Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Ιαν-2023 20:00

  Τα πρώτα σημάδια για υψηλή ανάπτυξη και το 2023

  Τα πρώτα σημάδια για υψηλή ανάπτυξη και το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Τα πρώτα σημάδια, τα οποία δείχνουν ότι το 2023 θα είναι λιγότερο άσχημο από ότι αναμένονταν πριν λίγους μήνες αποτιμά αυτόν τον καιρό το οικονομικό επιτελείο, διατηρώντας όμως ακόμη χαμηλούς τόνους, καθώς ο χρόνος ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και η ενεργειακή κρίση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

  Η κάθετη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου που συμπαρασύρει και τις τιμές του ηλεκτρικού μπορεί να αποδειχθεί ένα συγκυριακό φαινόμενο χωρίς συνέχεια. Η πραγματική θετική εξέλιξη που είναι ήδη καταγεγραμμένη είναι ότι ο φετινός χειμώνας έχει ήδη καθυστερήσει για περίπου 2,5 μήνες, δίνοντας ως μεγάλο πλεονέκτημα ότι τα αποθέματα αερίου που συγκεντρώνονταν από όλες τις χώρες της ΕΕ από το καλοκαίρι, θα είναι αρκετά ώστε να περάσει το υπόλοιπο του χειμώνα χωρίς ελλείψεις όσο και αν διαρκέσουν οι κακές καιρικές συνθήκες.

  Η επάρκεια καυσίμου σε συνδυασμό και με τις καλές καιρικές συνθήκες βοήθησαν η Ευρωζώνη να έχει πιο ρηχή ύφεση από ότι αναμένονταν για το 4ο τρίμηνο του 2022 και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αυτό δήλωσε πρόσφατα και ο επίτροπος, αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι.

  Η χαμηλότερη ύφεση για την Ευρωζώνη θα σημάνει υψηλότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου και παράλληλα ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού λόγω των καυσίμων.

  Η άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου

  Μια θετική εξέλιξη που ήρθε ως αποτέλεσμα της συσταλτικής οικονομικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο στο 1,08 προς 1.

  Η σχέση αυτή κάνει τις ελληνικές εισαγωγές σε δολάριο (στις οποίες περιλαμβάνονται και τα καύσιμα) περίπου 11% φθηνότερες. Χαμηλότερο κόστος εισαγωγών, σημαίνει αυτόματα μεγαλύτερο ΑΕΠ.

  Τούτο έστω και αν μεσοπρόθεσμα το "σκληρό" ευρώ μπορεί να πλήξει έως ένα βαθμό και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών. Σε δεύτερο χρόνο, η συγκυρία της υποχώρησης του πληθωρισμού που καταγράφεται πανευρωπαϊκά σε συνδυασμό με την άνοδο του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, μπορεί να κάνει πιο ήπιες τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, διαψεύδοντας σενάρια που θέλουν τα επιτόκια του Ευρώ στο 4% ή το 5% στο τέλος του χρόνου.

  Η ανθεκτικότητα του τουρισμού

  Με βάση της προκρατήσεις που καταγράφονται από το τέλος του 2022 για το 2023, φαίνεται ότι και η φετινή τουριστική σαιζόν θα είναι το ίδιο καλή αν όχι καλύτερη από αυτήν του περσινού χρόνου. Το υπουργείο οικονομικών έχει θέσει για φέτος ως στόχο στον προϋπολογισμό ότι ο τζίρος του τουρισμού θα φτάσει φέτος το 94% του τζίρου του 2019. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όμως, φαίνεται ότι θα ξεπεράσει σε τζίρο και αυτόν του 2022. 

  Η αύξηση των επενδύσεων 

  Παράλληλα, το στοίχημα που έχει βάλει για φέτος το υπουργείο Οικονομικών, είναι οι επενδύσεις οι οποίες με αύξηση 10,6%, αναμένεται ότι θα είναι ο οδηγός, για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης στην περιοχή του 2%.

  Η πρώτη ένδειξη ότι η Ελλάδα θα κερδίσει αυτό το στοίχημα, είναι ότι οι αγορές, έχουν προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ανακατευθύνουν τις τοποθετήσεις τους προς την χώρα μας. Τούτο δε τόσο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, όσο και σε πραγματικές επενδύσεις. Μαζί τους, θα αρχίσουν να υλοποιούνται και οι ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 15 δις ευρώ, οι έχουν συγκεντρωθεί σταδιακά από το 2020. 

  Το κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων που θα είναι ο οδηγός στο τομέα των επενδύσεων για φέτος, υπολογίζονταν στα τέλη του 2022 στα 12 δισ. και μαζί με την απορρόφηση κατά 4 δισ. που αναμένεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στα 16 δισ. ευρώ.

  Ωστόσο, η δυναμική που έχει αποκτήσει η αξιοποίηση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί τα επιδοτούμενα έργα, αλλά και η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 -2027 που καταγράφει ήδη τις πρώτες δαπάνες, γεννούν προσδοκίες ότι τελικά το Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων, θα ξεπεράσει τα 17 - 18 δισ. ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ