Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιαν-2023 12:00

  Οι εκλογές το πιο κρίσιμο κλειδί για την επενδυτική βαθμίδα

  4497176
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Οι εθνικές εκλογές είναι το πιο δύσκολο κεφάλαιο που θα πρέπει να κλείσει πριν οι οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας προχωρήσουν στην κρίσιμη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, καθιστώντας τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου "επενδύσιμα".

  Κάτω από το γενικό κριτήριο της "πολιτικής σταθερότητας", ο κάθε οίκος αξιολόγησης κάνει τη δική του ερμηνεία. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, πριν τις επικείμενες εκλογές, ο όρος ερμηνεύεται ως μια δημοκρατική διαδικασία, η οποία εγγυάται μια ομαλή μετάβαση σε μια σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να υλοποιήσει χωρίς εμπόδια την οικονομική της πολιτική.

  Ειδικά για φέτος, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης γνωρίζουν ότι θα χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις πριν φτάσουμε στο ζητούμενο της "σταθερής κυβέρνησης". Με αυτό το δεδομένο, θέτουν από τα μέσα του 2022 ερωτήματα για τον λεγόμενο "εκλογικό κύκλο", ο οποίος αφορά τον χρόνο από την επίσημη αναγγελία των εκλογών μέχρι και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Τούτο με δεδομένο ότι, για την Ελλάδα, ο χρόνος αυτός συνοδεύεται από ένα "πάγωμα" στη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με την καθυστέρηση υλοποίησης κρίσιμων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, όπως είναι το "Ελλάδα 2.0" και το ΕΣΠΑ 2021 - 2027 και παράλληλα των μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν δρομολογηθεί εντός και εκτός αυτών των πρωτοβουλιών.

  Όχι αδύνατη η αναβάθμιση πριν τις εκλογές

  Κάποιοι οίκοι όπως η Standard & Poors και η Fitch, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που έχουν με το Υπουργείο Οικονομικών, προχωρούν ένα βήμα παραπάνω. Ζητούν να μάθουν αν η Ελλάδα, σε κάθε εκλογικό αποτέλεσμα, θα έχει μια κυβέρνηση που θα παραμείνει εξωστρεφής, με προσανατολισμό στην οικονομία της αγοράς και βούληση να προχωρήσει τις απαραίτητες αλλαγές.

  Συνεπώς, η πορεία εθνικών εκλογών δεν έχει για όλους τους οίκους την ίδια βαρύτητα, εκτός βέβαια και αν έχουμε ανατροπή του πολιτεύματος ή ακυβερνησία, κάτι που προς το παρόν θεωρείται απίθανο. Υπό αυτήν την έννοια δεν είναι απίθανο η ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα να έρθει από την αναβάθμιση κάποιου (ή κάποιων) από τους οίκους S&P, DBRS και Scope, που έχουν κατατάξει την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική ή ακόμη μια διπλή αναβάθμιση από την Fitch, η οποία διατηρεί την Ελλάδα δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική.

  Εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις

  Τούτο με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που θέτουν κατά καιρούς οι οίκοι αξιολόγησης για μια νέα αναβάθμιση της οικονομίας. Ειδικότερα η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει :

  -Διατήρηση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης: Στις αρχές Μαρτίου, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει την ανάπτυξη για το σύνολο του 2022, η οποία θα υπερβαίνει το 6%. Επιπλέον, η ανάπτυξη θα παραμείνει θετική και το 2023 (προβλέπεται ανάπτυξη 1,8%) έναντι οριακής ανάπτυξης 0,3% για το σύνολο της Ευρωζώνης.

  -Δημοσιονομική προσαρμογή: Η Ελλάδα θα πετύχει για το 2022 μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ (αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερα λόγω της υπεραπόδοσης της οικονομίας) από 5% του ΑΕΠ το 2021. Το 2023, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα, εν μέσω διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Σε ό,τι αφορά τον λόγο χρέους ως προς το ΑΕΠ, από το 194,3% που έφτασε το 2021 θα έχει για το 2022 μείωση ρεκόρ κατά 27,6% του ΑΕΠ στο 168,9% του ΑΕΠ. Το 2023 θα έχει περαιτέρω μείωση κατά 9,6% του ΑΕΠ στο 159,3% του ΑΕΠ. Όλα αυτά θα πιστοποιηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ και την Εurostat στα τέλη Απριλίου

  -Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 7,5% το 2022 από 12,5% το 2021 και έχουν προοπτική να μειωθούν περαιτέρω στο 5% στο τέλος του 2023. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων του ευρώ και οικονομικής επιβράδυνσης.

  -Προώθηση μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα εξήλθε από την κατάσταση της ενισχυμένης εποπτείας στις 21 Αυγούστου, έχοντας ολοκληρώσει 16 επιτυχημένες αξιολογήσεις οι οποίες συνδέονταν με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό επικυρώθηκε από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το οποίο ενέκρινε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους 6 δισ. ευρώ. Η προώθηση μεταρρυθμίσεων συνεχίζει να πιστοποιείται από την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος "Ελλάδα 2.0", που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ