Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Δεκ-2022 08:08

  Στο κόκκινο οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων, ξέφυγε ο προϋπολογισμός

  135286635 12/22
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Μεγάλες υπερβάσεις σε σύγκριση με τα επιτρεπόμενα όρια του ΕΟΠΥΥ, για μια σειρά από εξετάσεις με υψηλή ζήτηση, καταγράφουν τα διαγνωστικά κέντρα. Ανάμεσα στις εξετάσεις που ο προϋπολογισμός έχει ξεφύγει είναι τα βιολογικά υλικά, οι πολυγονιδιακές εξετάσεις για CA μαστού, οι ακτινογραφίες, η μέτρηση οστικής πυκνότητας, τα υπερηχογραφήματα ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων, οι αξονικές τομογραφίες αλλά και τα σπινθηρογραφήματα.

  Τα στοιχεία που παραθέτουν τα διαγνωστικά κέντρα αφορούν το Σεπτέμβριο. Στις κατηγορίες φαίνεται η υποβαλλόμενη δαπάνη, το μηνιαίο όριο που έχει θεσπίσει ο ΕΟΠΥΥ, και το ποσοστό του clawback, δηλαδή των αναγκαστικών επιστροφών με τις οποίες επιβαρύνονται οι πάροχοι προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά στη δαπάνη σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό.

  pin

  Τα διαγνωστικά κέντρα και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί κάνουν λόγο για μαύρα Χριστούγεννα εξαιτίας των αναγκαστικών επιστροφών που ξεπερνούν το 40% του τζίρου τους.

  Όπως επισημαίνουν σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ο ΕΟΠΥΥ πριν πληρώσει τους παρόχους υγείας υπολογίζει τη συνολική δαπάνη που έχει καταθέσει ο κλάδος, αφαιρεί το προϋπολογισθέν budget για την εκάστοτε κατηγορία πάροχου υγείας και το υπολειπόμενο ποσό το κουρεύει οριζόντια. 

  "Βάσει αυτής της διαδικασίας, κοινοποιήθηκε στα διαγνωστικά εργαστήρια και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς το clawback για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022 που ανήλθε για τις βιοπαθολογικές εξετάσεις, τις αξονικές και τις μαγνητικές τομογραφίες, με ύψος κουρέματος άνω του 47%. Η χρεοκοπία του κλάδου είναι πλέον βέβαιη! Δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας που να του κουρεύονται 70% των αμοιβών του (τρέχον clawback, δόσεις αποπληρωμής των παλαιών clawback, παρακράτηση της εφορίας) και να βγαίνει" αναφέρεται στην επιστολή.

  "Δεν ξέρουμε εν μέσω Χριστουγέννων πως θα πληρωθούν οι βασικές υποχρεώσεις μας. Τα αντιδραστήρια, το ρεύμα και το δώρο Χριστουγέννων των υπαλλήλων μας για το οποίο θα φέρουμε και ποινική ευθύνη σε περίπτωση μη καταβολής του! Με 40% κούρεμα, συν τη φορολογία, συν τις ασφαλιστικές εισφορές… τα νούμερα δεν βγαίνουν και είναι ξεκάθαρο" επισημαίνουν τα διαγνωστικά κέντρα, ζητώντας χρηματοδότηση του προϋπολογισμού εντός του Δεκεμβρίου.

  Πριν ένα μήνα τα διαγνωστικά κέντρα, κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί γιατροί και πολυϊατρεία μιλούσαν για μαζικά λουκέτα. Ο κλάδος, όπως επισημαίνει, επιβαρύνεται κάθε χρόνο με αναγκαστικές επιστροφές της τάξεως των 120 με 150 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά των δαπανών σε σύγκριση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ