Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Δεκ-2022 12:00

  Φούλαραν οι χειμερινοί προορισμοί των Χριστουγέννων - Πόσο θα κοστίσουν οι φετινές διακοπές

  Φούλαραν οι χειμερινοί προορισμοί των Χριστουγέννων - Πόσο θα κοστίσουν οι φετινές διακοπές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Εικόνα… προ πανδημίας και με ακόμη καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν αυτά τα Χριστούγεννα όλοι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της χώρας. Όσοι ήταν προνοητικοί, έκαναν τις κρατήσεις τους ήδη από το Νοέμβριο, ενώ όσο περνούσαν οι ημέρες το να βρει κανείς δίκλινο σε λογική τιμή για τις γιορτές ήταν σχεδόν αδύνατο.

  Τα ποσοστά προκρατήσεων στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών από τα μέσα του Νοεμβρίου ήταν ήδη άνω του 80% και πλέον σε πολλούς ορεινούς προορισμούς αγγίζουν το 100%.

   

  Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου  E-Real Estates, στην Αράχωβα οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων (23/12-26/12) το Νοέμβριο άγγιζαν το 70% και το 66% για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς (30/12/-2/1). Πλέον οι προκρατήσεις αγγίζουν το 85% και 80% αντίστοιχα.  Το συνολικό κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις τα Χριστούγεννα ξεκινά από 800€ (από 573€ τον Νοέμβριο), ενώ για τη Πρωτοχρονιά από 811€ (από 592€ τον Νοέμβριο). Το κόστος διαμονής αφορά κυρίως κατοικίες 85τμ-95τμ. ενώ, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις σε chalet ξεπερνά τα 1.200€. 

  Το Μέτσοβο καταγράφει προκρατήσεις στο 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και 97% για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαινόταν από 317€ έως 570€ στα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ τώρα η κατώτατη τιμή μίσθωσης αγγίζει τα 594€

  Στα Ιωάννινα οι προ-κρατήσεις στα μέσα του Νοεμβρίου άγγιζαν το 81% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και 78,5% για τη Πρωτοχρονιά. Πλέον, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 99% με μόλις 5 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, ενώ για τη Πρωτοχρονιά τα διαθέσιμα ακίνητα είναι 25 και το ποσοστό προκρατήσεων αγγίζει το 93%. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαινόταν από 282€ έως 650€ για τα Χριστούγεννα και από 328€ έως 600€ για τη Πρωτοχρονιά στα μέσα του προηγούμενου μήνα, ενώ τώρα για τις ημέρες των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 542€ και για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς από 595€ για κατοικία 60τμ-65τμ σε απόσταση έως 600-700μέτρα από το κέντρο της πόλης. 

  Στα Καλάβρυτα, οι προκρατήσεις αγγίζουν το 92% για τα Χριστούγεννα, με τις  ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονται πλέον από 900€ (από 358€ έως 881€ τον Νοέμβριο).  Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα που μπορούσε να αναζητήσει ο εν δυνάμει ταξιδιώτης ήταν κυρίως από 55τμ έως 65τμ. 

  Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας, με τις προκρατήσεις  στη Δημητσάνα, το Λεβίδι, τη Στεμνίτσα και τα Λαγκάδια και Λεβίδι, να κυμαίνονται από 80% έως και 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς. 

  Στην Καλαμπάκα, οι προκρατήσεις σήμερα αγγίζουν το 97%, με το κόστος να κυμαίνεται από 496€ για τις  των Χριστουγέννων. Για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, το ποσοστό προ-κρατήσεων κυμαίνεται στο 84% και το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις από 337€ έως 587€. 

  Υψηλά ποσοστό προκρατήσεων καταγράφονται και στα ορεινά της Μαγνησίας. Στη Μακρινίτσα, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 87% (80% τον Νοέμβριο) με το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 670€ έως και 1.050€ (από 523€ έως 843€ τον Νοέμβριο) , ενώ για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς από 602€ έως και 1.000€ (από 329€ έως 843€ τον Νοέμβριο) με ποσοστό προκρατήσεων στο 85%.  Στη Πορταριά, οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 85% με το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 705€ (από 564€ έως 834€ τον Νοέμβριο), ενώ για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς από 627€ έως και 800€  (από 600€ έως 711€ τον Νοέμβριο) με ποσοστό προ-κρατήσεων στο 88%.

   

  Η καλή ημέρα φάνηκε από νωρίς

  Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, η συντριπτική πλειονότητα είναι fully booked σε Τρίκαλα, Δράμα, Αράχωβα, τα χωρία του Πηλίου και των Ιωαννίνων, τα καταλύματα κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα που είχαν κλειστεί από τις αρχές του μήνα.

  Η καλή σεζόν για τους ορεινούς προορισμούς είχε φανεί από πολύ νωρίς, ήδη από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, οπότε τα καταλύματα, ξενοδοχειακά και μη, είχαν γεμίσει.

  Πολύ υψηλές είναι οι πληρότητες και για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, κυρίως του κέντρου, όπως λέει το ρεπορτάζ, κυρίως από ξένους τουρίστες που επέλεξαν την Αθήνα για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές city break, με τις τιμές να είναι σαφώς χαμηλότερες σε σχέση με άλλες πόλεις της Ευρώπης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των ξενοδόχων, ήδη τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα, οι πληρότητες κατά μέσο όρο στη χώρα έφταναν το 80%. Αυτό σημαίνει πως πολλοί προτίμησαν να ταξιδέψουν και πολύ πριν τις ημέρες των εορτών. Υψηλές πληρότητες καταγράφηκαν σχεδόν στο σύνολο των Σαββατοκύριακων του Νοεμβρίου. 

  Το ζητούμενο πάντως για τους ξενοδόχους των ορεινών προορισμών είναι τι θα γίνει μετά την εορταστική περίοδο. Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Τουρισμού, έχει επιτευχθεί συμφωνία με 11 αεροπορικές εταιρείες για πτήσεις ακόμα και το διάστημα Νοεμβρίου- Μαρτίου, με στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

  400 χιλιάδες δικαιούχοι του προγράμματος "Τουρισμός για Όλους", και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων θα μπορούν να κάνουν χρήση των άυλων ψηφιακών καρτών. Στα τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα κλήρωση για 125.000 δικαιούχους. Τέλος στο πλαίσιο ενίσχυσης του χειμερινού τουρισμού  χρηματοδοτούνται με 100 εκ. ευρώ, μέσω του προγράμματος "Εξοικονομώ-Επιχειρώ", καταλύματα κάτω των 150 κλινών και όσα βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο , προκειμένου να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τους ξενώνες τους και να δαπανούν λιγότερο ρεύμα, ενώ επιπλέον επεκτείνεται και το ΕΣΠΑ για ένα ακόμα έτος δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προχωρήσουν και σε άλλα βελτιωτικά έργα υποδομής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ