Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Ιαν-2023 08:35

  "Προσγειώνονται" οι τιμές ρεύματος

  Ηλεκτρικη Ενεργεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η σημαντική υποχώρηση των τιμών χονδρικής στο ρεύμα δημιουργεί τις συνθήκες ώστε σήμερα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώσουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές για το μήνα Φεβρουάριο. 

  Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για την αγορά της επόμενης ημέρας ήταν στα 58,44 ευρώ/MWh, όταν μόλις λίγες ημέρες πριν ήταν πάνω από τα 200 ευρώ/MWh. 

  Σε ό,τι αφορά τις τιμές χονδρικής του Ιανουαρίου, μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάζει τον υψηλότερο μέσο όρο της Ευρώπης με 195,48 ευρώ/MWh, όμως η τιμή αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη από το μέσο όρο του Δεκεμβρίου που ήταν 276,89 ευρώ/MWh. 

  Για σήμερα η τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας είναι στη χώρα μας 127,28 ευρώ/MWh, τιμή που είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης, πίσω μόνο από Ισπανία, Πορτογαλία και Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο κινείται επίσης πτωτικά τις τελευταίες εβδομάδες στα επίπεδα των 55 με 60 ευρώ/MWh, έχοντας υποχωρήσει σημαντικά από τα 150 ευρώ/MWh που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο. 

  Τιμολόγια

  Οι συνθήκες της χονδρεμπορικής αγοράς είναι ιδανικές ώστε οι πάροχοι να ανακοινώσουν σήμερα σημαντικά χαμηλότερες τιμές λιανικής για το μήνα Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ιδιώτες πάροχοι αναμένεται να κινηθούν σε ένα εύρος ανταγωνιστικών χρεώσεων από 0,20 έως και 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτά αναμένεται να είναι και τα χαμηλότερα της αγοράς τιμολόγια. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του Ιανουαρίου κινήθηκαν από τα 35 έως τα 49 λεπτά η κιλοβατώρα ανάλογα με τον πάροχο. 

  Οι νέες χαμηλότερες χρεώσεις που θα ανακοινωθούν για τον Φεβρουάριο αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις ανάγκες για επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια από το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στόχος των επιδοτήσεων είναι να διαμορφωθεί τελική τιμή για τους καταναλωτές στα επίπεδα των 15 με 16 σεντ ανά κιλοβατώρα. Έτσι καθώς οι τιμές αναμένεται να κινηθούν στα 20 με 25 σεντ ανά κιλοβατώρα, οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης αναμένεται να μειωθούν ανάλογα ώστε οι τελικές τιμές να είναι στα 15 λεπτά.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ