Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Ιαν-2023 16:05

  To σχέδιο των Ταμείων για αύξηση εσόδων από εισφορές

  To σχέδιο των Ταμείων για αύξηση εσόδων από εισφορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Σχέδιο δύο βασικών αξόνων θα ''τρέξει'' ο eΕΦΚΑ φέτος, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του από ληξιπρόθεσμες, αλλά και τρέχουσες εισφορές, δηλαδή τα χρέη και τις μηνιαίες εισφορές εργοδοτών και μη μισθωτών.

  Ο πρώτος άξονας προβλέπει τις νέες ρυθμίσεις τις οποίες θέσπισε η κυβέρνηση στο τέλος του 2022 (νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων και παραγραφή οφειλών μετά την παρέλευση της 10ετίας).

  Ο δεύτερος άξονας προβλέπει νέες παρεμβάσεις για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφορο-αποφυγής.

  ''Προίκα'' στη μάχη, ιδίως, για την αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμες εισφορές είναι το ρεκόρ το οποίο σημειώθηκε το 2022. Σύμφωνα με ανακοίνωση του eΕΦΚΑ, εισπράχθηκαν από ρυθμίσεις 1,75 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 71% σε σχέση με το 2021.

  Πρόκειται για τις υψηλότερες ετήσιες εισπράξεις που έχουν επιτευχθεί από την αρχή της λειτουργίας του ΚΕΑΟ, όπως αυτές αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί και περιλαμβάνουν τις συνολικές ετήσιες εισπράξεις της τελευταίας πενταετίας.

  Ο στόχος της ενίσχυσης των διαδικασιών είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών και της αύξησης των εσόδων του eΕΦΚΑ, καθώς και της ενίσχυσης της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, επιτεύχθηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο λόγω των καίριων παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος και συγκεκριμένα:

  - Με την ευνοϊκή πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων που διευκόλυνε τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών (σ.σ. 55.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr) να τηρήσουν τη ρύθμιση που έχουν αποδεχθεί προς το ΚΕΑΟ και να ενταχθούν σε αυτοί και νέοι οφειλέτες που αδυνατούσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

  - Με την ηλεκτρονική βεβαίωση οφειλής για μεταβιβάσεις ακινήτων, με την οποία επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των οφειλών προς το ΚΕΑΟ.

  Τέλος, στην αύξηση των εσόδων συνετέλεσε η επανεκκίνηση των διαδικασιών είσπραξης μετά την περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία είχε ανασταλεί η είσπραξη οφειλών των πληττόμενων.     

  Από εκεί και πέρα, το ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εργασίας για φέτος προβλέπει μια σειρά νέων παρεμβάσεων, που στόχο έχουν την αύξηση των εσόδων από τις τρέχουσες εισφορές.

  Παράλληλα προβλέπεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός συστημάτων εργασίας. Συγκεκριμένα, το έργο "Αριάδνη" θα συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των συστημάτων της αγοράς εργασίας με τρία σημαντικά υποέργα:

  - ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη μείωση αδήλωτης - υποδηλωμένης εργασίας, ενίσχυση της απασχόλησης και αύξηση των εσόδων του κράτους.

  - ενιαία ροή για τα διοικητικά δεδομένα της απασχόλησης και των κοινωνικών ασφαλίσεων και

  -αναβάθμιση-διασύνδεση ΟΠΣ Επιθεώρησης Εργασίας (Σύστημα ανάλυσης κινδύνου για στοχευμένες επιθεωρήσεις).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ