Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Δεκ-2022 21:53

  Πώς η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα φέρει νέες μειώσεις εισφορών

  Δουλεύουμε 179 ημέρες αποκλειστικά για να συντηρούμε το κράτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Περιθώριο περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών μέσω της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας άφησε χθες με δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

  Συγκεκριμένα, ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως "η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας θα ενταχθεί στο πεδίο του ΕΦΚΑ περισσότερη ασφαλιστική ύλη”.

  Συμπλήρωσε επίσης πως ''πέρα από τη μείωση των εισφορών” που έχει ήδη γίνει ''θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση. Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους συνεπείς εργοδότες που θα επιβραβευτούν πληρώνοντας χαμηλότερες εισφορές''.

  Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν στο Capital.gr στελέχη του e-ΕΦΚΑ, ότι μέσω της μείωσης της εισφορο-διαφυγής και της εισφορο-αποφυγής (την οποία θα φέρει η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας), θα αυξηθούν τα έσοδα από εισφορές και έτσι η κυβέρνηση, έχοντας μεγαλύτερες δημοσιονομικές αντοχές η χώρα, θα μπορέσει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των εισφορών, οριζόντια δηλαδή για όλες τις επιχειρήσεις. 

  Μάλιστα, οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη "δείχνουν" πως οι επόμενες μειώσεις εισφορών θα αφορούν τόσο τις εκείνες των ασφαλισμένων, όσο και των εργοδοτών (όπως άλλωστε συνέβη και με όλες τις μειώσεις της περιόδου 2019-22), οδηγώντας σε αύξηση του καθαρού εισοδήματος των μισθωτών από τη μία πλευρά και αύξηση της επιχειρηματικής ρευστότητας από την άλλη.

  Πάντως, σύμφωνα  με τις πληροφορίες του Capital.gr, στην κυβέρνηση δεν έχει  - για την ώρα -  διαμορφωθεί ένα νέο σχέδιο μείωσης των εισφορών, ειδικά καθώς η χώρα οδεύει - από την άνοιξη του 2023 – σε εκλογική τροχιά.

  Ωστόσο, άλλες  πηγές αναφέρουν πως δεν έχει πάψει να αποτελεί βασική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας (και από αυτήν την άποψη αυτή θα αποτελέσει "οδηγό'" στη διαμόρφωση του επόμενου προεκλογικού προγράμματος του κόμματος) η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

  Υπενθυμίζεται πως από το 2019 έως και φέτος, δηλαδή μόλις κατά 3 τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές μέσα από 3 διαδοχικές μειώσεις:

  - Η πρώτη μείωση (0,9%) έλαβε χώρα την 1.6.2020.

  - Η δεύτερη μείωση (3%) συντελέστηκε στην 1.1.2021. Μάλιστα το 2021 και το 2022 ίσχυσε ως έκτακτη, ενώ με διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, από 1.1.2023 είναι μόνιμη.

  - Η τρίτη μείωση (0,5%) την 1.6.2022.

  Με άλλα λόγια, σε σχέση με την κυβερνητική δέσμευση περί μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έχει συντελεστεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της, δηλαδή οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες.

  Κύκλοι των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας αναφέρουν στο Capital.gr πως ζητούμενο είναι μία ακόμη μεγαλύτερη, δηλαδή των 4,4 -5 μονάδων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά ώστε να ανταπεξέλθουν στα νέα βάση που έχει η ενεργειακή κρίση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ