Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Δεκ-2022 08:00

  Φόβοι για νέα αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων

  Φόβοι για νέα αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Φόβους για απότομη αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών αλλά άλλων ομολόγων χωρών με υψηλό χρέος γεννούν οι πληροφορίες ότι στην συνεδρίαση της Πέμπτης, εκτός από την αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ θα βάλει στο τραπέζι και νέα "όπλα" για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου ο πληθωρισμός να επανέλθει στην περιοχή 2%.

  Μετά από μια επταετία, κατά την οποία η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ διοχέτευσε στην Ευρωζώνη ρευστότητα 5,1 τρισ. ευρώ μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης και του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (το γνωστό PEPP) , τώρα τείνει να αντιστρέψει την διαδικασία. Θα αρχίσει να περιορίζει την ρευστότητα αυτή, μειώνοντας σταδιακά τις επανεπενδύσεις στα ομόλογα που λήγουν, ώστε να μειωθεί δραστικά και η ρευστότητα στην αγορά της ζώνης ευρώ.

  Εκτός από τα προφανή αποτελέσματα στην πιστωτική επέκταση και κατά συνέπεια την ανάπτυξη, ειδικά των υπερχρεωμένων κρατών, όπως την Ελλάδα και η Ιταλία οι οποίες έπασχαν από πριν από συγκριτικά υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, η κίνηση αυτή, θα αναστρέψει και το καθεστώς των χαμηλών αποδόσεων των Ευρωπαϊκών ομολόγων. Τούτο δε σε μια στιγμή που οι πιέσεις που είχαν δεχθεί το καλοκαίρι, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, έχουν ομαλοποιηθεί με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να έχει υποχωρήσει λίγο κάτω από το 4% έναντι του 5% που είχε φτάσει τον Αύγουστο, ενώ το αντίστοιχο Ιταλικό διαπραγματεύεται απόδοση 3,8% από 4,5% το περασμένο καλοκαίρι. Ακόμη και η απόδοση του Γερμανικού δεκαετούς έχει υποχωρήσει στο 1,9% από 2,6% , που είχε φτάσει πριν λίγους μήνες.

  Με την "ομπρέλα" των γενναίων αγορών από την ΕΚΤ, οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων είχαν αυξηθεί τεχνητά σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι αποδόσεις σε πολλές χώρες ήταν αρνητικές. Η Ελλάδα σε συνδυασμό και με την πρόοδο των οικονομικών της στοιχείων ,είδε τον Ιούλιο του 2021 την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί μέχρι και το 0,5%.

  Η ανατροπή

  Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ, για την ταχύτητα και το ύψος με το οποίο θα μειώσει το τεράστιο χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων που διατηρεί, μπορεί να προκαλέσει τεκτονικές δονήσεις σε αποδόσεις και τις τιμές των ομολόγων ειδικά των υπερχρεωμένων χωρών.

  Η Ελλάδα έχει ανησυχεί για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι μέσα από το PEPP, η ΕΚΤ θα έχει συγκεντρώσει ελληνικούς τίτλους ύψους περίπου 39 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στην άνοδο των αποδόσεων η οποία θα είναι οριζόντια για όλη την Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα είναι ο "αδύναμος κρίκος" καθώς είναι η χώρα της Ευρωζώνης με το υψηλότερο χρέος και ταυτόχρονα η μοναδική που δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα. Με άλλα λόγια, θα είναι και η χώρα που θα εμφανίζεται ότι έχει το μεγαλύτερο κίνδυνο για μια νέα κρίση χρέους με ότι αυτό σημαίνει για τις αποδόσεις των ομολόγων της.

  Σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι η κίνηση της ΕΚΤ θα γίνει σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης ή στασιμότητας για το σύνολο της Ευρωζώνης αυξάνοντας τις ανησυχίες για παρατεταμένη ύφεση.

  Οι άμυνες της Αθήνας

  ΟΙ συνθήκες που διαμορφώνονται έχουν θέσει το οικονομικό επιτελείο σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας. Σε πρώτη φάση, έχει αποκλειστεί σε κάθε περίπτωση δανεισμός πέρα από αυτόν που έχει ήδη ανακοινωθεί ή θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, για το 2023. Δεδομένο είναι επίσης ότι έχει αποκλειστεί και ο δανεισμός για έκτακτα μέτρα στήριξης, αφού οι συνθήκες δανεισμού τώρα, σε σύγκριση με αυτές που επικρατούσαν τα χρόνια της πανδημίας, έχουν αλλάξει ριζικά.

  Βεβαίως το ερώτημα που προκύπτει αυθόρμητα είναι το τί θα γίνει αν η ανάγκη για επιπλέον δανεισμό προκύψει από μια νέα έξαρση της ενεργειακής κρίσης. Και σε αυτό το ερώτημα η απάντηση από τις αρμόδιες πηγές είναι ότι θα γίνει με το "ασφαλέστερο δυνατό τρόπο" αφού όπως σημειώνουν, η Ελλάδα έχει πάρει το μάθημα μας της από την πολυετή κρίση=. Η ελληνική αγορά ομολόγων είναι "ρηχή" αφού , μόνο 90 δισ. ευρώ βρίσκονται σε διαπραγμάτευση στις αγορές . Η αναχρηματοδότηση όσων από αυτά λήγουν, μπορεί να γίνει από τα διαθέσιμα του δημοσίου θα οποία θα είναι πάνω από 35 δις στις αρχές του 2023.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ