Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Δεκ-2022 12:03

  Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στο 8,5% για τον Νοέμβριο

  Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στο 8,5% για τον Νοέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:55

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Η υποχώρηση των τιμών των καυσίμων από τις αρχές Οκτωβρίου έφερε νέα μείωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Νοέμβριο, στο 8,5% από 9,1% τον Οκτώβριο, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφουν για πρώτη φορά από την αρχή της ενεργειακής κρίσης μείωση της τιμής του ηλεκτρικού κατά 5,3% λόγω της μεγάλης αύξησης που είχε τον ίδιο μήνα του 2021.

  Παρ’ όλα αυτά, στα υπόλοιπα προϊόντα ενέργειας καταγράφονται διψήφιες αυξήσεις. Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει αύξηση 27,8%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 11,6% και των στερεών καυσίμων (καυσόξυλων, πέλλετ) κατά 23,2%, ενώ και οι τιμές στην κατηγορία καύσιμα και λιπαντικά (όπου περιλαμβάνονται οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης) καταγράφουν αύξηση κατά 17,2%.

  Κατά τα λοιπά, οι διαδοχικές ανατιμήσεις των τροφίμων αποτυπώνονται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με πολλά βασικά τρόφιμα να καταγράφουν αυξήσεις πολλαπλάσιες του μέσου πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά καταγράφουν αύξηση τιμών κατά 25,3%, τα έλαια και τα λίπη κατά 20,4%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 18,7%, τα κρέατα κατά 16,7%. Τα λαχανικά καταγράφουν αύξηση τιμών κατά 12,6%, τα λοιπά τρόφιμα κατά 12,9%, ο καφές το κακάο και το τσάι κατά 11,9%, τα μεταλλικά νερά και οι χυμοί κατά 8,9%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα γλυκά κατά 8,1%, και τα αλκοολούχα ποτά κατά 7,1%. 

  Στον τομέα των υπηρεσιών, τα κόμιστρα των ταξί είχαν αύξηση 39,2%, τα εισιτήρια αεροπλάνων 42,3% και τα εισιτήρια των πλοίων 26,7%. Οι τιμές στα ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία είχαν αύξηση 14,5%, το πακέτο διακοπών 12,8% και τα εστιατόρια ζαχαροπλαστεία είχαν αύξηση των τιμών τους κατά 7,1%. 

  Ανοδική πορεία είχαν και οι τιμές των αυτοκινήτων, με αυτές στα μεταχειρισμένα να έχουν άνοδο 19,4% και στα καινούργια 13,3%. 

  Σύγκριση του Νοεμβρίου με τον Οκτώβριο

  Στη σύγκριση του Νοεμβρίου σε σχέση με τον Οκτώβριο, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μηδενική μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η οποία ήταν αποτέλεσμα αυξομειώσεων τιμών στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. 

  Συγκεκριμένα είχαμε αυξήσεις: 

  - Κατά 0,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, μοσχάρι, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, λαχανικά κατεψυγμένα, χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ζυμαρικά, νωπά λαχανικά. 

  - Κατά 0,3% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα). 

  - Κατά 0,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

  - Κατά 0,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο κίνησης, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. 

  - Κατά 0,5% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

  Οι αυξήσεις αυτές αντισταθίστηκαν από τις μειώσεις:

  - Κατά 4,7% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. 

  - Κατά 0,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό. 

  - Κατά 0,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ