Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Ιαν-2023 07:46

  Αλλάζει η διοίκηση των ΕΛΤΑ - Tο Υπερταμείο προχωρά τις σχετικές διαδικασίες

  Αλλάζει η διοίκηση των ΕΛΤΑ - Tο Υπερταμείο προχωρά τις σχετικές διαδικασίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Φώτη Φωτεινού 

  Αλλάζουν, εκ νέου, διευθύνοντα σύμβουλο τα ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το Υπερταμείο επέλεξε τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος προέρχεται από τον κλάδο του λιανεμπορίου και των τροφίμων.

  Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΤΑ διοικούνται σήμερα από μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο (πρόκειται για τον Group Procurement & Operations Officer του Υπερταμείου, Μάριο Τέμπο), ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο, έπειτα από την παραίτηση της προηγούμενης διοίκησης. 

  Σε κάθε περίπτωση το έργο του θεωρείται δύσκολο, με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού και τη βελτίωση των υπηρεσιών και των χρηματοοικονομικών μεγεθών. 

  Τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της ΕΕΤΤ, το πλήθος αντικειμένων και τα έσοδα του "Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας" (ΦΠΚΥ), δηλαδή των ΕΛΤΑ, συρρικνώνονται, λόγω της μείωσης του επιστολικού ταχυδρομείου, της "κλασσικής" αλληλογραφίας.

  Αντίθετα, το πλήθος αντικειμένων και τα έσοδα των εταιρειών ταχυμεταφορών (εταιρειών με Γενική Άδεια) αυξάνονται, λόγω της ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και των δεμάτων.

  Η πορεία των οικονομικών μεγεθών 

  Τα ανωτέρω επαληθεύτηκαν και στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό των ΕΛΤΑ (2021), από τον οποίο προκύπτει μείωση των εσόδων από την αλληλογραφία, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες και ιδιώτες στρέφονται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την ηλεκτρική ενέργεια και την Καθολική Υπηρεσία.

  Στον αντίποδα, άνοδο παρουσίασαν οι ταχυμεταφορές, μέσω της θυγατρικής ΕΛΤΑ Courier και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

  Σε επίπεδο τελικού οικονομικού αποτελέσματος, τα ΕΛΤΑ πέρασαν σε ζημιές, καθώς εκτός από τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 19 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός επιβαρύνθηκε κατά 112,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού.

  Συνοπτικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΕΛΤΑ ανήλθε, το 2021, στα 299,5 εκατ. ευρώ έναντι 318,4 εκατ. ευρώ το 2020 και ο κύκλος εργασιών της μητρικής στα 244,3 εκατ. ευρώ έναντι 266,4 εκατ. ευρώ το 2020. 

  Αντίστοιχα, τα κυριότερα έσοδα ανά υπηρεσία διαμορφώθηκαν ως εξής:

  - Η αλληλογραφία απέφερε έσοδα 114,2 εκατ. ευρώ, έναντι 130,5 εκατ. ευρώ το 2020,

  - Τα δέματα απέφεραν έσοδα 15,9 εκατ. ευρώ, έναντι 15,3 εκατ. το 2020,

  - Τα χρηματοοικονομικά απέφεραν έσοδα 38,1 εκατ. ευρώ, έναντι 34,9 εκατ. ευρώ το 2020,

  - Η ηλεκτρική ενέργεια απέφερε έσοδα 38,2 εκατ. ευρώ, έναντι 42,6 εκατ. ευρώ το 2020,

  - Η Καθολική Υπηρεσία απέφερε έσοδα 23,5 εκατ. ευρώ, έναντι 32,1 εκατ. ευρώ το 2020,

  - Οι ταχυμεταφορές απέφεραν έσοδα 57,8 εκατ. ευρώ, έναντι 53,8 εκατ. ευρώ το 2020.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ