Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιαν-2023 20:05

  Πακέτα συναλλαγών με μηνιαία χρέωση προωθούν οι τράπεζες

  Οι τράπεζες παγώνουν μειώσεις προσωπικού και καταστημάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου

  Στην καθιέρωση ενός μηναίου τέλους συναλλαγών για κάθε ενεργό πελάτη τους στοχεύουν οι συστημικές τράπεζες με στόχο να "κλειδώσουν" τα έσοδα από προμήθειες που χρεώνουν για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

  Το 2022 ήταν ένα έτος υψηλής κερδοφορίας για τις τράπεζες, με τα έσοδα από χρεώσεις και προμήθειες να εκτοξεύονται κατά 20,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο. Στις προμήθειες αυτές περιλαμβάνονται οι πάγιες εντολές, τα διατραπεζικά εμβάσματα, η έκδοση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, η πληρωμή λογαριασμών (π.χ. ΔΕΚΟ) κ.α.

  Ταυτόχρονα, οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται τα πιστωτικά ιδρύματα το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση για μείωση των προμηθειών συναλλαγών επιταχύνει τη στροφή του κλάδου στο μοντέλο που εφαρμόζεται εν πολλοίς σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και προβλέπει τέλος τήρησης τραπεζικού λογαριασμού το οποίο περιλαμβάνει ένα πακέτο δωρεάν συναλλαγών.

  Στελέχη του κλάδου αναφέρουν σε δηλώσεις τους στο Capital.gr ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να επιβληθεί στη χώρα μας υποχρεωτικό τέλος, τονίζουν ωστόσο ότι είναι προς το συμφέρον των πελατών να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα για την τράπεζα με την οποία έχουν τη μεγαλύτερη σχέση και πάντοτε σε συνάρτηση με τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί κάθε πελάτης - ιδιώτης ή επιχείρηση.

  Οι τράπεζες "δοκιμάζουν τα νερά"

  Προς το παρόν, τέτοια πακέτα στην Ελλάδα προσφέρουν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα και αναμένεται να ακολουθήσουν - αργά ή γρήγορα - και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα. Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει τρία τέτοια τραπεζικά πακέτα τα οποία κοστίζουν από 2 έως 5 ευρώ μηνιαίως. 

  Ενδεικτικά, έναντι μηνιαίου κόστους 5 ευρώ, ο πελάτης μπορεί να κάνει δωρεάν πληρωμή έως 5 λογαριασμών/μήνα με πάγια εντολή, αποστολή και λήψη χρημάτων εντός Ελλάδας, πληρωμή 1 πιστωτικής κάρτας σε άλλη τράπεζα και αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας με ευνοϊκή τιμολόγηση, καθώς και δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

  Το αντίστοιχο πακέτο (αξίας 5 ευρώ) που προσφέρει η Eurobank παρέχει έως 7 δωρεάν συναλλαγές μηνιαίως, απεριόριστες πάγιες εντολές, δωρεάν έκδοση πιστωτικής κάρτας χωρίς ετήσια συνδρομή και εκπτώσεις σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Η τράπεζα προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρία πακέτα συναλλαγών αξίας από 2 έως 10 ευρώ/μήνα και, όπως ενημερώνει τους πελάτες της, ενδέχεται να δικαιούνται έκπτωση έως και 50% στη συνδρομή των πακέτων "ανάλογα με τη σχέση τους με την τράπεζα".

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται στα ψηφιακά κανάλια της Eurobank σχετικά, οι πελάτες της εξοικονομούν από 7 έως και 44 ευρώ τον μήνα σε σύγκριση με τη χρήση των ίδιων υπηρεσιών μεμονωμένα.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank προσφέρει αυτή την επιλογή στους πελάτες της από τον Απρίλιο και ήδη 100.000 ιδιώτες και 400.000 επιχειρήσεις κάνουν χρήση των μηνιαίων πακέτων. Υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας διατυπώνει στο Capital.gr μεγάλη ικανοποίηση για την ανταπόκριση μέχρι σήμερα και εκτιμά ότι η διείσδυση των μηνιαίων πακέτων συναλλαγών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες - όσο οι πελάτες "εκπαιδεύονται" σε τέτοιου είδους υπηρεσίες.

  Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, ήδη οι καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί με το μοντέλο της μικρής μηνιαίας συνδρομής έως 10 ευρώ με αντάλλαγμα μια premium υπηρεσία, όπως είναι η συνδρομητική τηλεόραση. Ακόμη πιο εξοικειωμένες με το συνδρομητικό μοντέλο είναι οι νεότερες γενιές Generation Z και Millennials οι οποίες φέρονται, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, να "μισούν τις προμήθειες". 

  Ήδη, οι λεγόμενες challenger banks που θεωρούνται πρωτοπόρες στον κλάδο τους προσφέρουν επιλογή πακέτων στους πελάτες τους ώστε να κάνουν χρήση προνομίων με το αντίστοιχο μηνιαίο τίμημα. Η Revolut, για παράδειγμα, προσφέρει τέσσερα διαφορετικά πακέτα, ξεκινώντας από το απλό που παρέχεται δωρεάν και φτάνοντας στο πιο premium πακέτο που κοστίζει 13,99 ευρώ/μήνα με προνόμια όπως δωρεάν διεθνείς μεταφορές χρημάτων και αναλήψεις από ΑΤΜ, μεταξύ άλλων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ