Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Ιαν-2023 10:00

  Στο ραντάρ (και) της Barclays η Ελλάδα - Η επενδυτική βαθμίδα που έχει ήδη καθυστερήσει και το "αγκάθι" των εκλογών

  Στο ραντάρ (και) της Barclays η Ελλάδα - Η επενδυτική βαθμίδα που έχει ήδη καθυστερήσει και το "αγκάθι" των εκλογών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το τέλος της ευρωπαϊκής λιτότητας αποτελεί κατά την Barclays ένα από τα κορυφαία επενδυτικά θέματα για το 2023, το οποίο θα ευνοήσει τις χώρες της περιφέρειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο και αποτελεί τον μεγάλο ωφελημένο, τη στιγμή που οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και των ελληνικών ομολόγων είναι ιδιαίτερα θετικές με φόντο και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φέτος η οποία ήδη έχει καθυστερήσει πολύ, όπως επισημαίνει. "Αγκάθι" πάντως σύμφωνα και με την Barclays, όπως έχουν επισημάνει και άλλοι οίκοι, αποτελεί η αστάθεια που μπορεί να προκαλέσουν οι εκλογές και η όλη εκλογική διαδικασία.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Barclays, η Ευρώπη διανύει και πάλι μια κρίσιμη στιγμή. Το επιχειρηματικό της μοντέλο μετασχηματίζεται με τον ανασχεδιασμό των γραμμών παροχής ενέργειας, τις επενδυτικές δαπάνες που απαιτούνται για τη μετάβαση στην ενεργειακή ασφάλεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα, την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τον περιορισμένο χώρο για εξωτερική ανάπτυξη. Μέρος αυτής της αλλαγής θα απαιτήσει ασθενέστερα δημοσιονομικά και εξωτερικά ισοζύγια. Η πολιτική λιτότητας που κυριάρχησε την περασμένη δεκαετία φαίνεται να είναι πίσω μας προς το παρόν, κάτι που θα πρέπει να βοηθήσει ιδιαίτερα τις χώρες της περιφέρειας, όπως τονίζει η Barclays.

  Η Ελλάδα, ειδικότερα, έχει μέχρι στιγμής καλές επιδόσεις όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη (συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας της ανάπτυξης), με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις να αυξάνονται απότομα. 

  Το 2023 θα επιταχυνθούν οι δαπάνες των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στηρίζοντας τη ζήτηση, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, η οποία υπογραμμίζει τα οφέλη για την Ελλάδα από τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους και της δομής χρηματοδότησης (άφθονα ταμειακά αποθέματα, χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες για πολλά χρόνια, μεγάλη διάρκεια του χρέους με χαμηλά σταθερά επιτόκια και ευνοϊκό προφίλ όπου το μεγαλύτερο μέρος του χρέους οφείλεται στους EFSF/ESM).

  Με βάση αυτά η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης θεωρείται ότι έχει καθυστερήσει πολύ, σημειώνει χαρακτηριστικά. Η Fitch, όπως παρατηρεί, έκανε αυτή την επισήμανση πρόσφατα, σημειώνοντας ότι οι δείκτες διακυβέρνησης και "ανθρώπινης ανάπτυξης" της Ελλάδας (προσδόκιμο ζωής, βαθμός εκπαίδευσης και ποιότητα ζωής) καθώς και το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι πολύ πάνω από άλλες χώρες οι οποίες επίσης δεν κατέχουν επενδυτική βαθμίδα.

  Συνεπώς, κατά την Barclays, μία τέτοια αναβάθμιση θα άνοιγε την πόρτα για μια πιο διαρθρωτική ανακατανομή προς τα ελληνικά από θεσμικούς επενδυτές, ανοίγοντας το δρόμο για σύγκλιση στα επίπεδα απόδοσης των πορτογαλικών ομολόγων.

  Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, σχετίζονται κυρίως με τις επερχόμενες γενικές εκλογές. Το βασικό ερώτημα είναι το περιθώριο μη συνέχειας της τρέχουσας πολιτικής, καθώς οι εκλογές του 2023 θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής με τον πήχη για μονοκομματική πλειοψηφία να είναι υψηλός. Αυτό εγείρει την πιθανότητα ενός αριστερού προς το κέντρο συνασπισμού, που μπορεί να αποτρέψει μια δεύτερη κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (η οποία προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις). 

  Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η Barclays, τα περιθώρια ασυνέχειας της πολιτικής είναι πολύ μικρότερα από ό,τι το 2015 ακόμη και σε αυτό το (απίθανο) σενάριο. Αυτό οφείλεται στην ευρύτερη κίνηση της ελληνικής πολιτικής προς το κέντρο και στην ανάγκη για έναν πιο περιεκτικό συνασπισμό παραδοσιακών κεντροαριστερών κομμάτων (όπως το ΠΑΣΟΚ). 

  Ένας άλλος κίνδυνος, φυσικά, είναι η αποχώρηση των επενδυτών από την περιφέρεια, ίσως λόγω νέων ανησυχιών για την Ιταλία. Όμως, δεδομένων των εργαλείων κατά του κατακερματισμού που υπάρχουν και του γεγονότος ότι τα spreads της περιφέρειας συμπεριφέρθηκαν καλά παρά τον πολύ επιθετικό τόνο της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, τα μακροπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα φαίνονται φθηνά, καταλήγει η Barclays.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ