Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Δεκ-2022 08:00

  Επιχείρηση "εξωστρέφεια" από τις τράπεζες

  Τα κέρδη των τραπεζών το 2022 που περιμένουν οι επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου

  Μαζί με τη συρρίκνωση και τα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα που συνόδευσαν τα μνημονιακά έτη, οι τράπεζες βάζουν οριστικά τέλος στην εποχή της εσωστρέφειας και της -αναγκαστικής- αποεπένδυσης από το εξωτερικό που τους κόστισε σημαντικά έσοδα αλλά και αναπτυξιακές προοπτικές εκτός συνόρων.

  Η ανακοίνωση της Eurobank τις προηγούμενες ημέρες για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 13,4% στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου -που της εξασφάλισε την πλειοψηφική θέση- σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχεδίων εξωστρέφειας των ελληνικών τραπεζών που ανοίγουν ήδη τα φτερά τους αναζητώντας ευκαιρίες δυναμικής ανάπτυξης και ισχυρής κερδοφορίας.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων, ποσοστό άνω του 6% των κερδών προ φόρων σε ενοποιημένη βάση προέρχεται από τις θυγατρικές και τα υποκαταστήματά τους σε χώρες του εξωτερικού. Την ισχυρότερη παρουσία έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ κέρδη συνείσφερε και η παρουσία τους στην Αίγυπτο, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

  Αναλυτικά για καθεμιά από τις συστημικές τράπεζες, η έκθεσή τους στο εξωτερικό έχει ως εξής:

  - Eurobank: Λόγω της μικρότερης συμμετοχής του Δημοσίου (μέσω του ΤΧΣ) στο μετοχικό της κεφάλαιο, η Eurobank δεν εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση από το εξωτερικό και, ιδίως, τα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα ήταν σταθερά τα τελευταία χρόνια οι θέσεις της στο εξωτερικό να στηρίζουν τα οργανικά της κέρδη -σε ιδιαίτερα δυσχερείς, μάλιστα, συγκυρίες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

  Εκτός από την Κύπρο, κατέχει σημαντική παρουσία στη Βουλγαρία, όπου το 2016 εξαγόρασε τις τραπεζικές υπηρεσίες της Alpha Bank και το 2018 τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς. Παράλληλα, ελέγχει ποσοστό 70% στην Direktna Bank στη Σερβία. Τα αποτελέσματα 9μήνου "έδειξαν" συνεισφορά στα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων από το εξωτερικό της τάξεως 197 εκατ. ευρώ (+44,6%).

  - Εθνική Τράπεζα: Μεταξύ των συστημικών τραπεζών, η Εθνική εξαναγκάστηκε από τους Θεσμούς στην πιο "βίαιη" αποεπένδυση από το εξωτερικό όπου κατείχε σημαντικά μερίδια αγοράς κυρίως στις γείτονες βαλκανικές χώρες. Διατηρεί, ωστόσο, παρουσία στην Κύπρο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μάλτα και την Αίγυπτο όπου λειτουργεί υποκαταστήματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου, καταγράφει κέρδη προ προβλέψεων της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ.

  - Alpha Bank: Διατηρεί καταστήματα στην Κύπρο, τη Ρουμανία και το Λουξεμβούργο, με τα κέρδη προ προβλέψεων από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό να διαμορφώνονται τους πρώτους εννέα μήνες του έτους στα 40,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 13,7%.

  Θυμίζεται ότι το Project Tomorrow που παρουσίασε το 2021 ο CEO Βασίλειος Ψάλτης προέβλεπε την πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία (Project Riviera), αποχωρώντας οριστικά από τη χώρα. Ο λόγος ήταν για να εξασφαλίσει κεφάλαια για στρατηγική παρουσία σε άλλες χώρες, όπως στη Ρουμανία όπου εντείνει την ανάπτυξή της.

  Η στρατηγική της τράπεζας προέβλεπε, επίσης, τη πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο (Project Crown) έναντι 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η διοίκηση έκρινε ότι τελικώς οι συνθήκες ευνοούν τη διατήρηση της παρουσίας της στη βρετανική πρωτεύουσα. Αποφάσισε, μάλιστα, να ενισχύσει την παρουσία της προχωρώντας σε επενδύσεις για διεύρυνση των προϊόντων και των υπηρεσιών της στο ΗΒ.

  - Τράπεζα Πειραιώς: Σήμερα διατηρεί παρουσία σε δύο χώρες, στην Ουκρανία και τη Γερμανία. Ειδικά στην Ουκρανία, όπου έχει πιο διευρυμένη παρουσία, η έκθεσή της δεν υπερβαίνει το 0,2% του συνολικού της ενεργητικού -γεγονός που δεν εμπνέει ανησυχία δεδομένου του εν εξελίξει πολέμου.

  Τη στρατηγική εξωστρέφειά της η Πειραιώς τη "χτίζει" μέσα από την ψηφιακή τράπεζα που δημιουργεί σε συνεργασία με τη NATECH, με φιλοδοξία να εξάγει ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς. "Αυτό το μοντέλο είναι εξαγώγιμο. Αντί, λοιπόν, να πάμε να αγοράσουμε μία τράπεζα, όπως συνηθιζόταν παλαιότερα, αυτή είναι η δική μας ιδέα για το πώς θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε στην Ευρώπη", έχει δηλώσει σχετικά ο CEO Χρήστος Μεγάλου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ