εκλογές.

  Μέχρι στιγμής η εκτέλεση του προϋπολογισμού στέλνει θετικά μηνύματα. Το Δεκέμβριο είχαμε υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα κατά 180 εκατ. ευρώ, παρά τη δίμηνη παράταση που δόθηκε στα τέλη κυκλοφορίας. Χωρίς την προσαρμογή αυτή το πλεόνασμα θα ήταν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Τούτο με δεδομένο ότι πέρσι την ίδια εποχή η παράταση για τα τέλη είχε δοθεί αργότερα και τα έσοδα του Δεκεμβρίου ήταν αυξημένα κατά 320 εκατ. ευρώ.

  Οι θετικές προσδοκίες προκύπτουν και από τους δύο μήνες (Ιανουάριος και Φεβρουάριος) που απομένουν για να κλείσει το δημοσιονομικό έτος, στο οποίο εκτός από τη συνεπή καταβολή των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, η ΑΑΔΕ καταγράφει και υψηλότερα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης.

  Δηλαδή οι φορολογούμενοι όχι μόνο πληρώνουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους αλλά αποφεύγουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 24- 48 δόσεις ή να μην τις πληρώσουν καθόλου. Από τη μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση για το 2022, τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά περίπου 190 -200 εκατ. ευρώ.

  Οι τιμές των καυσίμων

  Ένας δεύτερος παράγοντας που μπορεί να διαμορφώσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, είναι η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των τιμών της ενέργειας και ειδικότερα της τιμής του φυσικού αερίου, με το οποίο - τουλάχιστον στην Ελλάδα - είναι συνδεδεμένες και οι χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

  Οι χαμηλές τιμές των καυσίμων, όπως τονίζουν αρμόδιες αρχές του ΥΠΟΙΚ, έχουν διπλή δημοσιονομική επίδραση. Αφενός δεν αφαιρούν επιπλέον έσοδα για εισαγωγές και αφετέρου μειώνουν τις ανάγκες για επιδοτήσεις και ειδικά αυτές στις οποίες συνεισφέρει και ο προϋπολογισμός. Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος για την πορεία των τιμών της ενέργειας τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, οι ενδείξεις είναι επίσης θετικές.

  Η θεσμοθέτηση του πλαφόν στο τέλος του 2022 αλλά και η ενεργειακή επάρκεια που έχει η Βόρεια Ευρώπη λόγω ήπιου χειμώνα, εγγυώνται χαμηλότερες τιμές τουλάχιστον για το φυσικό αέριο στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου (σήμερα πέριξ των 60 ευρώ η μεγαβατώρα) από το ίδιο διάστημα του 2022, όταν μετά το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία είχαν εκτοξευτεί στα 160 ευρώ.

  Τι μέτρα εξετάζονται

  Με δεδομένο ότι θα υπάρξει σίγουρα νέος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μία σειρά από έκτακτα αλλά και μόνιμα μέτρα προκειμένου να ενισχύσει τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

  Συγκεκριμένα: 

  - Ως μόνιμο μέτρο εξετάζεται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6% ώστε να συμπληρωθεί η σχετική προεκλογική εξαγγελία για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά συνολικά 5%.

  - Ως έκτακτο μέτρο σχεδιάζεται παράλληλα με το market pass μία επιταγή ακρίβειας της τάξης των 250 - 300 ευρώ για τους οικονομικά ευάλωτους, η οποία θα δοθεί το Πάσχα. Στην ίδια λογική εξετάζεται και μία παράταση του market pass για τρεις μήνες (από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο) αλλά μόνο για τους οικονομικά ευάλωτους, ώστε το μέτρο να είναι στοχευμένο. 

  - Στα τραπέζι είναι και το κλείσιμο της εκκρεμότητας με τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, με το συνολικό ποσό να καταβάλλεται σε όλους αλλά σε τέσσερεις ετήσιες δόσεις.

  - Επίσης είναι πιθανό να παραταθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για μια σειρά από οικονομικούς κλάδους (τουρισμό, εστίαση μεταφορές, θέματα, γυμναστήρια, σχολές χορού) το οποίο είχε παρατεθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου. 

  Τα μέτρα που θα οριστικοποιηθούν, θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν πριν από τις εκλογές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ