Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Ιαν-2023 20:00

  Η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου για το δημόσιο χρέος το 2023

  Η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου για το δημόσιο χρέος το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και παράλληλα, διατήρηση της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων, βελτιώνοντας την ρευστότητα των ελληνικών τίτλων σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων του ευρώ, είναι οι δύο στρατηγικοί στόχοι του δημόσιου δανεισμού για το 2023.

  Αναμένοντας μέσα στο χρόνο, την ανάκτηση της ελάχιστης επενδυτικής βαθμίδας, το πρώτο μέλημα του ΥΠΟΙΚ είναι η Ελλάδα να δείξει ότι μπορεί να δανείζεται από τις αγορές σε δύσκολές περιόδους, χωρίς όμως να αυξάνει το κόστος δανεισμού. Το εγχείρημα είναι σχετικά εύκολο με δεδομένο ότι η Ελλάδας θα έχει και φέτος την άνεση να δανείζεται όποτε κρίνει απαραίτητο, για ότι ποσό αποφασίζει. Το "προνόμιο" αυτό δίνουν, αφενός τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και αφετέρου οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους που θα διατηρηθούν φέτος κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

  Ωστόσο, επειδή η χρονιά αναμένεται δύσκολη, ειδικά για το δημόσιο δανεισμό, το υπουργείο οικονομικών έχει χτίσει πέντε γραμμές άμυνας για να αποτρέψει την αύξηση τους κόστους του δημόσιου δανεισμού που θα επηρέαζε και την βιωσιμότητα του χρέους. Συγκεκριμένα για το 2023 θα έχουμε:

  Περιορισμό του ύψους του ύψους του δανεισμού

  Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ στο τέλος του 2022, το δανειακό πρόγραμμα για φέτος θα περιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ, από τα 14 δισ. το 2021 ενώ και τα 12 δισ. που είχαν ανακοινωθεί αρχικά για το 2022. Το πρόγραμμα μπορεί να αυξηθεί στα 8 δισ. ευρώ αν προχωρήσει η έκδοση "πράσινου" ομολόγου, το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Για τον λόγο αυτό, είναι δεδομένο ότι το ΥΠΟΙΚ δεν θα σπεύσει να δανειστεί το πρώτο δύσκολο διάστημα του χρόνου, μαζί με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Τούτο παρά τις "σειρήνες" που θέλουν να υπάρχει μια υπερβάλλουσα ρευστότητα 400 - 600 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά χρήματος.

  Χρήση του over -hedging του χρέους

  Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ το 2021 και το 2022 και η διπλή δόση που καταβλήθηκε στο τέλος του 2022 , για το διμερές δάνειο της Ελλάδας από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης (GLF), έχει φτάσει τα συμβόλαια κάλυψης του χρέους από απότομη αύξηση επιτοκίων (swap επιτοκίων) στο 104% του υπολοίπου του χρέους.

  Αυτό το "πλεόνασμα" κάλυψης από την άνοδο των επιτοκίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις νέες εκδόσεις χρέους που θα γίνουν το 2023. Ποιο είναι το κέρδος; Η Ελλάδα γνωρίζει ότι αν θελήσει να δανειστεί σήμερα από την αγορά για 10 χρόνια, μπορεί να το κάνει με επιτόκιο κοντά στο 5 - 5,5 %. Με την χρήση των συμβολαίων για swap επιτοκίου που είναι σε ισχύ, η έκδοση θα γίνει, το κουπόνι που θα εισπράττουν οι επενδυτές θα είναι 5 - 5,5% αλλά το ελληνικό δημόσιο θα πληρώνει από αυτό κάτω από 3%, αφού το υπόλοιπο θα πληρώνεται από τον αντισυμβαλλόμενο του swap επιτοκίου. Υπολογίζεται ότι ο over - hedging φτάνει τα 11 δισ. ευρώ και άρα υπερκαλύπτει το δανεισμό του 2023.

  Διατήρηση του ύψους των εντόκων

  Μια ακόμη στρατηγική συγκράτησης του κόστους δανεισμού είναι η διατήρηση του υπολοίπου των εντόκων γραμματίων (τα οποία κατά τεκμήριο έχουν μικρότερα επιτόκια) στα 16-17 δισ. ευρώ που αναμένεται να φτάσουν το 2022 και το 2023. Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός δίνει ευελιξία για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και δεν επιβαρύνει τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του χρέους.

  Η επιλογή της διάρκειας των εκδόσεων

  Σε συνδυασμό με τις ανάγκες των επενδυτών, θα επιλέγονται να ενισχύονται σε ρευστότητα οι μικρές διάρκειες ομολόγων (3, 5, 7 έτη) σε συνθήκες "μέτριας έντασης" στις αγορές και να αφήνεται η έκδοση ομολόγων σε μεγαλύτερες διάρκειες (10,15, 20 χρόνια ) όταν οι συνθήκες αγοράς θα είναι πιο ομαλές και τα επιτόκια της αγοράς χαμηλότερα.

  Η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων

  Το πέμπτο εργαλείο είναι και το πιο αυτονόητο για την Ελλάδα και αφορά την χρήση των τεράστιων ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου. Το 2023 αναμένεται να ξεκινήσει με τα διαθέσιμα λίγο πάνω από τα 30 δισ. ευρώ. Η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων εκτός από την κάλυψη αναγκών χωρίς υψηλά επιτόκια, ειδικά για το 2023, θα έχει στόχο να διατηρήσει για φέτος το ύψος ως απόλυτο ποσό , στα επίπεδα του 2023. Η σχετική πρόβλεψη , θέλει μια οριακή αύξηση από χρόνο σε χρόνο κατά 800 εκ. ευρώ.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ