Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιαν-2023 12:00

  Τι "βλέπουν" οι τράπεζες για το 2023 - Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της οικονομίας

  Τι "βλέπουν" οι τράπεζες για το 2023 - Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της οικονομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου

  Αισιόδοξες, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, εμφανίζονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για το 2022, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις ισχυρές προκλήσεις που επιφυλάσσει το νέο έτος για το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

  Η χρονιά που πέρασε ήταν σημείο καμπής για τις συστημικές τράπεζες που επέστρεψαν σε τροχιά υψηλής κερδοφορίας η οποία αναμένεται να αγγίξει σε ετήσια επίπεδο τα 3,6 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το 2023 ήταν έτος-ορόσημο για τον κλάδο σε επίπεδο εξυγίανσης των ισολογισμών, αφού ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 7,4% στο εννεάμηνο, με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν κατακτήσει εντός του έτους τον στόχο του μονοψήφιου δείκτη NPEs.

  Όσον αφορά στις πηγές εσόδων των τραπεζών, τραπεζικές πηγές παραδέχονται σε δηλώσεις τους στο Capital.gr το ενδεχόμενο η ζήτηση για χορηγήσεις να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες εν μέσω έντονης οικονομικής αβεβαιότητας και "ποντάρουν" στη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας τους από προμήθειες και χρεώσεις. Σε επίπεδο συνολικών κερδών, αυτά δεν είναι πιθανό να διατηρηθούν στα επίπεδα του 2022 λόγω μη επαναλαμβανόμενων εσόδων που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος, αλλά και της σημαντικής αύξησης στα έσοδα από τόκους που οφείλεται στην επιθετική άνοδο των επιτοκίων σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση δανείων ιδίως στον τομέα ιδιωτών.

  Το Ταμείο Ανάκαμψης "όχημα" ισχυρής ανάπτυξης το 2023

  Όσον αφορά στις χορηγήσεις, αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η τάση αυτή αναμένεται να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο το νέο έτος χάρη στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή της της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο ήταν θετική κατά 81 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 898 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

  Σύμφωνα με την Alpha Bank, η σημασία της ταχύτητας απορρόφησης των πόρων του RRF είναι κρίσιμη για την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Η εμπροσθοβαρής απορρόφηση και διάχυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην ελληνική οικονομία -δεδομένου ότι η χώρα μας έχει ήδη εισπράξει το 25% των συνολικών κεφαλαίων του RRF- αναμένεται να κινητοποιήσει πρόσθετους ιδιωτικούς επενδυτικούς πόρους, δημιουργώντας, παράλληλα, προσδοκίες για νέο ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα μας.

  Η Διεύθυνση Οικονομικών Αναλύσεων της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει ότι το 2023 μπορούν να εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, υπό την υπόθεση που υιοθετείται και στον προϋπολογισμό ότι οι διεθνείς τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν κοντά στα σημερινά τους επίπεδα. Στήριξη στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παρέχουν, σύμφωνα με την ΕΤΕ, η εγχώρια ζήτηση που παρέμεινε ανθεκτική παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 6,2% ετησίως, συνολικά δηλαδή ενισχύθηκε με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι στην Ευρωζώνη.

  Στοχευμένες επενδύσεις & μετασχηματισμός παραγωγικού μοντέλου

  Ισχυρή "προίκα" αφήνει το 2022 και σε επίπεδο επενδύσεων αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που οι νέες ακαθάριστες επενδύσεις παγίων θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις και το κεφαλαιακό απόθεμα θα αυξηθεί. "Παρά τις ισχυρές πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, η Ελλάδα για πρώτη φορά το 2022 αρχίζει να καλύπτει το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τα χρόνια της κρίσης", αναφέρει σχετικά ο CEO της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

  Την άποψη ότι οι επενδύσεις θα αποτελέσουν τον βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης το 2023 διατυπώνει και η Alpha Bank. Οι κύριοι μοχλοί των επενδύσεων το 2023 αναμένεται να είναι οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και το RRF, το συνολικό ύψος των οποίων το 2023 εκτιμάται σε 15,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τράπεζα.

  Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Eurobank για τη χρηματοδότηση των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, τα επενδυτικά σχέδια ύψους 38,5 δισ. ευρώ που εντάσσονται στους εν λόγω τομείς μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ από 55,4 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας έως και 95,9 δισ. ευρώ στην 20ετία. Ως κλάδοι αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ορίζονται, σύμφωνα με την τράπεζα, οι υποδομές-real estate, η ενέργεια-πράσινη μετάβαση, οι τηλεπικοινωνίες-ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιομηχανία και ο τουρισμός.

  Τροχοπέδη οι διεθνείς προκλήσεις

  Ανησυχία εμπνέει, ωστόσο, στα οικονομικά επιτελεία των τραπεζών η αναμενόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη που αναμένεται να επηρεάσει και τα οικονομικά μεγέθη της χώρας μας το επόμενο έτος -κυρίως σε επίπεδο τουριστικών εσόδων. Βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2023 αποτελούν, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, ο πολύ υψηλός πληθωρισμός, η διατήρηση των πρόδρομων δεικτών σε επίπεδο που καταδεικνύει συρρίκνωση της δραστηριότητας και η ανοδική τροχιά των επιτοκίων αποτελούν τους κύριους επιβαρυντικούς παράγοντες.

  Ωστόσο, η τράπεζα εκτιμά ότι οι ακόμα καλές καιρικές συνθήκες, οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, η πλήρωση των αποθηκευτικών δυνατοτήτων σε φυσικό αέριο σε ποσοστό που πλησιάζει το μέγιστο δυνατό και συνεπώς η απομάκρυνση του ενδεχόμενου για μη διαχειρίσιμες ελλείψεις από πλευράς ενέργειας καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο η επικείμενη ύφεση να μην είναι έντονη.

  Οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία το 2023 είναι η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, ως αποτέλεσμα αυτής, καθώς και οι τάσεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η πτώση της αγοραστικής δύναμης τόσο των Ελλήνων, όσο και των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι αποτελούν περί του 80% των ταξιδιωτικών αφίξεων στην Ελλάδα, θα επιβραδύνει σημαντικά την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές υπηρεσιών στη χώρα μας.

  Αισιοδοξία για την επενδυτική βαθμίδα

  Αισιοδοξία διατυπώνει, πάντως, η Alpha Bank για τις προοπτικές της χώρας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του νέου έτους. Όπως αναφέρει στο τελευταίο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του έτους, η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα θα ενισχύσει περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας, ενώ σε συνδυασμό με την ταχεία αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας που θα καταστεί σταδιακά ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός. "Ως εκ τούτου, ο στόχος ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 κρίνεται εφικτός", καταλήγει η τράπεζα.

  Την εκτίμηση αυτή έχει διατυπώσει, εξάλλου, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζοντας ότι το investment grade αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο το νέο έτος εν μέσω κινδύνων και αβεβαιότητας, τονίζοντας την ανάγκη για "απόλυτο προσανατολισμό της οικονομικής και ιδιαίτερα της δημοσιονομικής πολιτικής" προς την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ