Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Δεκ-2022 14:13

  Marathon: Οι μισθοί και οι παροχές που δίνουν οι ελληνικές startups δέλεαρ για τους εργαζόμενους

  Marathon: Οι μισθοί και οι παροχές που δίνουν οι ελληνικές startups δέλεαρ για τους εργαζόμενους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η βιομηχανία των ελληνικών startups συνεχίζει να αναπτύσσεται. Κάθε χρόνο ιδρύονται νέες, ενώ οι υφιστάμενες μεγαλώνουν και ωριμάζουν, προσελκύοντας ταλέντο και δεξιότητες, παρέχοντας ανταγωνιστικές μισθολογικές και άλλες παροχές, δημιουργώντας ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας.

  Την εξέλιξη αυτή αποτυπώνει και η μελέτη "Ελληνικές Startups: Μισθοί και Παροχές 2022” της Marathon Venture Capital, που συνοψίζει στοιχεία και πληροφορίες από 40 εταιρείες διαφορετικού μεγέθους και ωριμότητας και περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους με έδρα την Ελλάδα, καλύπτοντας όλο το εύρος των απασχολούμενων σε τεχνολογικές εταιρείες.

  Μισθοί

  Συγκριτικά με τα δεδομένα της περσινής, πρώτης μελέτης της Marathon, τα μισθολογικά δεδομένα σε ρόλους τεχνολογίας (Engineering, Data, Product) δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Μερικές από τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν είναι οι ακόλουθες:

  - Οι απολαβές των περισσότερων ώριμων individual contributors (professional level) συνεχίζουν να συγκλίνουν με εκείνες των managerial (management level) ρόλων. Σε δεξιότητες σχετικές με Data και Engineering, η σύγκλιση αυτή έχει ήδη επιτευχθεί.

  - Σε ρόλους DevOps (αντίστοιχοι ρόλοι Principal, Advanced, Expert, όπως παρουσιάζονται στον παραπάνω πίνακα) υπάρχει σημαντική άνοδος από €3.000 έως €10.000 ετησίως. Κάτι τέτοιο ακολουθεί την παγκόσμια τάση για αυξημένη ζήτηση των συγκεκριμένων δεξιοτήτων.

  - Σε ρόλους Machine Learning (Principal, Advanced) παρατηρείται άνοδος από €1.500 έως €2.000 ετησίως. Ο συγκεκριμένος ρόλος βρίσκεται σε αυξημένη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.

  - Σε ρόλους (Quality Assurance) υπάρχει αύξηση περίπου €3.000 ετησίως (σε Entry) και €4.000 σε θέσεις Manager (M4) αντίστοιχα.

  Η Marathon σημειώνει πάντως ότι ορισμένες από τις μισθολογικές διαφορές που παρατηρούνται σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη ενδεχομένως να οφείλονται εν μέρει σε ιδιαιτερότητες του δείγματος των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα.

  Εταιρικά μερίδια

  Εκτός από μισθολογικά δεδομένα, η μελέτη αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε εργαζόμενους (ποσοστό 22%) λαμβάνουν εταιρικά μερίδια ως παροχή για την εργασία τους, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται έως και 40% σε θέσεις τεχνολογίας (Engineering, Product, Data).

  Παρ’ όλο που στην Ευρώπη η παροχή εταιρικών μεριδίων συχνά δεν αποτελεί μέρος του πακέτου παροχών (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ), στην Ελλάδα τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι περισσότερα από δύο στα τρία στελέχη με ρόλους ηγεσίας (Director, VP, C-Level) λαμβάνουν εταιρικά μερίδια (69%). 

  Τόπος εργασίας

  Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που αναδεικνύει η μελέτη της Marathon είναι ότι το 99% των θέσεων εργασίας που καταγράφονται στην μελέτη απασχολείται είτε εξ αποστάσεως (13%), είτε υβριδικά (86%). Η υβριδική απασχόληση μπορεί να αναφέρεται σε μία έως τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό θεωρείται ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην προσέλκυση ταλαντούχου εργατικού δυναμικού από τις εταιρείες τεχνολογίας. Μόλις το 1% των θέσεων εργασίας απασχολούνται εξ ολοκλήρου από το γραφείο, η πλειονότητα των οποίων σχετίζεται με administrative ρόλους.

  Σύνθεση εργαζομένων

  Όπως παρατηρείται και σε άλλες χώρες, έτσι και στο δείγμα που συμμετείχε στη μελέτη, υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων σε θέσεις εργασίας στην τεχνολογία (Engineering, Data, Product, οι οποίες αποτελούν το 33% των θέσεων εργασίας της μελέτης). 

  Ειδικότερα, στην πλειοψηφία των θέσεων απασχολούνται άνδρες (58,8%), ενώ το ποσοστό των γυναικών είναι 41,1% και 0,1% μη-δυαδικό φύλο.

  MarStartups 2 13.12.2022

  Σε θέσεις ηγεσίας το ποσοστό των γυναικών παραμένει αισθητά μικρότερο. Είναι προφανές ότι οι γυναίκες είναι περισσότερες στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι άνδρες επικρατούν στα υψηλότερα. Τα στοιχεία καταδεικνύουν τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται σχετικά με την κατανομή των φύλων στο περιβάλλον εργασίας. 

  MarStartups 3 13.12.2022

  Άλλες παροχές

  Ελκυστικές για τους εργαζομένους είναι επίσης και οι πρόσθετες παροχές που παρέχουν οι ελληνικές startups. Η περισσότερο δημοφιλής παροχή που προσφέρεται από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη μελέτη είναι η ιδιωτική ασφάλεια υγείας, σε ποσοστό 81%. 

  Άλλες δημοφιλείς παροχές περιλαμβάνουν επίσης ασφάλεια ζωής, υποστήριξη σωματικής και ψυχικής υγείας (μία παροχή που ξεκίνησε να προσφέρεται ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας), επιπλέον ημέρες άδειας, επιπλέον ημέρες άδειας μητρότητας και πατρότητας, και άλλες. 

  MarStartups 4 13.12.2022

  Μεθοδολογία

  Στον υπολογισμό των μισθολογικών δεδομένων, η Marathon παρουσιάσει το χαμηλότερο 10% και το υψηλότερο 90% του μεικτού ετήσιου μισθού ανά θέση σε ευρώ (14 μισθοί μαζί με bonus όπου αυτό παρέχεται), αντί για τις αντίστοιχες ελάχιστες ή μέγιστες τιμές, ώστε να μην συμπεριληφθούν πιθανές ακραίες τιμές, και να αποτυπωθεί μια περισσότερο ρεαλιστική εικόνα στα αποτελέσματα. Παράλληλα, παρουσιάζει τον διάμεσο (median), ώστε να γίνει αντιληπτό το ποσό με το οποίο αμείβεται το 50% των εργαζομένων για κάθε ρόλο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ