Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 09:14

  Πίεση στη ναυλαγορά των containers - Άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

  Φορτηγά και containers οι κερδισμένοι στα ναύλα το πρώτο τρίμηνο του 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αναστασίας Βαμβακά

  Mε μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί η ναυλαγορά τις εξελίξεις τόσο γύρω από το πετρέλαιο αλλά και στα containers, όπου οι ναύλοι συνεχίζουν να πέφτουν για 40η συνεχόμενη εβδομάδα. 

  Η τιμή του  πετρελαίου ανέβηκε μετά την εφαρμογή των κυρώσεων στο ρωσικό αργό, καθώς και την απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς του Covid προκειμένου να επιταχυνθεί η επαναλειτουργία της οικονομίας. Ο ΟΠΕΚ+ ανταποκρίθηκε στην τρέχουσα αστάθεια και αβεβαιότητα της αγοράς συμφωνώντας να διατηρήσει την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα, απόφαση που επηρέασε και τις τιμές του πετρελαίου.

  Η απόφαση ελήφθη μετά και την απόφαση της ΕΕ την Παρασκευή να θέσει ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι, ανοίγοντας το δρόμο για μια ευρύτερη συμφωνία τηςG7. Παρόλο που η τιμή είναι υψηλότερη από εκεί όπου η χώρα πουλάει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του αργού της, η Ρωσία έδειξε ότι δεν θα δεχτεί το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων για το αργό της.

  Οι έμποροι αναμένουν επί του παρόντος πληροφορίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των κυρώσεων και εάν οι κανονισμοί για τη ναυτιλία και την ασφάλιση θα εμποδίσουν τις ροές. Παρά το γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός πλοίων καθηλώθηκε κοντά στην Τουρκία μετά τις προσαρμογές, δεν υπήρξε σημαντική διακοπή.

  Την ίδια ώρα, μείωση κατά 5% συνέχισε για 40η εβδομάδα ο σύνθετος Δείκτης Εμπορευματοκιβωτίων του οίκου Drewry  όπου διαμορφώθηκε στα 2.284,10 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο την περασμένη εβδομάδα. Η εκτίμηση του οίκου Drewry  είναι ότι αναμένονται μικρότερες εβδομαδιαίες μειώσεις στα ναύλα τις επόμενες εβδομάδες εν μέσω γιορτών. 

  Σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι, η υποχώρηση αγγίζει το 75%. Οι ναύλοι στην τακτική γραμμή Σαγκάη – Ρότερνταμ μειώθηκαν κατά 10% ή 227 δολάρια και διαμορφώθηκαν στα 1.965 δολάρια.

  -Οι τιμές spot στη γραμμή Σαγκάη – Νέα Υόρκη μειώθηκαν κατά 9% ή 438 δολάρια και διαμορφώθηκαν στα 4.408 δολάρια.

  -Οι ναύλοι στη γραμμή Σαγκάη – Γένοβα μειώθηκαν κατά 4% ή 136 δολάρια και διαμορφώθηκαν σε 3.085 δολάρια ανά κοντέινερ.

  - Στο δρομολόγιο Σαγκάη – Λος Άντζελες, οι ναύλοι μειώθηκαν κατά 1% και διαμορφώθηκαν στα 2.039 δολάρια.

  -Οι τιμές στις γραμμές Ρότερνταμ – Σαγκάη, Ρότερνταμ – Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη – Ρότερνταμ και Λος Άντζελες – Σαγκάη κυμαίνονταν γύρω από το επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ