Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Δεκ-2022 20:20

  Στ. Καλαφάτης: Η Ελλάδα αλλάζει και μαζί της αλλάζει και η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη

  Στ. Καλαφάτης: Θα εξαντλήσουμε και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για τη στήριξη των συμπολιτών μας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την φράση "παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, η Ελλάδα αλλάζει και μαζί της αλλάζει και η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη", ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και της πόλης του, το οποίο έχει ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων. Το συγκεκριμένο αυτό σχέδιο, όπως είπε, αφορά σε έργα πνοής, σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στις υποδομές, στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης.

  "Η Μακεδονία και η Θράκη παίρνουν επιτέλους τη θέση που δικαιούνται στο χάρτη της Ν.Α. Ευρώπης. Εξελίσσονται σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Γίνονται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για κολοσσούς των νέων τεχνολογιών. Αποκτούν νέα δυναμική, νέα προοπτική" τόνισε ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος επιπλέον υπογράμμισε ότι ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών διαδραμάτισε και διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην εκπόνηση και εξέλιξη του σχεδίου αυτού.

  Παρουσιάζοντας την Αντζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε ότι αφορά σε 30 και πλέον έργα, τα οποία θα έχουν συμβάλει ώστε η Θεσσαλονίκη να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εξειδικεύοντας ο κ. Καλαφάτης, ενημέρωσε ότι κάποια από αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ κάποια είναι στα σκαριά και κάποια είναι σε φάση εξέλιξης: Το Μετρό, το flyover, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, η ενοποίηση του παράκτιου μετώπου, ο 6ος Προβλήτας, η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, τα δύο νέα νοσοκομεία, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το THESSINTEC, τα γήπεδα για τις ομάδες της πόλης μας. "Και βέβαια αυτό που γίνεται στην πόλη μου, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, αποτελεί τον πυρήνα ενός ευρύτερου - υπό εφαρμογή - σχεδιασμού που εκτείνεται σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη" είπε και ειδικότερα ανέφερε ότι:

  - στη Δυτική Μακεδονία το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση "τρέχει" - προσαρμοσμένο φυσικά στις συγκυρίες. Και με τον αυτοκινητόδρομο Ε65 να ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιριών και ανάπτυξης στην περιοχή.

  - στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τον σταδιακό μετασχηματισμό της τελευταίας όχι μόνο σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, αλλά σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας για ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

  "Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, γίνονται πράξη. Ό,τι είπαμε, γίνεται. Ό,τι λέμε, το κάνουμε" τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης).

  Κατά την τοποθέτησή του, επί του Προϋπολογισμού του 2023, ο κ. Καλαφάτης παρατήρησε ότι η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού αναδεικνύει αφενός τη διαφορά ανάμεσα στο 2019 και το σήμερα και αφετέρου την προοπτική που επιφυλάσσει η συνέχεια, η συνέπεια και η σταθερότητα. Αναδεικνύει δε, όπως είπε, την απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα του ευρωπαϊκού περιθωρίου και την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Ελλάδα της μπλόφας και της αυταπάτης και την Ελλάδα της εθνικής περηφάνιας, την Ελλάδα που γίνεται πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά, την Ελλάδα που - παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα - εμπνέει ασφάλεια, σιγουριά, αισιοδοξία. "Αυτήν την Ελλάδα υπηρετεί ο νέος Προϋπολογισμός. Και η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Πατριωτική, προοδευτική, κοινωνική. Γι΄ αυτό λέμε ναι στο νέο Προϋπολογισμό. Ναι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Ναι σε μια καλύτερη Ελλάδα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Σε μια σύντομη αναδρομή στα όσα διαδραματίστηκαν τα τρία προηγούμενα χρόνια, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) σημείωσε ότι η πατρίδα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις, όπως ήταν η υποκινούμενη απόπειρα μαζικής εισβολής μεταναστών στον Έβρο, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο, η πανδημία, η ενεργειακή κρίση. Ωστόσο επισήμανε ότι οι δυσκολίες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη αυξάνονται ακόμη περισσότερο, καθώς εντείνονται οι υφεσιακές πιέσεις και καθηλώνεται παντού η ανάπτυξη, ενώ την ίδια στιγμή οι Έλληνες είμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις και τις απειλές του εξ ανατολών γείτονος. "Ξέρουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ούτε τωρινό, ούτε προσωρινό. Το ‘23, όμως, κυνηγά και κάνει απρόβλεπτο τον Ερντογάν. Και απέναντι σε όλα αυτά οφείλουμε να προχωρούμε με σίγουρα και στέρεα βήματα. Να απαντάμε με σύνεση και αποτελεσματικότητα. Να παρεμβαίνουμε με υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία" είπε.

  Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως πρώτα απ' όλα είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να μετράει καθημερινά και να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για την στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. "Και αυτό ακριβώς κάνουμε", είπε ο κ. Καλαφάτης και ειδικότερα συνόψισε ότι "διαθέσαμε 43 δισ. για τη στήριξη εργαζόμενων, ανέργων, αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας, διαθέτουμε πάνω από 13 δισ. για την ελάφρυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης". Ειδικώς για την "πρωτόγνωρη έξαρση της ενεργειακής - και όχι μόνο - ακρίβειας", ανέφερε πως "ξέρουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας - και ιδίως οι οικονομικά αδύναμοι - δυσκολεύονται σοβαρά και δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα".

  Αναφέρθηκε επίσης επιγραμματικά στις παροχές της κυβέρνησης για την στήριξη των πολιτών, που αφορούν: Το έκτακτο επίδομα στους πιο αδύναμους, τις επιδοτήσεις που απορροφούν σχεδόν στο σύνολό τους τις αυξήσεις στο ρεύμα, το αυξημένο και διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, τις αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, την αύξηση (ακόμη και διπλασιασμό) του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, τις αυξήσεις μισθών στους γιατρούς του ΕΣΥ, το έκτακτο επίδομα στους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού "που ξενυχτούν και διακινδυνεύουν για την ασφάλεια όλων μας".

  Ο κ. Καλαφάτης, έκανε ειδική μνεία στην ομιλία του στην "υποχρέωση" της χώρας μας "να χτίζει ένα ισχυρό αμυντικό μέτωπο απέναντι στους ταραξίες της γειτονιάς μας". Έτσι, είπε ότι:

  - Διευρύνουμε, για το σκοπό αυτό, τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας μας.

  - Διαθέτουμε αυξημένους πόρους για την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

  - Αναβαθμίζουμε τη δυνατότητα απόκρουσης οιασδήποτε απόπειρας σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

  - Μετατρέπουμε την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη γειτονιά μας.

  Τέλος, επισήμανε ότι παρά τις δυσκολίες που προκαλούν οι εξωγενείς κρίσεις,  η πατρίδα μας γίνεται σήμερα πιο ισχυρή:

  - Η αύξηση των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

  - Η ανεργία έπεσε πέντε μονάδες πιο κάτω από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

  - Η ανάπτυξη φέτος θα είναι διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης και του χρόνου τριπλάσια.

  - Διεθνείς οργανισμοί και παγκόσμιοι παίκτες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια συντελείται στην πατρίδα μας οικονομικό θαύμα. Δηλώνουν έκπληξη για την αλματώδη πρόοδο. Αναγνωρίζουν ότι η συνέχιση της σημερινής πολιτικής σημαίνει ένα καλύτερο αύριο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ