Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιαν-2023 20:00

  Οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου για το 2023

  Οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου για το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Η υλοποίηση των εκ μεταφοράς μέτρων στήριξης του 2022, η πρόοδος στη βελτίωση των όρων συναλλαγών από τις τράπεζες και το κλείσιμο του προϋπολογισμού του προηγούμενου χρόνου, είναι οι τρεις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου στην αρχή της νέας χρονιάς. 

  Το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο στην αρχή της χρονιάς είναι η συνέχιση της στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, απέναντι στις υψηλές τιμές των καυσίμων και των τροφίμων με μόνιμα, αλλά και έκτακτα μέτρα. Με την αλλαγή του χρόνου έχουν μπει σε εφαρμογή μόνιμα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η μονιμοποίηση της μείωσης κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση των συντάξεων σε ποσοστό 7,75%, οι μισθολογικές βελτιώσεις σε γιατρούς του ΕΣΥ και τους στρατιωτικούς. Από την επόμενη εβδομάδα εξάλλου θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση για τη νέα αύξηση του κατώτερου μισθού, η οποία θα οριστικοποιηθεί τον Απρίλιο.  

  Στο επίπεδο των έκτακτων μέτρων, προετοιμάζεται η πλατφόρμα για το "Market Pass" την επιδότηση δηλαδή για έξι μήνες του 10% των μηνιαίων αγορών για το 85% των ελληνικών νοικοκυριών, με ένα καθαρό ποσό που θα κυμαίνεται από τα 22 μέχρι και τα 100 ευρώ. Η σχετική ηλεκτρονική σελίδα, αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου. Η επιδότηση θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Ιουλίου και θα λειτουργήσει μαζί με το θεσμό του "καλαθιού του νοικοκυριού".

  Παράλληλα, θα συνεχιστεί η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κλιμακωτά, ανάλογα με την κατανάλωση. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, εκτός από το αυξημένο επίδομα, το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει την παράταση της επιδότησης στην αντλία, μέχρι και τις 31 Μαρτίου αλλά με την επιδότηση ανά λίτρο να μειώνεται από τα 25 στα 15 λεπτά το λίτρο, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε μια ισόποση αύξηση στην τιμή αγοράς για τα νοικοκυριά που θα προμηθευτούν καύσιμα στις αρχές του χρόνου.

  Το κλείσιμο του προϋπολογισμού

  Ένα θέμα προτεραιότητας για την νέα χρονιά είναι και το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2022. Τα φορολογικά έσοδα δείχνουν συνεχή ανοδική πορεία (τον Νοέμβριο υπερέβησαν τον αναθεωρημένο στόχο κατά περίπου 450 εκατ. ευρώ ), προοιωνίζοντας καλύτερο δημοσιονομικό, αλλά και αναπτυξιακό αποτέλεσμα για το 2022. 

  Παράλληλα, το πλεόνασμα των εσόδων μαζί με τις δαπάνες που αναμένεται να είναι κάτω από το στόχο για άλλη μια χρονιά δημιουργούν νέο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες θετικές παρεμβάσεις τους πρώτους μήνες του χρόνου. 

  Πέρα από το εσωτερικό μέτωπο, το οικονομικό επιτελείο χρειάζεται να καταγράψει την υπεραπόδοση της οικονομίας και για δύο άλλους λόγους. Ο πρώτος είναι να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές και ειδικότερα στους οίκους αξιολόγησης, ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να ξεπερνά τους στόχους που θέτει ακόμη και σε περιόδους διεθνών κρίσεων, με στόχο την ταχύτερη αναβάθμιση του αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μια υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό θα αποτελέσει "διαπραγματευτικό χαρτί" στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων. 

  Οι όροι συναλλαγών των τραπεζών 

  Ένα ακόμη πεδίο που άνοιξε από τον περασμένο Νοέμβριο και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη είναι η βελτίωση των όρων στις συναλλαγές με τις τράπεζες. Ως ένα πρώτο βήμα υπήρξε η κίνηση των τραπεζών να ρυθμίσουν τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου για 30.000 δανειολήπτες, απορροφώντας οι ίδιες το 50% της αύξησης των δόσεων που προέκυψε από την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από τον περασμένο Ιούλιο. 

  Μένει όμως να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και σε μια σειρά από άλλα θέματα που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, θα πρέπει να καταγραφεί αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, μείωση 12 κατηγοριών χρεώσεων για καταναλωτές που σήμερα είναι ακόμη υψηλές, η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, αλλά και η επιτάχυνση από πλευρά τραπεζών των εγκρίσεων σε αιτήματα ρύθμισης οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού. Για όλα αυτά τα θέματα, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει εβδομαδιαίες συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να υπάρξει μετρήσιμο αποτέλεσμα. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ