Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 20:00

  Τα "υπόλοιπα" της ενισχυμένης εποπτείας

  Αξιωματούχος ΕΕ στους FT: «Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που άφησε της η οικονομική κρίση και η προώθηση αποκρατικοποιήσεων που καθυστέρησε η πανδημία του κορονοϊού, θα είναι τα τρία βασικά θέματα της ενισχυμένης εποπτείας τα οποία και μετά το τέλος της, θα απασχολούν τις μεταπρογραμματικές αξιολογήσεις της οικονομίας.

  Το σημερινό Eurogroup, θα κλείσει και ουσιαστικά την τετραετία της ενισχυμένης εποπτείας, εγκρίνοντας την 8η και τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων, κλείνοντας παράλληλα και το θέμα με το επιτοκιακό πέναλτι (step up interest) για το δάνειο των 11 δισ. ευρώ, που πήρε η Ελλάδα το 2012 χαρίζοντας στην χώρα μας τόκους 6 δισ. ευρώ.

  Ωστόσο, τρία βασικά θέματα θα μείνουν ανοιχτά αφού η πανδημία αλλά και η τρέχουσα ενεργειακή κρίσης καθυστέρηση την ολοκλήρωση τους 

  Σε ότι αφορά το θέμα της οριστικής εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) δίνει μια μικτή εικόνα για την πρόοδο των επιμέρους δράσεων που έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένα:

  1. Σε ότι αφορά την εκδίκαση των περίπου 50.000 αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, οι οποίες εκκρεμούσαν στα δικαστήρια, η επιτροπή διαπιστώνει ότι ο ρυθμός έκδοσης αυξήθηκε σταθερά τους τελευταίους τρεις μήνες αφού 35 201 υποθέσεις (το 83,7% του συνόλου), δικάστηκαν μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου και οι 14.985 έχουν τελική απόφαση έναντι 9 390 αποφάσεις που είχαν δικαστεί μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Συμπερασματικά, ο αριθμός των εκδοθέντων οριστικών δικαστικών αποφάσεων,έφτασε το στόχο για εκδίκαση του 25% των υποθέσεων μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2022. Υπάρχει πάντως σύσταση για περαιτέρω επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων 
  2. Στην εκκαθάριση των καταπτώσεων εγγυήσεων του δημοσίου σε δάνεια ιδιωτών, η Κομισιόν διαπιστώνει επίσης καθυστερήσεις και εκτιμά, ότι η εκκαθάριση των περίπου 2 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί το 2024.
  3. Σε ότι αφορά στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών, η Κομισιόν διαπιστώνει την επίτευξη του χρονοδιαγράμματος του διαγωνισμού για την δημιουργία της εταιρίας διαχείρισης των νοικοκυριών που δηλώνουν προσωπική πτώχευση Εκτιμά ότι ο νέος οργανισμός θα είναι λειτουργικός στο τέλος του 2023 ενώ μέσα Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ το καθεστώς ενίσχυσης των ευάλωτων δανειοληπτών. Διαπιστώνει πάντως μέτρια πρόοδο στις ρυθμίσεις οφειλών. 

  Ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου 

  Απόκλιση από τον στόχο που είχε τεθεί για την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου κατά 318 εκατ. ευρώ διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των οφειλών των εταιριών αστικών συγκοινωνιών και των χρεών των νοσοκομείων.

  Το πρόβλημα με τις εταιρίες αστικών συγκοινωνιών, οφείλεται στην αύξηση του ενεργειακού κόστους που οδήγησε στο να καθυστερήσουν προγραμματισμένες πληρωμές, ενώ στα νοσοκομεία το άνοιγμα οφείλεται σε μεγάλες προμήθειες που έγιναν το 3ο τρίμηνο. Το πρόβλημα βαίνει προς λύση, με τις επιπλέον επιχορηγήσεις στις εταιρίες συγκοινωνιών και την επιπλέον επιχορήγηση 150 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία. Τα χρήματα αναμένεται να φτάσουν σ τους τελικούς δικαιούχους, μέχρι και τις αρχές του επόμενου χρόνου.

  Στις καθυστερούμενες συντάξεις, διαπιστώνεται μια μικρή χρονική απόκλιση στο στόχο για την πλήρη εκκαθάριση τους, Σε αυτήν την κατεύθυνση εκτιμά ότι θα μηδενιστούν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2023, αντί στο τέλος του 2022.

  Αποκρατικοποιήσεις 

  Στις αποκρατικοποιήσεις, η Κομισιόν είναι γενικά θετική. Διαπιστώνει το κλείσιμο του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ υποδομών και την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό. Βλέπει επίσης υλοποίηση με βάση το χρονοδιάγραμμα για την Γούρνες Ηρακλείου, την Αττική Οδό και τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου. Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λόγω της αύξησης της στρατηγικής του σημασίας, σημειώνει την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ για μια διαφορετική μέθοδο αξιοποίησης, η οποία θα "κεφαλαιοποιεί" τα νέα δεδομένα. Τέλος, σε ότι αφορά τον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο φυσικού αερίου στην Καβάλα σημειώνει την πρόθεση του ΥΠΕΝ για την χρήση του με στόχο την κάλυψη μέρους των αναγκών της Ελλάδας.

  Σε ότι αφορά την ΕΕΣΥΠ (το λεγόμενο Υπερταμείο) αναφέρει την πρόθεση της μεταφοράς του ΟΑΚΑ στο μετοχολόγιο της Εταιρίας, ενώ τρέχει και η μελέτη για τις χρήσεις που ακινήτου που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του.

  Τα υπόλοιπα θέματα

  Στα υπόλοιπα θέματα της αξιολόγησης η επιτροπή διαπιστώνει:
  • Πρόοδο με βάση το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του κτηματολογίου που έφτασε στο 95% στο τέλος Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023 
  • Στη Δικαιοσύνη, διαπιστώνει ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των δικογραφιών και τις διαχείρισης των αποφάσεων, αλλά επισημαίνει δυσκολίες στην διασύνδεση του νέους συστήματος, με το υπόλοιπο δημόσιο 
  • Στην πρωτοβάθμια Υγεία, διαπιστώνεται επίσης πρόοδος της είσπραξης του Claw back, αλλά προβλήματα στελέχωσης για την λειτουργία του οικογενειακού γιατρού. 
  • Τέλος, διαπιστώνει καθυστερήσεις στην κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και εκτιμά ότι η διαδικασία, θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, αντί του στόχου για ολοκλήρωση στο τέλος του 2022

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ