Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Δεκ-2022 08:17

  Ψηφίστηκε στα 60 από 40 εκατ. ευρώ η οικειοθελής προσφορά των Εφοπλιστών στο Δημόσιο

  5733128
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αναστασίας Βαμβακά

  Νόμος του κράτους είναι το νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας, μετά την ψήφιση του κατά πλειοψηφία από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή, μαζί και με φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν την ναυτιλία. 

  "Εξασφαλίζουμε περισσότερα έσοδα και διασφαλίζουμε ότι αυτά θα τα εισπράξουμε σε ετήσια βάση από την ναυτιλιακή κοινότητα. Διασφαλίζουμε, επίσης, και την είσπραξη του ελλείματος από το Συνυποσχετικό της προηγούμενης κυβέρνησης, και επιτυγχάνουμε προσέλκυση της διαχείρισης των πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία από την Ελλάδα, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2019 σε κόρους χωρητικότητας από 207 εκατομμύρια σε 272 εκ το 2022" ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

  Στο νέο νόμο ορίζεται πως ότι το ελάχιστο ποσό της νέας οικειοθελούς παροχής είναι τα  εξήντα εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, αντί σαράντα εκατομμυρίων ευρώ που ίσχυε πριν. 

  Ταυτόχρονα, τροποποιείται -μεταξύ άλλων- ο συντελεστής οικειοθελούς παροχής για τα εισοδήματα από μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών που εισάγονται στην Ελλάδα από 10% σε 5% και περιλαμβάνονται εφεξής σε αυτό ποσοστό και τα εισοδήματα επί της υπεραξίας από την πώληση μετοχών των προαναφερόμενων πλοιοκτητριών εταιρειών. Με το άρθρο 8, επεκτείνεται η επιβολή τέλους και στις αυτοκινούμενες βυθοκόρους και ρυμουλκά, ενώ επιβάλλεται φόρος στα μερίσματα που λαμβάνουν οι μέτοχοι τους.  

  Σύμφωνα με την κυβέρνηση , "η αξιολογούμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία διότι εναρμονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας, με τις συστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως προς το ζήτημα της εξαίρεσης από τον φόρο χωρητικότητας των αλιευτικών πλοίων και πλοιαρίων, καθώς και των ρυμουλκών και των αυτοκινούμενων βυθοκόρων που ξοδεύουν λιγότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) του ετήσιου χρόνου λειτουργίας τους στις θαλάσσιες μεταφορές. Για αυτό τον λόγο επιβάλλεται τέλος στις πιο πάνω περιπτώσεις πλοίων. Επιπρόσθετα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των αυτοκινούμενων βυθοκόρων στον φόρο χωρητικότητας ή μη, ανάλογα με το είδος εργασιών και δραστηριοτήτων των πλοίων αυτών"

  Την πλήρη διαφωνία της με την επιβολή των τελών επανέλαβε σε ανακοίνωση της, η  Ένωση Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών πλοίων Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων κάνοντας λόγο για δύο κατηγορίες πλοιοκτητών: τους ευνοούμενους και εκείνους της β΄ κατηγορίας.

   "H κυβέρνηση αγνοεί τη συνεισφορά των ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών πλοίων στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών λιμένων και δεν αντιλαμβάνεται ότι τα ελληνικά λιμάνια θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλα γειτονικών χωρών και ειδικότερα της Τουρκίας, διακυβεύοντας ταυτόχρονα την ασφαλή ναυσιπλοΐα στις θάλασσες και τα λιμάνια μας. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν κατανοεί πως η συγκεκριμένη άδικη φορολογική μεταχείριση θα οδηγήσει στη μετακύλιση του κόστους στα εξυπηρετούμενα πλοία και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζεται με τις θαλάσσιες μεταφορές, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον ‘Έλληνα πολίτη αλλά και την εθνική οικονομία, μεσούσης μίας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης".

  Ακόμα, ψηφίστηκε και νέα ρύθμιση που εναρμονίζει την φορολογία της χώρας μας, με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. για τις θαλάσσιες μεταφορές θέτοντας τις προϋποθέσεις για την ένταξη στον φόρο χωρητικότητας των φορέων εμπορικής εκμετάλλευσης πλοίων που παρέχουν υπηρεσίες μεταφορών με πλήρως εξοπλισμένα και επανδρωμένα πλοία άλλων εταιρειών, ναυλωμένα βάσει χρόνο/ταξιδίου, παράλληλα με την εκμετάλλευση ιδιοκτητών πλοίων τους.

  "Οι φορείς εμπορικής εκμετάλλευσης των πλοίων που παρέχουν υπηρεσίες μεταφορών με πλήρως εξοπλισμένα και επανδρωμένα πλοία άλλων εταιρειών ναυλωμένα βάσει χρόνου/ταξιδίου, παράλληλα με την εκμετάλλευση ιδιόκτητων και υπό γυμνή ναύλωση πλοίων τους, επωφελούνται από τη φορολογία χωρητικότητας για το σύνολο των ναυλωμένων πλοίων βάσει χρόνου/ταξιδίου, υπό τον όρο ότι τουλάχιστον το 25% του συνολικού στόλου του δικαιούχου φέρει σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή το μερίδιο των ναυλωμένων βάσει χρόνου/ταξιδίου πλοίων που δεν φέρουν σημαία κράτους Ε.Ε. ή Ε.Ο.Χ., δεν υπερβαίνει το 75% του ιδιόκτητου και υπό γυμνή ναύλωση στόλου του δικαιούχου που φορολογείται σύμφωνα με τη χωρητικότητα. Οι κατά το πρώτο εδάφιο δικαιούχοι του φόρου χωρητικότητας σε κάθε έτος εξακολουθούν να υπέχουν την υποχρέωση να αυξήσουν ή τουλάχιστον να διατηρήσουν το μερίδιο σε χωρητικότητα σε πλοία με σημαία κράτους μέλους της Ε.Ε. ή Ε.Ο.Χ. του ιδιόκτητου και του ναυλωμένου βάσει γυμνού πλοίου στόλου τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος" Η ρύθμιση αυτή θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2023.

  Ρήτρα Συλλογικής Δράσης

  Επίσης, καθορίστηκε η Ρήτρα Συλλογικής Δράση.  Με την υπογραφή της οικειοθελούς παροχής από ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 90% του συνόλου της χωρητικότητας πλοίων των πλοιοκτητριών εταιρειών διαχειριζομένων από την Ελλάδα, η εφαρμογή του Νέου Συνυποσχετικού επεκτείνεται και καταλαμβάνει το σύνολο των διαχειριστριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία (υπό την προϋπόθεση της διαχείρισης των υπό ξένη σημαία πλοίων από την Ελλάδα), ανεξαρτήτως της προσχωρήσεώς τους ή μη στο Νέο Συνυποσχετικό (Ρήτρα Συλλογικής Δράσης). Η Ρήτρα Συλλογικής Δέσμευσης ενεργοποιείται μόνον εφόσον την Πρόσθετη Πράξη συνυπογράψει συντριπτικό ποσοστό της Ναυτιλιακής Κοινότητας που ανέρχεται τουλάχιστον στο (90% του συνόλου της χωρητικότητας πλοίων, πλοιοκτητριών εταιρειών, η διαχείριση των οποίων τελείται στην Ελλάδα, ως μέτρο αναγκαίο για την αποτροπή του κοινού κινδύνου, δηλαδή για την αποφυγή λήψης μιας δυσμενούς απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το καθεστώς του ελληνικού φόρου χωρητικότητας. 

  Η συζήτηση στην Ολομέλεια

  "Η Κυβέρνηση επιδιώκει με αυτήν τη συμφωνία να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας και τον ηγετικό ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας. Το Υπουργείο Οικονομικών επεδίωξε τη βέλτιστη λύση για την εθνική οικονομία, προκειμένου η πολιτική της χώρας να είναι συμβατή με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη του ανταγωνιστικού σε διεθνές επίπεδο κλάδο της ναυτιλίας" τόνισε στην ομιλία του, ο Σταύρος Καλογιάννης, βουλευτής της Νέας Δημοκράτιας. 

  Ως  άρθρα με θετική κατεύθυνση γιατί βελτιώνουν τις διατάξεις του υφιστάμενου συνυποσχετικού χαρακτήρισε ο Δημήτριος Μπιάγκης εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής "Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η λεγόμενη οικειοθελής παροχή που ήδη καταβάλλεται δεν αντικαθιστά –προσοχή!- δεν αντικαθιστά τις φορολογικές υποχρεώσεις των ναυτιλιακών εταιρειών, όπως αυτές που προβλέπονται από το ν.2775, αλλά καταβάλλεται επιπροσθέτως προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με τις σχετικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποδίδοντας στο ελληνικό δημόσιο επιπλέον έσοδα και διασφαλίζοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο φορολογικό σύστημα της ναυτιλίας έναντι κάθε εξωγενούς αμφισβήτησης" ανέφερε στην ομιλία του.

  Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. "Κύριε Υπουργέ, έχετε υπόψη σας πόσοι Έλληνες δουλεύουν στην ποντοπόρο ναυτιλία; Τη δεκαετία του ’70 ήταν 140.000. Τώρα, για να καταλάβει ο ελληνικός λαός τι επιχειρείτε να κάνετε, δουλεύουν μόνο 5.000. Και έρχεστε σήμερα και μειώνετε από 10% σε 5% τον φόρο μερίσματος. Και δεν σταματάτε εκεί. Συμπεριλαμβάνετε και τον φόρο υπεραξίας για την πώληση μετοχών και μετοχών χαρτοφυλακίου. Καταργήσατε την υποχρέωση των εφοπλιστών για φόρο αλλοδαπών πληρωμάτων. Πενήντα πέντε εκατομμύρια τον χρόνο. Σας ερωτώ, επίσης: Γιατί; Περνάνε κρίση;" αναρωτήθηκε. 

  Κατά σε όλα τα άρθρα ψήφισε το ΚΚΕ. Ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος είπε πως "στα τέλη Γενάρη του 2022 ποια κόμματα ψήφισαν τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και στη Δημοκρατία της Σιγκαπούρης; Να σας το θυμίσω; Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εισηγήτρια πάλι την κ. Ελευθεριάδου. Τι προέβλεπε εκεί; Προέβλεπε 5% φορολογία για τα μερίσματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Τότε το ψηφίσατε το 5%, τώρα που είναι προεκλογική περίοδος λέτε όχι να μην το ψηφίσουμε λόγω προεκλογικής περιόδου, για να χαϊδέψουμε και καλά τα αυτιά. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να βάζετε εθελοντική εισφορά 60 εκατομμύρια στους εφοπλιστές. Αλήθεια; Πόσο είναι το σύνολο των φορολογικών εσόδων; Είναι 57 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, τί τους λέτε να εισφέρουν κάθε χρόνο οι ταλαίπωροι εφοπλιστές; Το 1 τοις χιλίοις του συνόλου των φορολογικών εσόδων"

  "Εφοπλιστές-ελληνικός λαός= 1-0. Μην πει κανείς 5-0, γιατί είναι και των προηγουμένων κυβερνήσεων τα δώρα. Πάντως ο ελληνικός λαός είναι στο καναβάτσο, ηττημένος κατά κράτος από τους Έλληνες εφοπλιστές.  Να πω ευθύς, εξαρχής για να μην έχω παρεξηγήσεις. Έχει το ΜέΡΑ25 κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα με τους εφοπλιστές, με το να κάνει κανείς αυτή τη δουλειά; Όχι. Έχει το ΜέΡΑ25 κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα με το επιχειρείν; Όχι, φίλοι που μας ακούτε εκεί έξω. Με το "παρασιτείν", το συστηματικό "παρασιτείν" του δήθεν επιχειρείν με τα κλεμμένα λεφτά μας -τα δικά σας και τα δικά μας- με αυτό έχει πρόβλημα το ΜέΡΑ25" ανέφερε ο βουλευτής Κλέων Γρηγοριάδης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ