Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Δεκ-2022 15:02

  Η αντεπίθεση των μη συστημικών τραπεζών σε καταθέσεις και προμήθειες

  Η αντεπίθεση των μη συστημικών τραπεζών σε καταθέσεις και προμήθειες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου 

  Την ευκαιρία να διαφοροποιηθούν από τις τιμολογιακές πολιτικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής το τελευταίο διάστημα- δράττουν οι μικρότερες τράπεζες, προβάλλοντας τις χαμηλότερες -έως και μηδενικές- προμήθειες συναλλαγών και τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων που εφαρμόζουν.

  Σημειώνεται ότι με επανειλημμένες παρεμβάσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και, προσφάτως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητούν από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική σε δύο βασικούς άξονες: στα επιτόκια (αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων και μείωση στα επιτόκια χορηγήσεων) και στις προμήθειες (με επανεξέταση των προμηθειών σε 14 κατηγορίες συναλλαγών).

  Με μπαράζ ανακοινώσεων τα τελευταία 24ωρα, οι μη συστημικές τράπεζες υπογραμμίζουν τις πιο "φιλικές" στους πελάτες χρεώσεις και προμήθειες που εφαρμόζουν, ενώ αναλαμβάνουν και πρωτοβουλίες επιβράβευσης των αποταμιευτών με αύξηση των προθεσμιακών καταθέσεων.

   

   

  Επιτόκια καταθέσεων

  Σημαντικές αποκλίσεις διαπιστώνονται στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία στις συστημικές τράπεζες δεν υπερβαίνουν κατά κανόνα το 0,02%-0,03%. Οι μη συστημικές αντιθέτως, δίνουν μεγαλύτερα κίνητρα για την προσέλκυση καταθέσεων, με τα επιτόκια να κυμαίνονται στο 0,50% κατά μέσο όρο. 

  Με χθεσινή της ανακοίνωση, η Παγκρήτια Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, τόσο για τις προθεσμιακές καταθέσεις όσο και για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου. Συγκεκριμένα, στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας ενός έτους το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1% για ποσά από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου, το επιτόκιο κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό, φτάνοντας έως το 0,40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

  Και η Attica Bank αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Ήδη από τον Οκτώβριο, η τράπεζα έχει αναπροσαρμόσει τα επιτόκια καταθέσεων, δίνοντας επιτόκιο ακόμη και πάνω από 1% σε ορισμένες περιπτώσεις. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετοιμάζεται να λανσάρει νέα καταθετικά (προθεσμιακά) προϊόντα. 

  Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας προσφέρει επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις της τάξεως του 0,50-0,60%, ενώ διατηρεί σταθερά τα επιτόκια χορηγήσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για τις μη συστημικές τράπεζες δεν ισχύει η προσαρμογή του κυμαινόμενου επιτοκίου με βάση το Euribor, αλλά προσαρμόζεται με βάση το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων το οποίο ορίζεται διοικητικά και όχι από την ΕΚΤ. Το αποτέλεσμα είναι οι οφειλέτες δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου να μην έχουν δει καμία μεταβολή στη δόση του δανείου τους το τελευταίο εξάμηνο, σε αντίθεση με τα δάνεια που εξαρτώνται από το Euribor.

  Προμήθειες συναλλαγών

  Και στο σκέλος των εξόδων διαπιστώνονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στην τιμολόγηση των τραπεζικών εργασιών μεταξύ συστημικών και μη συστημικών ιδρυμάτων. Κάποιες μη συστημικές τράπεζες παρέχουν, για παράδειγμα, δωρεάν την υπηρεσία πληρωμής οφειλών σε ΔΕΚΟ και άλλες κατηγορίες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις συνεταιριστικές Ηπείρου και Καρδίτσας. Στις συστημικές τράπεζες, αντιθέτως, η χρέωση μπορεί να φτάσει και τα 0,60 ευρώ για πληρωμή μέσω internet ή mobile banking ή τα 2,80 ευρώ για πληρωμή με μετρητά στο κατάστημα.

  Σημαντική απόκλιση παρατηρείται, επίσης, στα έξοδα εμβάσματος και, ειδικότερα, των άμεσων εμβασμάτων με τα οποία η μεταφορά χρημάτων ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων. Πρόκειται για τον ταχύτερο, ασφαλέστερο και εύχρηστο τρόπο μεταφοράς χρημάτων (ανεξαρτήτως τράπεζας) που υλοποιείται μέσω του συστήματος TIPS της ΕΚΤ. Εντός του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει σε ισχύ οδηγία που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να εξισώνουν τη χρέωση του άμεσου εμβάσματος (π.χ. 3,90 ευρώ) με τη χρέωση του απλού (π.χ. 0,80 ευρώ).

  Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες την εξίσωση της προμήθειας των άμεσων πληρωμών (instant payments) με τα απλά εμβάσματα, προχωρώντας ουσιαστικά σε πρόωρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας. Η τράπεζα προσφέρει, επίσης, δωρεάν πληρωμή λογαριασμών τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και νερού, μέσω πάγιας εντολής ή ηλεκτρονικής συναλλαγής, για τους πελάτες της.

  Επίσης, η Συνεταιριστική Ηπείρου προσφέρει την υπηρεσία άμεσων εμβασμάτων έναντι 2 ευρώ, ενώ η Optima Bank χρεώνει 1,40 ευρώ. Η διαφορά σε σύγκριση με τις συστημικές τράπεζες είναι σημαντική, καθώς η χρέωση στα τέσσερα ιδρύματα -αν και διαφέρει- είναι υψηλότερη κατά 2-3 ευρώ.

  Η Συνεταιριστική Καρδίτσας, επίσης, εφαρμόζει μηδενική προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος -σε αντίθεση με την πολιτική των συστημικών τραπεζών που εφαρμόζουν προμήθεια εισερχόμενου και προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος. Επίσης, διατηρεί μηδενικό το κόστος τήρησης λογαριασμών τόσο για ιδιώτες όσο και για επαγγελματίες.

  "Στη Συνεταιριστική Καρδίτσας υιοθετούμε μια ολιστική προσέγγιση στις τραπεζικές ανάγκες των πελατών μας, καθώς είμαστε κομμάτι της κοινωνίας. Δεν επιβαρύνουμε δυσανάλογα τους πελάτες μας για υπηρεσίες που αντικειμενικά δεν μας κοστίζουν ή μας κοστίζουν ελάχιστα και το αυτό κάνουμε συνειδητά", αναφέρει σχετικά στο Capital.gr ο CEO της τράπεζας, Παναγιώτης Τουρναβίτης. 

  Όπως εξηγεί, όταν συμπιέζονται τα εισοδήματα των πελατών, οι τράπεζες μακροπρόθεσμα βγαίνουν χαμένες και ειδικά οι προμήθειες επί των συναλλαγών είναι μια οριζόντια κατηγορία χρεώσεων που πλήττει δυσανάλογα τα εισοδήματα -ιδίως τα χαμηλότερα."Βασική φιλοσοφία της λειτουργίας μας είναι τα κέρδη μας να προέρχονται από την πραγματική ευημερία των πελατών μας και την ουσιαστική  ανάπτυξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της περιοχής μας", καταλήγει ο κ. Τουρναβίτης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ